Александар Шапић: Договорена сарадња општине Нови Београд и града Линца

Председник општине Нови Београд Александар Шапић данас је угостио заменика градоначелника града Линца Дитлифа Вимера и аустријског привредника српског порекла Александра Ченића у оквиру посете њихове делегације општини Нови Београд, како би остварили сарадњу у пољима културног, спортског и едукативног деловања које се односи на младе суграђане као и на све људе српског порекла који живе у граду Линцу.

-Јако ми је драго да смо успели да, пре свега због велике српске заједнице у Линцу и једног заиста великог поштовања локалне самоуправе овог града према нашим људима, договоре који су трајали протеклих неколико месеци сада и спроведемо у дело. Очекујем да ћемо у најблискијој будућности договорити сарадњу на разним пољима а, пре свега, ће доћи до размене ученика и студената са Новог Београда и из Линца. Након тога је план да младе људе из наших градова повежемо кроз спортске, културне и многе друге пројекте. Ми нећемо остати заувек на функцијама на којима смо данас, али се искрено надам да ће ова сарадња коју смо договорили остати дуго иза нас, како због великог броја наших људи који тамо живе, тако и због једног доброг односа између аустријског и српског народа – изјавио је након састанка председник општине Нови Београд Александар Шапић.

Заменик градоначелника Линца Дитлиф Вимер захвалио се на топлом дочеку и истакао је да је циљ њихове посете жеља да у региону пронађу нове партнере за сарадњу по питању омладине, спорта, културе…

-Постоје велике сличности између Новог Београда и Линца. Оба града леже на Дунаву, повезује их и сличан начин развоја индустрије али су и демографски подаци којима располажемо јако слични. Наша стратегија је да се повезујемо са градовима из окружења који имају сличну културолошку и историјску базу као и ми. Пријатно смо изненађени пројектом Новобеоградске клуб картице преко које грађани Новог Београда имају многе погодности, и сигурно ћемо покушати да ту вашу idеју применимо у Линцу – истакао је Вимер.

Испред српске заједнице, а у име наших људи који у Линцу живе, састанку је присуствовао и Александар Ченић, аустријски привредник српског порекла.

-Драго ми је да постоји широк спектар поља на којима град Линц и општина Нови Београд могу да сарађују. Трудићемо се да повежемо српску децу из Аустрије и младе у Србији, да негују добре међуљудске односе и да им омогућимо да размењују искуства – рекао је Ченић.

Међународна сарадња се не може одвијати између градова у затвореним канцеларијама већ се мора имплементирати са грађанима на терену, што је и био циљ данашњег разговора, саопштено је након састанка.