Александар Шапић: Нећу бити министар у Влади

Председник СПАС (Српски патриотски савез) Александар Шапић неће у Немањину 11, мада је за његову организацију предвиђен један ресор у новој влади. Остаје председник општине Нови Београд јер ту, како каже, може највише да допринесе.

Министарску позицију препушта колеги из СПАС. Захвалан је председнику Србије и СНС Александру Вучићу, с којим никад није сарађивао, јер му је показао више поштовања него неки с којима је годинама радио и за њих доста учинио. Није демантовао да се то односи на лidера ССП Драгана Ђиласа, с којим је сарађивао док је био први човек Београда, а он помоћник градоначелника.

Да ли сте изненађени што је СПАС у Влади?

Поставили сте ми питање као да сам уплатио тикет у кладионици, па да ли сам изненађен што је прошао. Тако ствари не функционишу. То је процес. Не деси се то преко ноћи. Али јесте новина да СПАС буде део Владе. Осим на нивоу градске власти, нисам имао прилику да поднесем већу одговорност до сада. И то јесте изазов јер ово нису лака времена.

За СПАС је предвиђено министарство у новој влади. Које и да ли се ви селите у Немањину 11?

Ја нећу бити министар. Остајем председник општине Нови Београд. Нисам присталица приступа да се idе с функције на функцију, у зависности како вам се могућности отварају. Дуго сам већ у локалној политици, ту имам доста искуства, знања и резултата и сматрам да ту могу највише да допринесем. Што се министарског места тиче, мислим да је најбоље да се сачека да мандатарка Ана Брнабић саопшти предлог комплетне владе. Ето, ја могу рећи да ће испред СПАС то бити мушкарац, а остало ћете чути од премијерке.

А јесте ли изненађени што ће лidер СПС Ивица Дачић бити председник Скупштине Србије?

Не. Не знам да ли сте икада вidели да сам коментарисао било кога, било чије именовање. Ја на тај начин не функционишем.

Председник Србије и СНС Александар Вучић, како сте казали, у краткој комуникацији са вама исказао је много више поштовања него неки које знате годинама и за које сте много учинили. Односи ли се то на лidера ССП Драгана Ђиласа, прва је асоцијација, јер сте с њим радили годинама, нарочито у периоду док је био први човек Београда, а ви помоћник градоначелника?

Да, као што сам већ рекао, никад нисам сарађивао са Вучићем и СНС, ми се и даље упознајемо. Али имам захвалност за поштовање које је Вучић показао према мени лично и СПАС, према послу који радим, начину на који га обављам, ставовима које заступам и у јавним наступима… Да, од Вучића, с којим никад нисам сарађивао, добио сам више поштовања него од неких које знам годинама и за које сам доста учинио и дао. Да сам желео да помињем било чије име, не би ми требало ваше питање да ме на то подсети.

Како гледате на то што је рад нове владе орочен до 3. априла 2022, када ће бити и редовни председнички и ванредни парламентарни избори?

Чињеница је да су у владајућој коалицији све странке које су ушле у парламент. И то јесте ванредна ситуација. Али зато што је у свету ванредна ситуација због КОВИД-19. Човечанство ово не памти и зато је Србији неопходна једна врста концентрационе владе, која ће што успешније да се са тим избори, заштити своје грађане и превазиђе економску кризу, која захвата цео свет, као и геостратешке промене и турбуленције. Није политички природно да таква влада траје дуго, па је најлогичније да се, уз председничке, одрже и парламентарни избори и тад измери снага свих политичких субјеката.

Могу да похвалим и власт и опозицију

Зашто сте решили да СПАС буде део власти, а не опозиција, нарочито што се унапред зна да ће влада трајати годину и по дана?

Никад нисам имао проблем да похвалим добру ствар, неважно да ли је ради власти или неке опозиционе групације. Нико се није пробудио једног јутра и решио: „Хајде да СПАС буде део власти.“ То је дуготрајан политички процес. Александар Вучић и СНС су препознали заједнички интерес, а то је рад и борба за српско друштво и државу. И то је добро јер поделе су прошлост. И то препознају и потврђују и грађани који су такав став исказали на изборима.

Извор: Српски телеграф