Aleksandar Šapić: Na izbore izlazimo u najjačoj formaciji

Ponudićemo najbolja rešenja za svako mesto u državi, pa i za gradonačelnika Beograda, a da li ću to biti ja ili neko drugi, odlučićemo kad za to dođe vreme.

Novi potpredsednik Glavnog odbora Srpske napredne stranke Aleksandar Šapić kaže da je nedavna sednica glavnog odbora stranke, kada je došlo do ujedinjenja Srpskog patriotskog saveza s naprednjacima protekla u dosta dobroj i iskrenoj atmosferi iako momenat u kojem se održavala nije bio nimalo jednostavan.

U razgovoru za „Politiku” kaže da je zahvalan u svoje ime i u ime svih koji su tog dana postali deo organizacije na načinu na koji su dočekani i primljeni. „Verujem da ćemo u periodu ispred nas umeti da damo svoj značajan doprinos pre svega društvu i državi zbog koje smo svi tu, a onda, naravno, i organizaciji koja nas je dočekala kao da smo oduvek deo nje”, kaže Aleksandar Šapić.

Kako ocenjujete izlaganje predsednika Srbije i lidera SNS-a Aleksandra Vučića?

Prvi deo izlaganja, dok su još mediji bili prisutni, bio je državnički i upozoravajući pre svega na stvari i izazove koji nas čekaju u mesecima koji dolaze. Zahtevao je da se svi politički resursi stave u funkciju odbrane našeg teritorijalnog integriteta i suvereniteta, a da se paralelno nastavi s jačanjem ekonomije i što boljim pozicioniranjem naše zemlje u Evropi i svetu, naročito u regionu. Drugi deo sednice, kada su izašli mediji, bio je izuzetno otvoren i trezven, suočavajući se sa svim stvarima koje u ovom momentu potencijalno mogu da ugroze kvalitet rada i funkcionisanja stranke. To je nešto što me je poprilično iznenadilo, ali istovremeno i ohrabrilo i učinilo zadovoljnim jer samo tako se može ići napred. I samo tako se kvalitetno i efikasno mogu rešavati problemi s kojima se susrećete.

Kakva je bila atmosfera na subotnjoj sednici Glavnog odbora SNS-a?

Atmosfera je bila dobra, iskrena, radna i utisak mi je da su i ostali razumeli da jedino suočavanjem s problemima može se iz njih izaći jači i bolji, a ne gurajući pod tepih i ignorišući ih.

Koji je bio vaš prvi korak kao potpredsednika SNS-a?

Svaki intervju koji sam od toga dana dao su prvi koraci. Odgovornost koju nosi svaka izgovorena reč od momenta kada sam dobio poziciju u tako velikoj organizaciji velika je i nadam se da ću biti dorastao da na sve izazove i obaveze koje to mesto bude nosilo adekvatno i kvalitetno odgovorim. Čeka nas stranačka skupština u oktobru, izbor novog rukovodstva na svim nivoima, od opštinskih do najviših organa stranke. Čekaju nas pripreme za izbore na proleće sledeće godine… Tako da će svakako biti prilike da se odgovori na mnoge izazove koji su ispred nas i da se pokaže od kog materijala smo napravljeni.

Kako su vas prihvatili naprednjaci?

Teško je govoriti o sebi objektivno, ali činjenica je da nijedan od 169 opštinskih odbora SNS-a, koji su se izjašnjavali o radu stranačkih funkcionera, nije imao zamerku na proces našeg ujedinjenja. Takođe, način na koji smo taj dan dočekani od strane najviših organa stranke na čelu s predsednikom Vučićem daje mi za pravo da verujem da je naš ulazak protekao u jednoj pozitivnoj i afirmativnoj atmosferi.

Da li ćete biti kandidat za gradonačelnika Beograda, o čemu spekulišu mediji?

Svakako da ćemo na predstojeće izbore izaći s najjačom formacijom koju imamo. Ponudićemo najbolja i najsnažnija personalna rešenja za svako odgovorno mesto u državi pa i za mesto gradonačelnika Beograda. Da li ću to biti ja ili neko drugi, odlučićemo kad za to dođe vreme. Svakako da Beograd jeste oblast iz koje do sada imam najviše znanja, iskustva i rezultata. Videćemo.

Da vam je neko na početku godine rekao da ćete od kraja maja postati potpredsednik Srpske napredne stranke i da će Srpski patriotski savez da se ujedini sa SNS-om, da li biste u to poverovali?

Politika jeste oblast gde se često dešavaju, za javnost, nekad neke neočekivane stvari. Svakako da su naše politike već godinama slične i da s tog aspekta to i nije neko iznenađenje… Sve drugo što se desilo kao posledica ujedinjenja pa i moja funkcija u stranci, može biti iznenađenje, ali i ne mora. Zavisi iz kog ugla na to sve gledate. Svakako je najvažnije da smo sada zajedno i da ćemo pokušati da uradimo za ovaj narod i državu još mnogo dobrih i korisnih stvari.

Kako komentarišete sve što se događalo oko Nebojše Stefanovića i njegovu ostavku na mesto predsednika beogradskog odbora SNS-a?

Bilo bi isuviše arogantno i prepotentno, a čak i dosta neljudski s moje strane, da komentarišem situacije ili pojedince u vezi s periodom dok ja nisam bio deo organizacije i o kojima nemam druge informacije osim onih koje su se pojavljivale u medijima.

Ikodinovića poznajem čitav život, ništa ružno o njemu neću reći

Kako ocenjujete ulazak u politiku bivšeg kolege iz vaterpolo reprezentacije Danila Ikodinovića i njegove kritičke opaske na vaš politički rad?

Danilo Ikodinović je neko koga poznajem čitav život i s kojim sam prošao mnoge stvari. Nikad mu ništa u životu nažao učinio nisam, osim ako nisam pomogao. Tako će ostati što se mene tiče i u budućnosti bez obzira na njegovo političko angažovanje u stranci koja na dosta diskutabilne načine iznosi napade na razne političke aktere kod nas i nedvosmisleno mnogima preti obračunima i osvetama. Imam svoje životne principe, a oni kažu da o ljudima s kojima sam odrastao nikad neću ružno govoriti bez obzira na njihov odnos prema meni. Danilu želim dobro zdravlje i svu sreću u njegovom novom poslu.

Izvor: Politika

2. jun 2021. godine