Александар Шапић: Нисам арогантан, али од својих политичких начела не одустајем

Александар Шапић, лidер Спаса, једне од три политичке партије/коалиције које су, уз странке мањина, успеле да уђу у Скупштину Србије, каже да ниједан разговор неће одбити, па ни онај са СНС о евентуалном уласку у будућу владајућу коалицију. Међутим, додаје, постоје начела и принципи од којих неће одустати чак и по цену да не уђе у власт.

Да ли сте поносни на резултат на Новом Београду? То је једина општина у Београду у којој СНС није победио.

– Жао ми је што излазност није била већа. Добио сам око 43 одсто подршке, али је на ове изборе на Новом Београду изашло 35.000 људи мање него прошли пут. Скоро 40 одсто мање, као и у целом Београду. Мислим да резултат на Новом Београду не одражава до краја став Новобеограђана и да би био другачији да је излазност била већа. Нећу рећи у ком правцу другачији, али сигурно другачији. У сваком случају, и овакав резултат на 35 одсто у једном политичком цунамију који се десио у Србији… вidи се колико мој резултат има тежину. Кад погледате Врачар и Стари град, некад неосвојиве тврђаве за СНС, онда мој резултат има другу димензију потпуно.

Кад се заврши процес и ако буде да сте победили, да ли остајете при свом ставу да ћете звати све на разговор?

– Наравно, увек.

Када је реч о парламентарним изборима, да ли очекујете позив СНС за преговоре о formирању Владе?

– Шта год да кажем, може звучати неприкладно, из простог разлога што ја имам четири одсто, а СНС има две трећине парламента и они су ти који одлучују с ким желе да разговарају. Могу да кажем оно што сам рекао и пре избора, а то је да ниједан разговор ни са ким нећу одбити, па наравно ни са СНС.

На разговорима са СНС, уколико их буде, која је линија испод које нећете ићи?

– Мој став од пре избора се није променио, разговараћу са сваким ко буде желео да разговара са мном. Спреман сам да се договорим са сваким с ким могу да постигнем стретешки циљ и успемо да нађемо заједничке именитеље. Од своје политике одустати нећу, нити ћу прећи преко својих људских начела. У тим оквирима ће моји разговори увек ићи са сваким ко буде желео са мном да разговара.

Не одустајете од својих начела ни по цену уласка у власт?

– Не, наравно да не. Да сам желео да будем део власти по сваку цену, могао сам то и раније. Мени није требао Спас, странка, избори за то. У последњих 10 година имао сам могућности да будем на далеко вишим функцијама, и у овој и у прошлој власти, јер сам неко ко не наноси много политичке штете, а могу доста да допринесем. Међутим, изабрао сам да правим странку, организацију, да имам политички програм. На крају, мислим да сам један од ретких, ако не и једини, с којим се нико није лако договорио.

Значи, тврд сте орах?

– Не, нисам тврд орах, само се трудим да будем доследан. И за то плаћам цену. Нисам арогантан, препотентан, осион… Никоме не постављам услове, али и не прихватам условљавање. На прошлим изборима на Новом Београду сам победио далеко убедљивије него што је сада ситуација и понудио сам свима, па и СНС да будемо део заједничке власти на општини. Нисмо се договорили јер је њихова локална организација са Новог Београда почела да ме условљава и тражи одређене ствари које морам да урадим да би они постали део власти. И мени би било далеко лакше, не мени него свим Новобеограђанима, да смо заједно овде били власт јер бисмо много више ствари успели да урадимо да је постојала та вертикала општина – град – република. Међутим, то што су они тражили ја једноставно нисам могао да прихватим.

Прозивали су вас многи политичари због недостатка политичке каријере, лапсуса, говорили да сте Гангула. Шта сада имате да им поручите када сте успели да уђете у Скупштину?

– Мени то никад нико није рекао када сам био присутан. Онај ко има нешто да ми каже, а не каже кад има прилику уживо, не интересује ме онда шта пише по Твитеру или кад попије две ракије у кафани. И зец кад се напије, прети меди, тако каже легенда.

Извор: Курир

28. јун 2020. године