Александар Шапић: Многи ће се изненадити резулататом у Београду

Прослављени ватерполиста и дугогодишњи председник општине Нови Београд у ову изборну трку први пут ушао је као представник Српске напредне странке, у коју је ушао његов СПАС. Кандidат је за позицију градоначелника за коју, како каже, тражи поверење грађана.

У интервјуу за портал Република говорио је о изборима, плановима, проблемима и изазовима са којима ће се носити…

Кандidат сте за градоначелника. Због чега бирачи треба да гласају за вас?

– Па нешто немам праксу да на тај начин говорим о себи, то никада нисам радио мало ми је и непријатно, иако није то нешто што се не ради у политици, да тражите да људи гласају за вас. Пре бих људима препоручио да гласају за себе, пре свега, за онога за кога верују да може највише да уради за њих, њихову породицу, пријатеље, као и за све грађане. Свакако да не верујем, да имам довољно знања и искуства, не бих се овим ни бавио, нити бих тражио поверење Београђана. Мислим да је ипак главна препорука мој минули рад у локалној политици, сад већ скоро 13 година. Иза мене су неки резултати, мислим да би то ипак на крају требало да буде од пресудног значаја када доносите тако важну одлуку. Јер, дати некоме поверење да у ваше име, у име вас и ваше деце доноси важне одлуке, није мала ствар и не треба је донети преко колена. Грађани треба да гласају за онога за кога верују да је набољи. Ја сад да кажем за себе да сам најбољи, то би звучало нескромно и арогантно, али свакако да верујем да имам довољно и знања и искуства, на крају крајева и резултата, да могу да урадим и оставим иза себе нешто корисно за све грађане Београда.

Поменули сте резултате, на које сте најпоноснији?

– Све оно што сам радио на Новом Београду, а и пре тога, кад сам био те две и по године у управи града, тада сам се бавио пре свега уређењем спортских терена, игралишта, паркова…Теретане на отвореном су, да не буде нескромно, биле једне од мојих пројеката које су тад први пут заживеле у Београду, пре 12-13 година. Данас их има у свим парковима. Тад је била idеја да буде бар по једна на општини. У то време сам спроводио закон који је тада био потпуно непоштован. Затварање коцкарница које су се налазиле на 150 метара од школа, у шта нико није хтео да се упусти, јер је била ризична тема. Касније, када сам дошао на Нови Београд, ту спада све што сам радио на Новом Београду као председник општине.

А на које резултате у животу сте најпоноснији?

– Знате шта, резултати у животу су вам као и у овом мом данашњем послу. Увек је најважнији онај који је у том тренутку испред вас. Онај који покушавате да достигнете. Сваки који је прошао, морате да оставите иза себе и он постаје мање важан. Ја сам у животу остварио све своје дечачке снове. Они су били везани искључиво за ватерполо и то да једног дана постанем најбољи играч на свету. Један дан сам то сигурно био, а неки кажу и мало дуже… Данас сам најпоноснији на своју породицу, своју децу и надам се да ћу тек бити поносан на њих, јер испред сваког родитеља је велика обавеза и изазов, да од своје деце направи пре свега добре и поштене људе, спремне да одговоре свим изазовима, које живот испред њих буде постављао. Џаба вам сви успеси у животу ако оманете код деце. Ово друго, свакако сам поносан и на своју спортску каријеру и на оно што данас радим. Да ли је у свему томе биило и грешака, да наравно да је било, али не бежим нити сам икада бежао од било које своје грешке, јер оне јесу саставни део свачијег живота. Трудио сам да из сваке своје грешке увек нешто научим и извучем поуку.

Можете ли да издвојите проблеме у функционисању Београда?

– Проблема је увек било, и биће их. Проблеми су саставни део сваког живота, па и живота града Београда. Проблем који вам је данас најважнији не мора бити сутра, и обрнуто. Свакако да су у Београду један од највећих проблема саобраћајне гужве, превоз. Свакако да може да буде боља чистоћа, комунални ред, то су све ствари које свакодневно примећујете. На Новом Београду, ако питате некога, или на Савском Венцу, Врачару, о проблему канализације, он ће вас питати како то мислите кад ми од кад знамо за себе имамо канализацију. Од момента кад је прављен Нови Београд то је питање решено, међутим, ако одете на леву обалу Дунава или негде у други део града у неку руралну општину онда ћете схватити да постоје људи који немају канализацију и да им је то најважнија ствар на свету. Различити су проблеми и различити су приоритети, мислим да је једини исправан начин да приђете различито сваком делу града. Генерално, мислим да се Београд пуно променио у последњих десет година, да Београд они који нису били у њему деценију скоро не би могли да препознају. Пуно се изградило, подигнут је стандард читаве земље, а у Београду посебно, јер овај град јесте локомотива Србије. И свакако да Београд све више подсећа на озбиљне велике европске метрополе.

У јавности влада мишљење да ће се све решавати између вас и Владете Јанковића?

– Прво, изборни закон нема директан избор. Мени је жао што нема, а волео бих да има. Последњи је био између Вучића и Неше Богдановића директно. Мислим на крају, да ће у Београду многи да буду изненађени свачијим резултатима.

Председник СНС Александар Вучич најавио је повлачење са чела странке, рекао је да има у оптицају пет, шест имена за наследнике. Да ли вidите себе међу њима?

– Не бих то сада комантарисао. Сматарам да у овом тешком моменту, док букти рат у Украјини, да свима нама треба интерес Србије да буде изнад свега, а нарачито изнад страначког интереса. На крају крајева и председник, да нема ове ситуације у свету, страначки би се више ангажовао. Поприлично се ту држи по страни, иако вidите наше све кампање, од парламентрарне до неколико локалних, ми морамо да их водимо, јер живот ипак мора да тече, али је толико снажна та ситуација која уздрмала цео свет, Европу пре свега, да је тешко остати на све имун и понашати се као да је све у реду… Тако да мислим да све страначке теме сада треба да склонимо у страну, па кад дође за то време, бавићемо се кадрирањем у СНС.

Гужве у центру града 14% мање

Много се говорило о Савском мосту, хоће ли бити срушен и на који наћин ће изградња новог смањити загађење?

– За 14 одсто ће се смањити саобраћајне гужве у центру града. А и загађење значајно. Саобраћај ће ићи кроз тунел, испод земље. Прво, то није пројекат само старог Савског моста, већ пројекат тунела, моста и петље на Новом Београду, која би требало да покупи сав саобраћај из Земуна, из Булевара Николе Тесле и од Сава центра и слије га у нови Савски мост који ће имати капацитете да га прихвати. Модеран мост са четири траке, који ће онда тај саобраћај даље дистрибуирати или у тунел, Карађорђеву или у Савску улицу.

Вучић побеђује у првом кругу

Која је ваша прогноза за председничке изборе?

– Мислим да ће Вучић победити у првом кругу.

АСОЦИЈАЦИЈЕ

Александар Вучић – Творац модерне Србије и први idеолог нове српске политике.

Ивица Дачић – Добар политичар

МариникаТепић – Амбициозна

Здравко Понош – председнички кандidат

Драган Ђилас – бивши градоначелник

Владета Јанковић – кандidат за градоначелника