Александар Шапић: Београд кандidат за домаћина ЕКСПО 2027. године

Градоначелник Александар Шапић састао се данас са делегацијом Међународног бироа за изложбе (Буреау Интернатионал дес Еxпоситион – БИЕ) поводом кандidатуре Србије и Београда за домаћина Специјализоване изложбе ЕКСПО 2027. године.

Градоначелник је истакао да ће овај догађај бити подстицај инфраструктурном и економском развоју престонице и читаве земље, док ће у геополитичком смислу дати препознатљивост и могућност за даљи развој.

– Организовање овакве манифестације представља посебну врсту признања за сваку земљу и град, имајући у вidу да у просеку преко 100 земаља учествује на овим изложбама и да их за време трајања посети исто толико шефова држава или председника владе. Зато се надамо да ће српска престоница добити шансу да покаже свету све своје лепоте, историју и културу – нагласио је градоначелник.

Он је подсетио да је Република Србија подношењем званичног писма председнице Владе Републике Србије јануара месеца ове године изразила намеру да се кандidује за специјализовану изложбу 2027. године.

– Тема изложбе ЕКСПО 2027 Београд, која је данас презентована гостима, је „Играј за човечанство: спорт и музика за све”. Потрудили смо се да кроз спорт и музику, области које превазилазе границе, приближимо Београд и Србију свету. Са поносом могу рећи да ћемо, уколико наш град буде изабран, бити добри домаћини као што смо били у свим другим приликама. На тај начин ћемо још једном показати да је Београд отворен и гостопримљив град који има шта покаже на међународној сцени – рекао је први човек престонице.

Београд и Србија сматрају се за једног од најозбиљнијих кандidата, иако је кандidатуру поднело укупно пет кандidата: УСА – Минесота, Тајланд – Пукет, Шпанија – Малага, Аргентина – Сан Карлос де Барилоче. Србија и преостала четири кандidата предали су током јуна 2022. године елаборате кандidатуре и презентовали своје пројекте пред Генералном скупштином Међународног бироа за изложбе у Паризу.

Одлука о земљи домаћину Специјалне изложбе ЕКСПО 2027. биће донета на Генералној скупштини Међународног бироа за изложбе у Паризу у јуну 2023. године. До тада, свака земља кандidат на међународном нивоу лобира за подршку за свој пројекат и организује низ активности у ту сврху.