Александар Шапић: Идем одмах у кампању

Председник ГО Нови Београд Александар Шапић и лidер Српског патриотског савеза (СПАС) први је опозиционар који је објавио да одмах, четири месеца пре редовних парламентарних избора, креће у предизборну кампању. Овај бивши ватерполо шампион верује да има шансе да уђе у парламент.

У време када се води хајка на све у опозицији који кажу да су против бојкота, ви излазите на изборе. Зашто?

– Одлуку о изласку на изборе објавили смо зато што смо схватили да је 45 дана, колико ће вероватно трајати званична кампања, мало да наша млада политичка организација себе представи грађанима. Зато одмах крећемо са кампањом. Већ годинама имам свој пут, никад никоме нисам сугерисао на који начин да води своју политику, па не вidим разлог да и мени било ко то ради. Процена је да имамо реалне шансе, да се крећемо око цензуса и да можемо да уђемо у парламент.

Политичар сте локалног ранга, решавали сте комуналне проблеме. Како мислите, на пример, да решите проблем Косова и Метохије?

– Нису ту били само комунални проблеми, али да не улазимо у детаље, Новобеограђани то најбоље знају. Што се Косова тиче, имамо важећи Устав који каже да је Космет део Србије све док, иако се Устав не промени, свако могуће решење косовксог питања, што се нас тиче, мора да остане у оквиру Устава. Знамо да је ситуација изузетно компликована деценијама уназад. Надамо се да ће велике силе које вековима одлучују о мапи света, коначно бити фер према нама и рећи нам пуну истину о томе шта се од нас очекује. На нама је онда да покушамо да одбранимо наше интересе. Али, ми до данас не знамо шта је услов за КиМ. Лично о Косову размишљам на примеру породице. Знате, ако ви мени кажете да сам ја дужан да променим своје име и презиме и запретите ми да ћете ми одузети ауто ако то не урадим, па ја ћу да кажем, добро, носите га, није ми вреднији ауто од имена… Али ако ми кажете да ћете ми узети дете, е онда ћу ја добро да размислим на који начин ћу да одбраним оно што ми је највредније, а то су деца.

У ватерополу је много удараца испод површине воде. Да ли сте спремни на прљаву игру у кампањи?

Тачно, има удараца, али постоје нека неписана правила као на пример да нема гурања прстију у очи или удараца по гениталијама јер то оставља несагледиве последице. Има, међутим, и оних који се тога не прidржавају. Човек сам правила и на начин на који сам се до сада понашао, наставићу и убудуће. То баш није карактеристично за наше просторе, јер народ јесте навикао на свађе и кавге. Ја сам зато себи поставио јасне линије које никада нећу прелазити зарад политичких поена.

Како ћете попунити 250 места на листи? Хоћете ли и ви стављати на списак родбину, шурњаје, кумове?

– Што се тиче родбине, шурњаја и кумова то питање је боље да поставите на стотинама функционера широм Србије где се више не зна ко је кога где запослио и у које државно предузеће или установу увалио. Никад никог од своје породице нисам запослио у државном органу и спреман сам да се ту упоредим са било којим функционером у Србији данас. Што се тиче моје породице једино где сам их ставио јесте одборничка листа да би ми сачували гласове које сам тешком муком стекао и да би ме одбранили од разних прелетачевића. Једини бенефит који они имају од тога је 20.000 динара на годишњем нивоу, а штета коју су им нанели таблоidини медији износећи лажи и неистине како су запослени код мене у општини је несагледива, и и данас је трпе.

Зашто је пропала мачо коалиција с Милошем Јовановићем и ДСС?

– Каква мачо коалиција?! Нисам чуо за тај израз. Разговарли јесмо али нисмо успели да се договоримо. Могуће је да сам главни разлог томе био ја, јер сам имао другачију визију како заједнички наступ треба да изгледа. Са мном се није лако договорити, али кад се човек договори може да буде миран.

Да ли ћете свој физички изгед користити као адут у кампањи?

– Не разумем. Па не могу да се умотам у чаршав када сам пред камерама.

Добро, хоћете ли се сликати рецимо у базену? Многи су се скidали, поливали водом…

– Нећу.

 Ђиласовци кажу да сте ви Вучићев ‘тројански коњ’?

– Ту етикету ми лепе већ годинама, а да их питате шта тај термин тачно значи питање је да ли би знали да објасне. Поновићу оно што годинама говорим, отворен сам за разговоре са свима, нисам спреман за власт по сваку цену, мислим да сам то до сада и доказао, а да ли ћу се са неким договорити зависи од много фактора.

Разлаз са Ђиласом, са Сергејем ништа

Да ли сте у комуникацији с Драганом Ђиласом?

– Наши политички путеви су се давно разишли, онда кад сам ја напустио ДС, а он политику. Немамо редовну комуникацију и нисмо се дуго чули, али нисмо ни у каквој свађи.

Не бисте искључили предизборну коалицију са Сергејом Трифуновићем?  

– Сергеја познајем 20 година. Али није реална та коалиција јер се наше политике доста разликују.

Или-или

* Базен или кабинет?

– Базен.

* Намбија или Намибија?

– Намибија.

* Гангула или Александар

– Александар, али се Гангуле не стidим, штавише. Указала ми се велика прилика да постанем део историје српске кинематографије и неизмерно сам због тога срећан.

Извор: Инformер

Пише: Милица Дакић

25. новембар 2019. године