Александар Шапић: Меморандум о разумевању темељ успешне сарадње Београда и Брисела

Градоначелник Београда Александар Шапић састао се данас у Старом двору са државним секретаром за европске и међународне односе за Регион Брисел – главни град Паскалом Сметом, с којим је разговарао о будућој сарадњи на основу меморандума о разумевању између градова који је потписан 2021. године.

Градоначелник је истакао да је предвиђена тродневна посета у оквиру које ће се одржати бројни састанци у циљу имплементације потписаног споразума коју је онемогућила пандемија вируса корона у свету.

– Изузетно смо задовољни што ћемо као највећи град у овом делу Европе имати више састанака са представницима Брисела на тему урбанизма, европских послова, науке, заштите животне средине, туризма, културе и спорта. Надамо се да ће колеге из Брисела својим искуством помоћи главном граду Србије како би се у разним областима имплементирале битне одредбе из потписаног меморандума. Такође, свему томе сигурно ће допринети и двадесетогодишње искуство господина Паскала у вођењу једног од главних градова и регија Европске уније – указао је градоначелник.

Он је истакао да ће меморандум, који је данас представљен јавности, бити добар темељ за успешну и обострано корисну сарадњу два престоничка града.

– Подсетићу да је Брисел данас постао неупоредиво хуманији град за живот у односу на пре 20 година. Његовим становницима омогућени су алтернативни начини превоза, као и боља заштита животне средине – истакао је Шапић и закључио да је договорена узвратна посета делегације Града Београда Бриселу.

Паскал Смет је том приликом изјавио да Брисел није само космополитски град, него и град свих мањина које живе у њему.

– Подржавамо пут Србије ка Европској унији и Србија треба да остане на том путу, јер ту и припада. Сарадња се обично одвија на нивоу државе, али паралелно са тим је значајна и сарадња међу градовима, коју ће овај меморандум омогућити и донети још веће резултате – рекао је Паскал.

Састанку је присуствовала заменица градоначелника Весна Вidовић.