Александар Шапић: Датум избора не сме да зависи од политичких калкулација

Вероватно би и мени и остатку опозиције више одговарало да избори буду на јесен, али мислим да одлука о томе не сме да зависи од политичких калкулација – каже у интервјуу за првомајски “Блиц” Александар Шапић, лidер Српског патриотског савеза.

Он објашњава да избори треба да буду онда када се стекну услови да њиховим одржавањем не буду угрожени здравље и животи грађана.

– То ћу рећи и на састанку који нас на ту тему чека са Александром Вучићем.

Како подносите мере против короне?

Мене су живот и спорт нучили да могу да издржим разне ствари, па ми ни мере не падају тешко. Трпељив сам, чак и када то тако не делује. На мере нисам могао да утичем, па се њима нисам превише ни бавио. Донели су их они које је народ бирао да их води, а то значи да и у оваквим ситуацијама у његово име доноси одлуке.  Због тога сам их прихватио као неминовност и максимално поштовао.

Не делује вам да су мере преоштре? Да ли бисте ви нешто другачије урадили?

Колико су мере биле ефикасне, вidећемо кад се подвуче линија на крају. Кад вidимо какве су све околности на њих утицале и да ли је заиста могло да се уради више. Уколико бих паушално давао оцену, а немам увid у параметре на основу којих су мере донете, деловало би да желим у овој ситуацији политички да профитирам. А то би онда значило да немам апсолутно никакав осећај за одговорност. Особе без осећаја одговорности не могу се озбиљно бавити овим послом. Друго, како мислите да себе сутра препоручим људима, да ми укажу поверење, како бих у њихово име доносио важне одлуке, ако нисам у стању чак ни у овој ситуацији да обуздам најниже политичке нагоне. Оно што могу да кажем, да бих урадио другачије, тиче се пре свега начина комуникације са јавношћу од стране актуелне власти, на тему мера које се предузимају. Уколико бих се одлучио да уведем ванредно стање, значи да сам проценио да је то апсолутно најадекватније решење. У том случају, за разлику од актуелне власти, која сваки свој потез, безмало свима, па и оним најзлонамернијима, свако мало објашњава, да не кажем правда се, ја бих се поставио потпуно супротно. Био бих фокусиран само и једино на реализацију онога што сам наумио. Да ли би многи били незадовољни? Сигурно. Да ли би било оних који би то називали недемократским?  Било би. Да ли би било злонамерних који би само чекали грешку? Било би. Али све то ме не би нимало дестабилизовало. А сва питања и недоумице, појашњавао бих и образлагао кад ванредно стање прође.

Ви бисте били још оштрији?

Мислим да бих ту био далеко тврђи од актуелне власти и не бих трошио ни време, а ни енергију на разноразна објашњавања. Уколико су већ проценили да је неопходно увођење ванредног стања, онда значи да је ситуација толико озбиљна да сав фокус мора да буде на резултату, а не на утиску или правдању. Такође, за разлику од актуелне власти другачије бих formулисао сваку одлуку која је донета.

На шта мислите?

Ова власт је инсистирала да је скоро све одлуке “доносила струка”. Ја бих се другачије поставио. Рекао бих да смо све одлуке донели управо ми уз консултацију са стручњацима за поједине области – здравства, економије, безбедности… Јер стручњак је ту да из свог ускостручног угла заузме став, а политичар је ту да узме у обзир и укалкулише и све друге околности које стручњак не мора.Тек тада, по свом мишљењу, доноси најадекватнију одлуку за државу. За то је, на крају и добио поверење народа.

Мислите да власт може да профитира из кризе?

Мислим да нико не може да профитира. Наравно да бих волео да добијем прилику и преузмем одговорност за неки виши ниво власти од локалног. Сматрам да имам значајно политичко и животно искуство и резултате иза себе за тако нешто, али за све оне који мисле да је ово сјајна ситуација у којој се актуелна власт нашла, јер може политички да профитира, желим јавно да изјавим, да не бих никада волео да се нађем на том месту, у некој сличној ситуацији и сличној несрећи, па макар ми то донело не знам какве политичке поене. Бојим се да како год то можда на прву деловало, никоме ова несрећа неће ништа добро донети. Ни власти, ни опозицији, а нарочито не народу и дражави.

Како оцењујете економске мере?

Такође је тешко, уколико желите да будете одговорни, да дате предлог мера, а не знате чиме држава у овом моменту располаже. То могу да знају само људи који су на власти и имају увid у стање финансија. Оно што желим да кажем, а није баш популарно када један опозиционар то каже -уколико се испостави, а то ћемо убрзо знати, да су процене ММФ-а тачне, да се налазимо у прве три европске земље које ће са најмање штете превазићи ове тешке економске ударце, онда заиста значи да је актуелна власт у годинама иза нас успела да Србију постави у један толико добар економски положај какав на овим просторима није био још од старе Југославије. У том случају, игноришући политичку припадност, мора се одати признање онима који су земљу довели у тај положај, јер ваљда нам је свима напредак и интерес Србије на првом месту. Ако тако буде, мора се констатовати да Србија у тој ситуацији није била већ деценијама.

Шта мислите о одлуци да се сваком пунолетном грађанину да 100 евра? Хоћете ли се ви пријавити?

И ово је део економског пакета који не бих коментарисао, јер како сам и рекао, ја немам увid у државне капацитете на основу којих ће бити донете све економске мере, па и ова. Што се новца тиче, нећу га узети, јер сам у егзистенцијалној ситуацији у којој могу то себи да приуштим. Исто тако се надам да ће новац од нас који га не узмемо, бити употребљен на неке нове економске мере. Све наравно у циљу лакшег превазилажења онога што нас чека.

Да ли размишљате о наставку кампање?

Наравно да размишљам, чим будемо знали када ће се избори одржати, али искрен да будем, тешко је поставити се у овој ситуацији. Све што се каже може људима деловати дегутантно и депласирано, што у суштини и јесте, с обзиром на околности у којима се свет па и ми налазимо. Овај несрећни вирус, како ствари стоје, још један значајан период ће бити тема број један, како код нас тако и у свету.

Јесте ли радили истраживања током ванредног стања и како стојите?

Нисмо, али сам до неких истраживања успео да дођем. Она кажу да су сви пали, осим актуелне власти. Ми можда мање од других, али смо и ми пали.

ЕУ и КИНА

Током кризе, добили смо значајну помоћ Кине. Добили смо помоћ и ЕУ, али је утисак је Европа имала доста својих проблема. Како ви на то гледате?

Европске земље су се понашале по приоритетима. Прво су помагале само себи, па онда чланицама ЕУ, а на крају онима који нису у ЕУ, па смо тада и ми дошли на ред. Колико сам вidео, Кина је свима помагала и ту није правила неку разлику.У складу са добрим државним односима које имамо, нама је помогла међу првима и на томе им заиста хвала.

НЕ БАВИМ СЕ ПОЛИТИКОМ ДА БИХ ПОКАЗАО КОЛИКО САМ ХРАБАР

У оштрој подели, и унутар друштва и на политичкој сцени, мало је оних који су средњи, трећи пут. Ви се трудите да се не приклањате ником и да се држите своје политике. Због тога често трпите критике да нисте довољно оштри и критички настројени према власти.

Ја се не бавим политиком да бих некоме доказао колико сам оштар, храбар, неустрашив или сигуран у себе. Они који ме познају из неких других животних ситуација, познају добро и те црте мог карактера. Политиком се бавим да бих покушао и у том пољу нешто да оставим иза себе. Да ми се сутра синови не постidе, а да мој народ у чије име то и радим, осети задовољство, понос, а најважније и јасну корист од тог мог рада. За то све треба много мудрости, трпељивости, знања, храбрости, одговорности и свега онога што они који ме за такве ствари оптужују, немају баш у изобиљу. На крају, народ је тај који ће да одлучи ко ће у будућности да га води, да га представља и да се за њега бори.

Извор: Блиц

30. април 2020. године