Александар Шапић, лidер СПАС-а о опасним насловницама и атмосфери пред предстојеће изборе

Александар Шапић, председник општине Нови Београд и лidер Српског патриотског савеза, у интервјуу за наш лист поручио је да је избор фотографије за насловну страну НИН-а на којој је снајпер уперен у председника Вучића изузетно опасан јер живимо у земљи у којој је пре само деценију и по убијен премијер. Иако има готово најмлађу политичку странку, одлуку о изласку на предстојеће парламентарне изборе већ је донео и полако ушао у кампању…

– Направили смо странку у временима када је људима политике преко главе, када су разочарани и у политику и у политичаре, и онда у таквој атмосфери кад им неко спомене било шта од политике, једноставно гасе рецепторе и не желе ни да чују о чему се ради. С друге стране, немамо на глави тапију неуспешног вођења земље, штавише, све што смо до сада радили, бар на локалу, мислим да смо добро радили и да нисмо разочарали. На крају крајева, поверење људи које сам добио већ у два мандата на једној тако великој општини као што је Нови Београд ваљда говори у прилог томе.

Да ли вас је неко звао да вас убеђује да се одлучите за бојкот?

– Није.

Поједини опозиционари хвале се у последње време како су им нуђене велике паре за овај или онај политички потез, да ли сте ви икада имали такву непристојну понуду?

 Никада ми за ових десет година, колико сам у овом послу, нико није нудио новац за било какву политичку одлуку.

Приметили сте да вам бојкот дела опозиције математички може одговарати. Да ли ћете узети Бошкове, Јеремићеве или Ђиласове гласаче?

– Ово су редовни парламентарни избори и, колико знам, на њих може да изађе ко год жели и никоме није забрањено да то уради. Ко год не изађе на изборе, претпостављам да је свестан чињенице да ће људи који на њих изађу, а на листи не нађу свог фаворита, вероватно гласати за некога другог ко се налази на листићу, а чији су му политички ставови такође блиски.

Рекли сте да је улазак у парламент ваш први циљ, а да ли ће други бити можда улазак у Владу?

– Уколико добијемо подршку народа за своју политику и уђемо у парламент, а онда нам се понуди прилика да ту исту политику имплементирамо у реалан живот, онда да. Па зар то није сврха бављења овим послом?! Имплементација политике коју заступате. Али такође сад одмах могу да вам кажем да у Владу или у било који други ниво власти никад не бих ушао уколико је једини циљ мог уласка политичка функција, а не спровођење политике у коју верујем. Да сам то до сада имао као једини циљ, одавно бих вероватно био на далеко вишој позицији него што је то председник једне београдске општине.

На Новом Београду сте у коалицији са многим странкама, да ли бисте након парламентарних могли нпр. да уђете и у коалицију са СНС?

– Ако желите да се озбиљно бавите овим послом, онда не смете своје циљеве да постављате у односу на странке или појединце, већ на своје политичке ставове и принципе преко којих нећете прећи. У свом животу био сам у коалицији скоро са свим странкама које постоје у Србији, осим са СНС-ом, али истовремено никада нисам одустао од својих политичких и људских начела. Од када водим општину Нови Београд, политика према Новобеограђанима и оно што се за њих ради никада се није мењало без обзира на то што су се мењали моји коалициони партнери.

И даље се прича о фотографији на насловној страни НИН-а, где је снајпер уперен у председника Вучића, а онда и насловној „Данаса“, где је на Вучићевим грудима била нацртана мета… Шта ви мислите о томе?

– У земљи у којој је убијен премијер пре само деценију и по мислим да је таква фотографија, па чак и да није била злонамерна, изузетно опасна. Не желим да верујем да је неко желео да инсинуира било шта, али ми није јасно да уколико је фотографија неспретно одабрана, зашто није јасно речено да је учињена ненамерна грешка и ту се свака полемика завршила. Овако је отворена једна изузетно опасна тема коју верујем да сваки нормалан човек никад не би подржао, без обзира на политичко опредељење. Српском народу је доста убистава и несрећа кроз које смо пролазили деценијама.

Наљутили су вас представници ЕП јер вас нису позвали на разговоре, затражили сте да се изјасне да ли странке које нису у СЗС-у сматрају нерелевантним. Шта мислите зашто вас нису позвали?

– Уопште ме нису наљутили. Прво, у политици немате право на љутњу јер тако постајете рањиви, а друго, ко сам ја да се на њих љутим. Само ми је било нејасно да су појединци који се налазе на тако озбиљним позицијама у оквиру ЕУ одлучили да, уколико не заступаш став актуелне власти са једне или Савеза за Србију са друге стране, онда се не рачуна да политички постојиш. И то је океј, само треба да се јасно каже. Такође, верујем да су у том случају апсолутно свесни могућности коју су тиме отворили. А то је да уколико сутра неко од нас ипак буде политички постојао, можда не буде желео, рецимо, баш са тим истим појединцима да разговара, већ и он потражи неке друге, релевантније саговорнике.

У вашем тиму је и Владан Глишић, један од оснивача Двери. Има ли још дверјана код вас?

– Да, поред Владана, ту је и Радован Тврдишић, један од петоро људи који су пре много година правили Двери. Они су код мене већ неколико година.

Да ли су у СПАС-у прелетачи добродошли?

– Никад никога нисмо убеђивали, притискали или молили да постане део нас. Постављао сам од првог дана јасна правила како понашања, тако и политике коју заступам. На почетку на локалном, а откад сам направио СПАС, и на републичком нивоу. Свако ко сматра да то што говорим и радим има смисла и да је добро за српско друштво, а спреман је та правила да поштује, добродошао је. Ми не можемо људима само зато што су некад били део неке друге организације да забранимо да подрже оно што ми данас радимо. С друге стране, знам да до сада нико ко је дошао код мене није добио ништа заузврат, осим политике коју заступам. Е сад, уколико је „професионалним прелетачима“ то довољно, добродошли су. Само се бојим да они ипак имају неки други циљ, са којим се код мене баш и не би ’леба најели.

Опишите у најкраћем политичке противнике:

Александар Вучић – председник

Ивица Даћић – прилагодљив

Војислав Шешељ – интелектуалац, радикалан

Сергеј Трифуновић – брзоплет

Бошко Обрадовић – нестрпљив

Драган Ђилас – бивши градоначелник

Вук Јеремић – Вук Јеремић

О бившој жени и бившим пријатељима увек све најбоље

Били сте некада у ДС-у, а чини се да је сада та странка у потпуном расулу, како то коментаришете и доживљавате?

– Заиста се никада нисам бавио другима, па не бих ни сада. Знате како наш народ каже, о бившој жени и бившим пријатељима увек све најбоље, а чињеница да су бивши већ довољно говори сама за себе. Мислим да је ДС, без обзира на тренутну ситуацију, имао важну улогу у новијој политичкој историји ове земље и да би за политички плурализам у Србији било добро да он као странка преживи и опстане на српском политичком небу.

Извор: Ало!

8. децембар 2019. године