Александар Шапић: Ко мисли да политизује ову несрећу није баш много паметан

Како гледате на ситуацију у земљи од појаве кордона вируса, има ли политизације?

Мислим да политизације има прилично, али уколико бих сада улазио у детаљнију анализу и говорио ко и на који начин то ради, онда се ни сам не бих много разликовао од оних који ово стање политизују и покушавају на њему политички да профитирају. Такође, сматрам да свако ко мисли да из ове несреће може да извуче неку политичку корист, не само да се не држи елементарних моралних и људских начела, него нема баш много ни памети.

Како се ви сналазите као председник општине Нови Београд, има ли сарадње са градским властима?

Понашамо се у складу са Статутом града Беграда, а пошто смо ми део градског штаба за ванредне ситуације, једино што можемо да радимо, јесте да спроводимо мере које они донесу. Трудимо се да то радимо на најбољи могући начин и у складу са нашим могућностима и капацитетима. Сматрам да у ванредном стању не постоји подела на градске и општинске „власти“, већ по мени постоје само градске и општинске „управе“. Сад морамо сви да смо на једној страни и ја се у складу са тим и понашам. Ко то не разуме и не схвата, без обзира на којој се јавној позицији налазио, очигледно да није дорастао месту на којем се налази.

А сарадња са градском управом?

Што се тиче наше сарадње са градском управом, с обзиром да немам инformације каква је она са другим општинама, онда комуникацију коју имају са нама немам са чим да упоредим да бих могао да кажем да ли је она добра или лоша. Знам да смо до скоро имали проблема са маскама и рукавицама, али нам је од јуче и то допремљено. Одлуке ми не доносимо, него их добијамо. Одлуке не коментаришемо, јер сматрамо да за то у оваквој ситуацији простора нема. И све одлуке које ми можемо да спроведемо, ми спроводимо, остале спроводи градска управа, и то је то.

Обраћају ли вам се грађани и на шта се жале?

Људи који зову наш сервисни центар углавном зову због разних инformација које их интересују или чују на телевизији па траже да им се појасни. Највећи број њих је такав. Људи су уплашени често, слушају свашта и онда зову и питају разне ствари. И таквих је око 90% позива, остало су најстарији Новобеограђани, којима је потребно да се донесу намирнице кући јер немају кога друго да позову и ми се трудимо да свима којима је то потребно изађемо у сусрет. Имамо наше општинске тимове људи, који их посећују и за њих одлазе у куповину по неопходне животне намирнице.

Извор: Политика