Шапић: Само луд човек би се одрекао Вучићевих савета

У првом интервјуу након што је и званично преузео функцију градоначелника Београда Александар Шапић открива шта је прво урадио по ступању на дужност, какве савете му је дао Вучић, а говори и о хаосу који је изазвала његова изјава о броју људи у аутомобилима током саобраћајног шпица у престоници… С њим смо разговарали и о другим горућим темама, попут светске економске и енергетске кризе и припрема Београда за предстојећу зиму.

-Први потези су били упознавање, пре свега, са финансијским стањем свих секретаријата и предузећа, са оним што је започето али и са оним што није и због чега није. Требаће ми мало времена да направим квалитетну анализу затеченог стања, јер тек тада могу да кренем да правим озбиљнији план за даље. Посебно морамо да узмемо у обзир новонастале околности које доста диктирају наше планове. А то јесте како енергентска, тако и, економска криза која обухвата цео свет због рата у Украјини и за коју нико не зна какве још последице на све може да има. Морамо и да спремимо ребаланс буџета јер у односу на буџет који је рађен крајем прошле године све се променило, а нарочито цене и трошкови који су се повећали и у складу са тим морамо да ревидирамо наше приоритете да би Град Београд био што спремнији на све оно што нас на јесен чека. И на крају најважније, да читав градски апарат, пре свега сва комунална предузећа припремимо за искушења која нас ове године чекају, а све у циљу да Београђани, што се градских услуга тиче, што мање осете ову рецесију која полако обизима цео свет, а са њом и енергетску и економску кризу.

Погрешно је била протумачена Ваша изјава о броју људи у колима током шпица, како то коментаришете?

Није она уопште случајно погрешно протумачена, јер свако ко ју је чуо, јасно му је било шта сам рекао, пошто сам причао српским језиком. Она је свесно пласирана у јавност са измишљеним елементима које уопште нисам изговорио, да би се као мени нанела политичка штета. Данас се ретко ко бави истином, већ пласирањем своје полтичке агнде. Медији посебно.

Председник Александар Вучић је најавио тешку зиму, на који начин ће се престоница припремати за зимске месеце?

Живимо у околностима коју свет у скоријој историји не препознаје, енегргетска криза је највећа у историји, а озбиљна инфлација почиње да дави и најразвијеније земље света. Припремање за грејну сезону града Београда је наравно припритет свих приоритета, као и припрема читавог комуналног система града који ће бити на велликом искушењу. Ту не смемо на да направимо грешку, јер ће околности у којима ће град функционисати бити најкомплексније, сигурно у последњих 25 година.

Да ли сте са председником Вучићем разговарали након ступања на дужност, шта вам је он рекао када је у питању вођење Београда?

Са председником имам редовну комуникацију већ дуго и пуно пута смо разговарали о свему па и о Београду, како пре, тако и након мог ступања на дужност. Тако ће остати и убудуће. А да ли је било савета са његове стране, наравно да јесте и сигуран сам да ће их и даље бити, а само луд човек би се одрекао искуства које он поседује и снаге његовог политичког ауторитета који је кроз живот градио. А ја за себе мислим да ипак нисам луд.

Држава је одлучила да грађанима подели ваучере за летовања, очекујете ли да ће један део грађана из унутрашњости одлучити да лето проведе у Београду?

Надам се и верујем да ће добар део наших грађана искористити погодности које су им омогућене и да ће им та помоћ значајно олакшати њихов кућни буџет. Да ли ће провести у Београду или негде друго у Србији, мање је важно. Београд је свакако увек отворен за све наше грађане.

Доста се полемике води о томе колико ће трајати ваш мандат на челу Београда, неки помињу да је у питању период од 6 месеци, које пројекте планирате?

О мом мандату више брину изгледа медији и опозиција него ја сам, али добро, благо мени кад имам тако брижно окружење. Трајаће колико ће трајати, а кад се заврши причаћемо о ономе шта је и колико је урађено.

Најавили сте увођење јединственог броја на који ће грађани моћи да се јављају и пријављују проблеме, када ће то бити реализовано?

Чим се стекну услови. Требаће ми мало времена да се потпуно упознам са стањем у свим структурама градског апарата. Управо радимо анализу свега и чим будем имао мало јаснију слику, кренућемо у реализацију ствари које имам на уму. Динамика реализацје ће доста зависти од онога што сам затекао. Не бих даље да говорим, јер би свака лицитација са термиом била неозбиљна.

Да ли ћете и путем друштвених мрежа покушати да побољшате комуникацију са грађанима?

Град ће имати читав сет начина, једна од њих ће бити и мреже.

Поручили сте да ћете уважити добре предлоге опозиције, да ли их је било засад?

До сада нисам чуо ниједан а да је спроводив, али добро, тек смо на почетку. Видећемо.

Да ли сте разговарали са Вашим претходником, др Зораном Радојичићем, шта Вам је он рекао?

Разговарао сам. Пожелео ми је срећу.

Где видите себе за шест месеци?

Где и сада, мада још увек нисам овладао вештином читања и прорицања будућности.

Извор: Ало!