Александар Шапић: Мој циљ су системске промене које ће свим Београђанима обезбедити бољитак

Градоначелник Београда Александар Шапић изјавио је за ТВ Танјуг да ће за њега бити неуспех уколико не буде за собом „оставио” бољи град у сваком сегменту него што је случај био када је ступио на функцију. Он је изразио мишљење да људи нису веровали да је могуће да улица може да буде реконструисана за десетак дана, али да су сада могли да се увере у супротно.

– Улице нису на прави начин реконструисане током претходних седам-осам година, али ћемо до краја године урадити више саобраћајница него што је случај био у претходних неколико година. Увели смо да се ради викендима и ноћу како би сваки посао био што брже завршен – рекао је Шапић.

Он је истакао да на функцију градоначелника Београда није дошао да би му било „удобно” и да код њега не постоји еуфорија због именовања.

– Позицију градоначелника доживљавам као велику одговорност, обавезу према људима који су ми указали поверење, али и према онима који ми нису указали поверење. Трудим се, као и сви људи око мене и у Градској управи, да након одређеног периода Београђани могу конкретно да осете бољитак у свакодневном животу. Три месеца, откада сам на функцији градоначелника, заиста је мали период да би се вidеле корените промене. Донели смо неке веома важне одлуке које ће бити имплементиране, „спојили” неке секретаријате и мислим да ће промене веома ускоро бити вidљиве – додао је Шапић.

Први човек Београда је рекао да је тренутак у којем је ступио на функцију градоначелника можда и најнезахвалнији у последњих 20 година због ситуације у којој се налази читав свет.

– Морали смо да се прилагођавамо стварима на које нико није могао да рачуна. Примера ради, буџет који је прављен у децембру прошле године није био предвиђен за околности које су настале неколико месеци касније. Морали смо да прераспоређујемо средства како бисмо се прилагодили новонасталим околностима. Колико год да сам уверен да смо добро спремили наша комунална предузећа за предстојећи период, не можемо да будемо сигурни у то. Морали смо да се прилагодимо новим ценама, од енергената до свега другог, с циљем да Београђани у свакодневном животу то што мање осете. У протекла три месеца радили смо најбоље што смо могли, али долази најтежи део, јесен и зима. Слажем се са председником Вучићем који је рекао да данас не знамо да ли ће можда следећа зима бити још тежа од ове. Радимо од дана до дана и од недеље до недеље, покушавамо да решавамо фундаменталне ствари, али да упоредо с тим живот тече нормално. Желимо да обезбедимо сигурност, али и већу услужност Градске управе и да будемо што ефикаснији – нагласио је Шапић.

Говорећи о променама које је направио у функционисању Градске управе и секретаријата, Шапић је апострофирао пример Комуналне милиције.

– Промене које сам направио у вези са Комуналном милицијом биле су неопходне, јер нам нису потребни људи по канцеларијама, возилима и буџацима, већ људи на терену. Када бисмо питали људе за мишљење о Комуналној милицији, нисам сигуран да бисмо добили позитиван одговор. Мислим да сам „ударио у осињак” по том питању, као и у неколико других случајева, али мислим да је улога комуналних милиционара била „изврнута” и да то није била суштина њиховог посла. Биће нам потребно неколико месеци да „поделимо” Београд на што већи број зона, да би некадашњи комунални милиционари, а сада Београдски лични – „Бели”, како смо их назвали, имали своје пунктове и станице, што ће бити места где ће бити на услузи Београђанима. За све што мислим да је интерес Београђана бићу спреман да обезбедим новац. Док сам на функцији градоначелника, грађани ће у сваком тренутку знати где одлази новац. Док нисам дошао на функцију градоначелника, нисам имао никакву представу где се троши новац Београђана. Мислим да су људи који су „на улици” веома важни за добро функционисање града – рекао је Шапић.

Он је подсетио да је, пре него што је Министарство рударства и енергетике издало препоруке за штедњу струје, најавио да ће Град Београд смањити обим новогодишње расвете.

– Вidећемо да ли ће период у којем декоративна расвета ради бити краћи или ћемо смањити територију на којој ће бити постављена. Живот не може да стане, морамо да живимо у свим варијантама које нам данашњица доноси. Припремили смо јавна предузећа, али не можемо да знамо шта ће се догодити с ценама енергената, нити то може државни врх или било ко други. Председник Вучић је успео пре неколико месеци да обезбеди одређену цену гаса, која одлази у недоглед, али је чињеница да нико не зна шта долази и због тога нико не може да има конкретне одговоре по овом питању. Ми смо с наше стране урадили све што је могуће да „прођемо” кроз ову зиму са што мање штете. Трудим се да се фокусирам на ствари на које могу да утичем. Нећемо одустајати од пројеката који ће побољшати свакодневни живот Београђана – поручио је градоначелник.

Он је нагласио да се никада неће повлачити пред реализацијом пројеката за које је убеђен да ће донети добро Београђанима.

– Пре него што сам постао градоначелник, било је пројеката који су коштали много, али нико није знао због чега су актуелни. Укинули смо рекламе на аутобусима које су доносиле премали новац, а сада ћемо имати једнообразне аутобусе, што је и логично. Потребна су нам системска решења која ће сви грађани после извесног времена моћи да примете и која ће им донети бољитак. Мој задатак је да направим систем који ће свим Београђанима омогућити правовремену инformацију и услугу која им је неопходна. Нови Секретаријат за надзор, инспекцију и комуникацију је управо због тога направљен, јер ћемо покушати да једним бројем телефона омогућимо инformацију из читавог градског система – поручио је Шапић.