Aleksandar Šapić: Datum izbora ne sme da zavisi od političkih kalkulacija

Verovatno bi i meni i ostatku opozicije više odgovaralo da izbori budu na jesen, ali mislim da odluka o tome ne sme da zavisi od političkih kalkulacija – kaže u intervjuu za prvomajski “Blic” Aleksandar Šapić, lider Srpskog patriotskog saveza.

On objašnjava da izbori treba da budu onda kada se steknu uslovi da njihovim održavanjem ne budu ugroženi zdravlje i životi građana.

– To ću reći i na sastanku koji nas na tu temu čeka sa Aleksandrom Vučićem.

Kako podnosite mere protiv korone?

Mene su život i sport nučili da mogu da izdržim razne stvari, pa mi ni mere ne padaju teško. Trpeljiv sam, čak i kada to tako ne deluje. Na mere nisam mogao da utičem, pa se njima nisam previše ni bavio. Doneli su ih oni koje je narod birao da ih vodi, a to znači da i u ovakvim situacijama u njegovo ime donosi odluke.  Zbog toga sam ih prihvatio kao neminovnost i maksimalno poštovao.

Ne deluje vam da su mere preoštre? Da li biste vi nešto drugačije uradili?

Koliko su mere bile efikasne, videćemo kad se podvuče linija na kraju. Kad vidimo kakve su sve okolnosti na njih uticale i da li je zaista moglo da se uradi više. Ukoliko bih paušalno davao ocenu, a nemam uvid u parametre na osnovu kojih su mere donete, delovalo bi da želim u ovoj situaciji politički da profitiram. A to bi onda značilo da nemam apsolutno nikakav osećaj za odgovornost. Osobe bez osećaja odgovornosti ne mogu se ozbiljno baviti ovim poslom. Drugo, kako mislite da sebe sutra preporučim ljudima, da mi ukažu poverenje, kako bih u njihovo ime donosio važne odluke, ako nisam u stanju čak ni u ovoj situaciji da obuzdam najniže političke nagone. Ono što mogu da kažem, da bih uradio drugačije, tiče se pre svega načina komunikacije sa javnošću od strane aktuelne vlasti, na temu mera koje se preduzimaju. Ukoliko bih se odlučio da uvedem vanredno stanje, znači da sam procenio da je to apsolutno najadekvatnije rešenje. U tom slučaju, za razliku od aktuelne vlasti, koja svaki svoj potez, bezmalo svima, pa i onim najzlonamernijima, svako malo objašnjava, da ne kažem pravda se, ja bih se postavio potpuno suprotno. Bio bih fokusiran samo i jedino na realizaciju onoga što sam naumio. Da li bi mnogi bili nezadovoljni? Sigurno. Da li bi bilo onih koji bi to nazivali nedemokratskim?  Bilo bi. Da li bi bilo zlonamernih koji bi samo čekali grešku? Bilo bi. Ali sve to me ne bi nimalo destabilizovalo. A sva pitanja i nedoumice, pojašnjavao bih i obrazlagao kad vanredno stanje prođe.

Vi biste bili još oštriji?

Mislim da bih tu bio daleko tvrđi od aktuelne vlasti i ne bih trošio ni vreme, a ni energiju na raznorazna objašnjavanja. Ukoliko su već procenili da je neophodno uvođenje vanrednog stanja, onda znači da je situacija toliko ozbiljna da sav fokus mora da bude na rezultatu, a ne na utisku ili pravdanju. Takođe, za razliku od aktuelne vlasti drugačije bih formulisao svaku odluku koja je doneta.

Na šta mislite?

Ova vlast je insistirala da je skoro sve odluke “donosila struka”. Ja bih se drugačije postavio. Rekao bih da smo sve odluke doneli upravo mi uz konsultaciju sa stručnjacima za pojedine oblasti – zdravstva, ekonomije, bezbednosti… Jer stručnjak je tu da iz svog uskostručnog ugla zauzme stav, a političar je tu da uzme u obzir i ukalkuliše i sve druge okolnosti koje stručnjak ne mora.Tek tada, po svom mišljenju, donosi najadekvatniju odluku za državu. Za to je, na kraju i dobio poverenje naroda.

Mislite da vlast može da profitira iz krize?

Mislim da niko ne može da profitira. Naravno da bih voleo da dobijem priliku i preuzmem odgovornost za neki viši nivo vlasti od lokalnog. Smatram da imam značajno političko i životno iskustvo i rezultate iza sebe za tako nešto, ali za sve one koji misle da je ovo sjajna situacija u kojoj se aktuelna vlast našla, jer može politički da profitira, želim javno da izjavim, da ne bih nikada voleo da se nađem na tom mestu, u nekoj sličnoj situaciji i sličnoj nesreći, pa makar mi to donelo ne znam kakve političke poene. Bojim se da kako god to možda na prvu delovalo, nikome ova nesreća neće ništa dobro doneti. Ni vlasti, ni opoziciji, a naročito ne narodu i dražavi.

Kako ocenjujete ekonomske mere?

Takođe je teško, ukoliko želite da budete odgovorni, da date predlog mera, a ne znate čime država u ovom momentu raspolaže. To mogu da znaju samo ljudi koji su na vlasti i imaju uvid u stanje finansija. Ono što želim da kažem, a nije baš popularno kada jedan opozicionar to kaže -ukoliko se ispostavi, a to ćemo ubrzo znati, da su procene MMF-a tačne, da se nalazimo u prve tri evropske zemlje koje će sa najmanje štete prevazići ove teške ekonomske udarce, onda zaista znači da je aktuelna vlast u godinama iza nas uspela da Srbiju postavi u jedan toliko dobar ekonomski položaj kakav na ovim prostorima nije bio još od stare Jugoslavije. U tom slučaju, ignorišući političku pripadnost, mora se odati priznanje onima koji su zemlju doveli u taj položaj, jer valjda nam je svima napredak i interes Srbije na prvom mestu. Ako tako bude, mora se konstatovati da Srbija u toj situaciji nije bila već decenijama.

Šta mislite o odluci da se svakom punoletnom građaninu da 100 evra? Hoćete li se vi prijaviti?

I ovo je deo ekonomskog paketa koji ne bih komentarisao, jer kako sam i rekao, ja nemam uvid u državne kapacitete na osnovu kojih će biti donete sve ekonomske mere, pa i ova. Što se novca tiče, neću ga uzeti, jer sam u egzistencijalnoj situaciji u kojoj mogu to sebi da priuštim. Isto tako se nadam da će novac od nas koji ga ne uzmemo, biti upotrebljen na neke nove ekonomske mere. Sve naravno u cilju lakšeg prevazilaženja onoga što nas čeka.

Da li razmišljate o nastavku kampanje?

Naravno da razmišljam, čim budemo znali kada će se izbori održati, ali iskren da budem, teško je postaviti se u ovoj situaciji. Sve što se kaže može ljudima delovati degutantno i deplasirano, što u suštini i jeste, s obzirom na okolnosti u kojima se svet pa i mi nalazimo. Ovaj nesrećni virus, kako stvari stoje, još jedan značajan period će biti tema broj jedan, kako kod nas tako i u svetu.

Jeste li radili istraživanja tokom vanrednog stanja i kako stojite?

Nismo, ali sam do nekih istraživanja uspeo da dođem. Ona kažu da su svi pali, osim aktuelne vlasti. Mi možda manje od drugih, ali smo i mi pali.

EU i KINA

Tokom krize, dobili smo značajnu pomoć Kine. Dobili smo pomoć i EU, ali je utisak je Evropa imala dosta svojih problema. Kako vi na to gledate?

Evropske zemlje su se ponašale po prioritetima. Prvo su pomagale samo sebi, pa onda članicama EU, a na kraju onima koji nisu u EU, pa smo tada i mi došli na red. Koliko sam video, Kina je svima pomagala i tu nije pravila neku razliku.U skladu sa dobrim državnim odnosima koje imamo, nama je pomogla među prvima i na tome im zaista hvala.

NE BAVIM SE POLITIKOM DA BIH POKAZAO KOLIKO SAM HRABAR

U oštroj podeli, i unutar društva i na političkoj sceni, malo je onih koji su srednji, treći put. Vi se trudite da se ne priklanjate nikom i da se držite svoje politike. Zbog toga često trpite kritike da niste dovoljno oštri i kritički nastrojeni prema vlasti.

Ja se ne bavim politikom da bih nekome dokazao koliko sam oštar, hrabar, neustrašiv ili siguran u sebe. Oni koji me poznaju iz nekih drugih životnih situacija, poznaju dobro i te crte mog karaktera. Politikom se bavim da bih pokušao i u tom polju nešto da ostavim iza sebe. Da mi se sutra sinovi ne postide, a da moj narod u čije ime to i radim, oseti zadovoljstvo, ponos, a najvažnije i jasnu korist od tog mog rada. Za to sve treba mnogo mudrosti, trpeljivosti, znanja, hrabrosti, odgovornosti i svega onoga što oni koji me za takve stvari optužuju, nemaju baš u izobilju. Na kraju, narod je taj koji će da odluči ko će u budućnosti da ga vodi, da ga predstavlja i da se za njega bori.

Izvor: Blic

30. april 2020. godine