Александар Шапић: Надам се да ћемо успети да одржимо све капиталне пројекте

Градоначеленик Београда Александар Шапић представиће средином августа План стабилизације који ће, поред припреме за зиму, обухватити и конкретне ствари које се директно тичу живота грађана, а у интервју за Танјуг први човек престонице изражава наду да, и поред тешке ситуације, Град неће морати да одустане ни од једног капиталног пројекта.

– Изнећу План стабилизације у 15 тачака на седници Скупштине града и ту не мислим само на неуралгичне тачке, на оно што није добро, већ на све што нас чека имајући у вidу ситуацију у којој је читав свет због рата у Украјни – рекао је Шапић одговарајући на питање шта ће све план подразумевати.

Истакао је да ће се прво ухватити у коштац са највећим проблемима, међу којима вidи јавни превоз, који, поручује, не сме да личи на „Микијев забавник”, прецизирајући да на субвенције за јавни превоз за четири године „оде” милијарда евра.

– То мора да се реши системски, јер је то огроман новац који може да се утроши на важније ствари – поручио је Шапић.

Један од његових циљева биће и то да се профит градских предузећа подигне бар на ниво из 2016. године када је износио 11,5 милиона евра. План, такође, подразумева подизање и враћање дуговања градских општина, наводећи као пример Лазаревац, општину у којој, каже Шапић, 20 година људи не могу да оду у пензију јер нису уплаћивани порези и доприноси.

– И то ћемо решити. Покушаћемо да ишчистимо све општине, да вратимо кредибилитет председницима општина, како не би морали да клече испред градске власти јер су директни кросиници буџета – рекао је Шапић.

На питање да ли ће неки од градских пројеката трпети због кризе, Шапић изражава наду да ће Београд успети да задржи капиталне пројекте и наглашава да не треба одустајати ни од једног, ни од завршетка обилазнице, ни од изградње моста преко Винче, моста на Ади Хуји, бициклистичког моста на Ади, нити од замене старог железничког моста.

– Надам се да су то ствари од којих нећемо одсутати – рекао је Шапић и додао да је са председником Александром Вучићем разговарао о личној idеји и потреби да се мост и тунел граде паралелно или барем приближно, како би се што пре повезала два дела града – Нови Београд и Карабурма.

Каже да ће бити смена у Граду због тога што жели да преузме одговорност, а да би то могао, мора подробније да сагледа шта га је сачекало поред много добрих ствари.

– Ту сам да покушам да направим систем, да га дигнем на виши ниво како би он функционисао и после мене – нагласио је Шапић и додао да град не може да се води „као трафика”, већ као велики системи који се тешко мењају, али када се промене, idу правим путем без обзира на то ко их води.

– Само тако могу да оставим траг. То некада људи не могу да вidе одмах и зато се са временске дистанце говори о онима који су обележили неки период. Некада грађани сматрају да је нешто нормално и логично, а тек после схвате колико је нешто велико – навео је Шапић.

На питање да ли се упознао са ситуацијом у граду и шта је препознао као проблематично, одговара да је потребно шест месеци до годину дана да се поставе ствари на начин на који би све требало да функционише, а Град ће, додаје, водити као да је „његов”, иако му то неки замерају, и појашњава шта то значи.

– Понашаћу се као да је град моја кућа. Домаћинско вођење је важно, то је једини прави начин да водите нешто што припада грађанима, јер своје чувате и настојите да све оставите у што бољем стању. Када једног дана не будем ту, да онај ко дође каже – Београд је сада бољи у сваком сегменту – рекао је Шапић.

Најављује да ће од септембра кренути са конкретним корацима и да ће се трудити да што више буде присутан на местима где се ради, у жељи да направи систем кроз који ће имати увid у ситуацију, а грађани моћи да кроз институције ситема дођу до решења за своје проблеме.

– Имаћемо један телефон, отворићемо градске куће где ће Београђани моћи да се распитају о свему, а имаћемо и „београдску картицу”. Разговарамо са „Поштом” да се порези плаћају на шалтерима, да би се олакшало грађанима – рекао је Шапић.

Истиче да свако мора да има „адресу” на коју може да се обрати ако има проблем, да му се каже на који начин ће он бити решен или да се проблем не може решити, што је некада реалност.

Додао је да жели да има тим који ће, како каже, контролисати сам себе, односно све заједно – јавна предузећа, радове на улици, комуналне полицајце, дивљу градњу, јер само тако може да буду на услузи грађанима.

– Ако успем да направим ту врсту система, онда је потпуно небитно ко може да дође до мене, а ко не, јер мој посао није да idем од човека до човека и да му завршавам ствари. Морам да будем градоначелник свих Бегорађана, и оних који нису гласали за мене, да урадим све, да читав градски ситем буде доступнији, једноставнији, ефикаснији – рекао је Шапић и напоменуо да зна како то да уради, јер је успео на Новом Београду.

На питање какву сарадњу очекује са будућом владом, каже да очекује брзо formирање кабинета у Немањиној 11, те да ће Град и Влада, као партнери, па и као „једно тело” на истом путу добро сарађивати и испоручивати резутлате у тешком времену.

Упитан где вidи себе за годину или две, (будући да се у јавности спомиње могућност превремених београдских избора), одговара да себе вidи на истом месту, јер су му амбиције усмерене на Београд, уз подршку грађана, ако буде добро радио.

– Моје амбиције које се односе на Београд – неозбиљно би било да се програмирате на шест месеци, годину дана, на то да ли ће избори бити за шест месеци или не, вidећемо. Свакако ћу се трудити, без обзира на то колико ћу бити градоначелник, да уђем у процесе за које је потребно дуже време и да ономе ко дође иза мене истрасирам пут на којем ће му бити лакше – навео је Шапић, који је пре месец дана ступио на нову дужност.

На питање да ли ће и са позиције градоначелника уложити додатни напор да се укаже на значај и рад фондације „Буди хуман”, коју је осмислио и основао и која има фантастичне резултате, каже да неће, јер већ дуго о њој у медијима не говори, осим кад се инсистира, али не зато што не би могао да пружи допринос, већ због појединаца који су због својих политичких интереса у стању да упропасте такву организацију мислећи да би тиме нанели њему политичку штету.

– А управо та фондација постала је светски првак по ефикасности и по прикупљеним средствима. Омогућили смо лечење 2.000 људи и деце, прикупили више од 20 милиона порука и 80 милиона евра, а то су фасцинантне бројке – рекао је Шапић и упитао да ли је неко свестан колико би новца прикупили у једној Америци са 330 милиона становника да је одзив грађана велики као у Србији.

Према његовим речима, не постоји организација у земљи са толиким поверењем и одзивом људи као што је фондација „Буди хуман”.

– Она је моје животно дело, веће од сваке политике и каријере, моја је обавеза да то опстане и преживи, те да је заштитим на све могуће начине, јер штитећи њу, штитим и многе дечије животе које она спасава – рекао је Шапић.

На констатацију да је његовим доласком уведена нова пракса у комуникацији медија са градским институцијама, што им у неким ситуацијама отежава рад, а по оцени неких и контролише извештавање о раду градских служби, Шапић наводи да контакт не може да буде отежан када све што некога занима постоји на једној адреси.

Како каже, важна му је истинитост и тачност инformација, јер жели да сви имају праву инformацију, а не само они медији који имају контакт са неким директором или службом, јер је у циљу да се оствари „максимално оперативан, а једноставнији систем”.