Aleksandar Šapić: Idem odmah u kampanju

Predsednik GO Novi Beograd Aleksandar Šapić i lider Srpskog patriotskog saveza (SPAS) prvi je opozicionar koji je objavio da odmah, četiri meseca pre redovnih parlamentarnih izbora, kreće u predizbornu kampanju. Ovaj bivši vaterpolo šampion veruje da ima šanse da uđe u parlament.

U vreme kada se vodi hajka na sve u opoziciji koji kažu da su protiv bojkota, vi izlazite na izbore. Zašto?

– Odluku o izlasku na izbore objavili smo zato što smo shvatili da je 45 dana, koliko će verovatno trajati zvanična kampanja, malo da naša mlada politička organizacija sebe predstavi građanima. Zato odmah krećemo sa kampanjom. Već godinama imam svoj put, nikad nikome nisam sugerisao na koji način da vodi svoju politiku, pa ne vidim razlog da i meni bilo ko to radi. Procena je da imamo realne šanse, da se krećemo oko cenzusa i da možemo da uđemo u parlament.

Političar ste lokalnog ranga, rešavali ste komunalne probleme. Kako mislite, na primer, da rešite problem Kosova i Metohije?

– Nisu tu bili samo komunalni problemi, ali da ne ulazimo u detalje, Novobeograđani to najbolje znaju. Što se Kosova tiče, imamo važeći Ustav koji kaže da je Kosmet deo Srbije sve dok, iako se Ustav ne promeni, svako moguće rešenje kosovksog pitanja, što se nas tiče, mora da ostane u okviru Ustava. Znamo da je situacija izuzetno komplikovana decenijama unazad. Nadamo se da će velike sile koje vekovima odlučuju o mapi sveta, konačno biti fer prema nama i reći nam punu istinu o tome šta se od nas očekuje. Na nama je onda da pokušamo da odbranimo naše interese. Ali, mi do danas ne znamo šta je uslov za KiM. Lično o Kosovu razmišljam na primeru porodice. Znate, ako vi meni kažete da sam ja dužan da promenim svoje ime i prezime i zapretite mi da ćete mi oduzeti auto ako to ne uradim, pa ja ću da kažem, dobro, nosite ga, nije mi vredniji auto od imena… Ali ako mi kažete da ćete mi uzeti dete, e onda ću ja dobro da razmislim na koji način ću da odbranim ono što mi je najvrednije, a to su deca.

U vateropolu je mnogo udaraca ispod površine vode. Da li ste spremni na prljavu igru u kampanji?

Tačno, ima udaraca, ali postoje neka nepisana pravila kao na primer da nema guranja prstiju u oči ili udaraca po genitalijama jer to ostavlja nesagledive posledice. Ima, međutim, i onih koji se toga ne pridržavaju. Čovek sam pravila i na način na koji sam se do sada ponašao, nastaviću i ubuduće. To baš nije karakteristično za naše prostore, jer narod jeste navikao na svađe i kavge. Ja sam zato sebi postavio jasne linije koje nikada neću prelaziti zarad političkih poena.

Kako ćete popuniti 250 mesta na listi? Hoćete li i vi stavljati na spisak rodbinu, šurnjaje, kumove?

– Što se tiče rodbine, šurnjaja i kumova to pitanje je bolje da postavite na stotinama funkcionera širom Srbije gde se više ne zna ko je koga gde zaposlio i u koje državno preduzeće ili ustanovu uvalio. Nikad nikog od svoje porodice nisam zaposlio u državnom organu i spreman sam da se tu uporedim sa bilo kojim funkcionerom u Srbiji danas. Što se tiče moje porodice jedino gde sam ih stavio jeste odbornička lista da bi mi sačuvali glasove koje sam teškom mukom stekao i da bi me odbranili od raznih preletačevića. Jedini benefit koji oni imaju od toga je 20.000 dinara na godišnjem nivou, a šteta koju su im naneli tabloidini mediji iznoseći laži i neistine kako su zaposleni kod mene u opštini je nesaglediva, i i danas je trpe.

Zašto je propala mačo koalicija s Milošem Jovanovićem i DSS?

– Kakva mačo koalicija?! Nisam čuo za taj izraz. Razgovarli jesmo ali nismo uspeli da se dogovorimo. Moguće je da sam glavni razlog tome bio ja, jer sam imao drugačiju viziju kako zajednički nastup treba da izgleda. Sa mnom se nije lako dogovoriti, ali kad se čovek dogovori može da bude miran.

Da li ćete svoj fizički izged koristiti kao adut u kampanji?

– Ne razumem. Pa ne mogu da se umotam u čaršav kada sam pred kamerama.

Dobro, hoćete li se slikati recimo u bazenu? Mnogi su se skidali, polivali vodom…

– Neću.

 Đilasovci kažu da ste vi Vučićev ‘trojanski konj’?

– Tu etiketu mi lepe već godinama, a da ih pitate šta taj termin tačno znači pitanje je da li bi znali da objasne. Ponoviću ono što godinama govorim, otvoren sam za razgovore sa svima, nisam spreman za vlast po svaku cenu, mislim da sam to do sada i dokazao, a da li ću se sa nekim dogovoriti zavisi od mnogo faktora.

Razlaz sa Đilasom, sa Sergejem ništa

Da li ste u komunikaciji s Draganom Đilasom?

– Naši politički putevi su se davno razišli, onda kad sam ja napustio DS, a on politiku. Nemamo redovnu komunikaciju i nismo se dugo čuli, ali nismo ni u kakvoj svađi.

Ne biste isključili predizbornu koaliciju sa Sergejom Trifunovićem?  

– Sergeja poznajem 20 godina. Ali nije realna ta koalicija jer se naše politike dosta razlikuju.

Ili-ili

* Bazen ili kabinet?

– Bazen.

* Nambija ili Namibija?

– Namibija.

* Gangula ili Aleksandar

– Aleksandar, ali se Gangule ne stidim, štaviše. Ukazala mi se velika prilika da postanem deo istorije srpske kinematografije i neizmerno sam zbog toga srećan.

Izvor: Informer

Piše: Milica Dakić

25. novembar 2019. godine