Александар Шапић: На изборе излазимо у најјачој formацији

Понудићемо најбоља решења за свако место у држави, па и за градоначелника Београда, а да ли ћу то бити ја или неко други, одлучићемо кад за то дође време.

Нови потпредседник Главног одбора Српске напредне странке Александар Шапић каже да је недавна седница главног одбора странке, када је дошло до уједињења Српског патриотског савеза с напредњацима протекла у доста доброј и искреној атмосфери иако моменат у којем се одржавала није био нимало једноставан.

У разговору за „Политику” каже да је захвалан у своје име и у име свих који су тог дана постали део организације на начину на који су дочекани и примљени. „Верујем да ћемо у периоду испред нас умети да дамо свој значајан допринос пре свега друштву и држави због које смо сви ту, а онда, наравно, и организацији која нас је дочекала као да смо одувек део ње”, каже Александар Шапић.

Како оцењујете излагање председника Србије и лidера СНС-а Александра Вучића?

Први део излагања, док су још медији били присутни, био је државнички и упозоравајући пре свега на ствари и изазове који нас чекају у месецима који долазе. Захтевао је да се сви политички ресурси ставе у функцију одбране нашег територијалног интегритета и суверенитета, а да се паралелно настави с јачањем економије и што бољим позиционирањем наше земље у Европи и свету, нарочито у региону. Други део седнице, када су изашли медији, био је изузетно отворен и трезвен, суочавајући се са свим стварима које у овом моменту потенцијално могу да угрозе квалитет рада и функционисања странке. То је нешто што ме је поприлично изненадило, али истовремено и охрабрило и учинило задовољним јер само тако се може ићи напред. И само тако се квалитетно и ефикасно могу решавати проблеми с којима се сусрећете.

Каква је била атмосфера на суботњој седници Главног одбора СНС-а?

Атмосфера је била добра, искрена, радна и утисак ми је да су и остали разумели да једино суочавањем с проблемима може се из њих изаћи јачи и бољи, а не гурајући под тепих и игноришући их.

Који је био ваш први корак као потпредседника СНС-а?

Сваки интервју који сам од тога дана дао су први кораци. Одговорност коју носи свака изговорена реч од момента када сам добио позицију у тако великој организацији велика је и надам се да ћу бити дорастао да на све изазове и обавезе које то место буде носило адекватно и квалитетно одговорим. Чека нас страначка скупштина у октобру, избор новог руководства на свим нивоима, од општинских до највиших органа странке. Чекају нас припреме за изборе на пролеће следеће године… Тако да ће свакако бити прилике да се одговори на многе изазове који су испред нас и да се покаже од ког материјала смо направљени.

Како су вас прихватили напредњаци?

Тешко је говорити о себи објективно, али чињеница је да ниједан од 169 општинских одбора СНС-а, који су се изјашњавали о раду страначких функционера, није имао замерку на процес нашег уједињења. Такође, начин на који смо тај дан дочекани од стране највиших органа странке на челу с председником Вучићем даје ми за право да верујем да је наш улазак протекао у једној позитивној и афирмативној атмосфери.

Да ли ћете бити кандidат за градоначелника Београда, о чему спекулишу медији?

Свакако да ћемо на предстојеће изборе изаћи с најјачом formацијом коју имамо. Понудићемо најбоља и најснажнија персонална решења за свако одговорно место у држави па и за место градоначелника Београда. Да ли ћу то бити ја или неко други, одлучићемо кад за то дође време. Свакако да Београд јесте област из које до сада имам највише знања, искуства и резултата. Вidећемо.

Да вам је неко на почетку године рекао да ћете од краја маја постати потпредседник Српске напредне странке и да ће Српски патриотски савез да се уједини са СНС-ом, да ли бисте у то поверовали?

Политика јесте област где се често дешавају, за јавност, некад неке неочекиване ствари. Свакако да су наше политике већ годинама сличне и да с тог аспекта то и није неко изненађење… Све друго што се десило као последица уједињења па и моја функција у странци, може бити изненађење, али и не мора. Зависи из ког угла на то све гледате. Свакако је најважније да смо сада заједно и да ћемо покушати да урадимо за овај народ и државу још много добрих и корисних ствари.

Како коментаришете све што се догађало око Небојше Стефановића и његову оставку на место председника београдског одбора СНС-а?

Било би исувише арогантно и препотентно, а чак и доста нељудски с моје стране, да коментаришем ситуације или појединце у вези с периодом док ја нисам био део организације и о којима немам друге инformације осим оних које су се појављивале у медијима.

Икодиновића познајем читав живот, ништа ружно о њему нећу рећи

Како оцењујете улазак у политику бившег колеге из ватерполо репрезентације Данила Икодиновића и његове критичке опаске на ваш политички рад?

Данило Икодиновић је неко кога познајем читав живот и с којим сам прошао многе ствари. Никад му ништа у животу нажао учинио нисам, осим ако нисам помогао. Тако ће остати што се мене тиче и у будућности без обзира на његово политичко ангажовање у странци која на доста дискутабилне начине износи нападе на разне политичке актере код нас и недвосмислено многима прети обрачунима и осветама. Имам своје животне принципе, а они кажу да о људима с којима сам одрастао никад нећу ружно говорити без обзира на њихов однос према мени. Данилу желим добро здравље и сву срећу у његовом новом послу.

Извор: Политика

2. јун 2021. године