Александар Шапић о битним пројектима за Београд: Најважнији су метро, обилазница, канализација и саобраћајнице

Уколико добијемо неопходно поверење Београђана да formирамо скупштинску већину, градоначелник ћу бити ја. Тако сам излазио пред људе у овој кампањи, тако ће бити и уколико победимо. Нећемо варати људе – каже у интервјуу за „Блиц“ Александар Шапић, први на листи „Александар Вучић – Заједно можемо све“ за Београд.

Он тако одбацује могућност да након избора 3. априла ипак дође до одређених рокада и да преузме неку другу функцију, рецимо министарску.

Како сте прихваћени на терену као кандidат Српске напредне странке за градоначелника, шта вам грађани кажу, шта траже, на шта се жале?

– Нисам никада у животу имао неких непријатности ни са ким на улици због тога што се бавим овим послом. Иначе се ни од кога не скривам и до мене је доста лако доћи. То се није променило ни од када смо се договорили да ја будем први међу једнакима на овим изборима за Београд, испред наше коалиције и кандidат за градоначелника. Људи имају различите потребе и проблеме у зависности у ком крају града живе, па и њихови захтеви су у том смислу разнолики.

Опозиција највеће наде полаже у изборни резултат у Београду. Шта ви на то кажете? Да ли је победа у Београду упитна?

– Увек на крају бољи победи, па ће тако бити и овога пута. Пустимо Београђане да нам то за који дан кажу. Какав год резултат да буде, осликаће у том моменту разположење наших суграђана. Није мој стил да било коме претим изборним резултатом, а још мање да се правдам или плашим истог. Сачекајмо још који дан.

Ко ће бити у вашем тиму?

– Тим људи који води Београд је доста велики. Ту је најмање 100 људи који су изузетно важни. Од чланова већа, градских секретара, директора предузећа, установа… Биће сви они, који могу, желе и знају да раде добро свој посао у интересу свих Београђана. У оквиру самог кабинета, ако сте на то мислили, биће углавном људи у које имам поверење, како људско, тако и професионално.

Хипотетички, касно увече 3. априла резултати покажу да СНС има већину у Београду, шта су први кораци Александра Шапића као градоначелника (након што вас Скупштина града изабере)?

– Београд је толико велики систем да не постоји један први корак, постоји сет ствари које морате свакодневно да радите. Свакако да уколико будем изабран, да ћу први период да искористим за што боље упознавање са стањем у којем сам затекао саму градску управу, пројекте, предузећа… да бих адекватно могао да кренем у спровођење многих ствари.

Шта су највећи пројекти које имате у плану за Београд?

– Свакако да је највећи пројекат метро, затим завршетак обилазнице, као и изградња канализације у деловима где је нема. Реконструкција многих великих булевара, изградња мостова и саобраћаница, тунела… Изградња паркова, терена, игралишта, подизање чистоће на ниво најчистијих градова Европе и наравно све оно о чему сам говорио у кампањи. Све оне ствари које Београд треба да учине правом европском метрополом. Јер за град какав је Београд где живе људи са различитим потребама и приоритетима, све ја важно, то јест свако има оно што је њему најважније, зато се не бих претерано ограничавао са дефиницијом „највећи пројекат“.

Шта ће бити с метроом, је л’ можете да нам дате неки рок, пошто је то питање свих питања последњих деценија када на ред дођу београдски избори?

– По инformацијама које ја имам, две линије, које би се практично паралелно градиле, требале би да буду готове до 2030. године. Наравно, са свим пројектима ћу се директно упознати и детаљније, тек ако постанем први човек Београда, па ћу тада тек моћи нешто прецизније да кажем.

Шта мислите о противкандidатима, пре свега Душку Вујошевићу, Владети Јанковићу и Томи Фили?

– Желим свима све најбоље у животу и много среће на изборима.

Коме остављате Нови Београд и у каквом стању?

– Овде сам тачно деценију и ако будем одлазио неће ми нимало лако бити. Остављам га као локомотиву Београда, као најразвијенију општину у Србији, као српски Менхетн који служи на понос грађана целе Србије, не само Београда. Наравно да то све није само моја заслуга, али се надам да сам и сам дао свој скромни допринос да Нови Београд буде данас то што јесте.

У већој странци и одговорност је већа

Скоро годину дана сте у СНС. С ким имате најбољу сарадњу од страначких колега и колико се политика разликује када сте део мале странке.

– Кад сте део велике организације, одговорност је много већа. И према народу и према странци и према Вучићу који ми је ту прилику дао. А што се тиче понашања и политике, нисам ништа у свом понашању, нити политици променио, јер ја нисам ни позван у СНС да бих био нешто друго, него оно што јесам. Са свим својим врлинама и манама, наравно трудећи се да напредујем свакодневно, као што бих радио и да сам остао у СПАС-у. Што се сарадње тиче, немам проблем с колегама.

Вучић побеђује у првом кругу

Какав резултат ваше странке очекујете на парламентарним изборима и може ли Александар Вучић до победе у првом кругу председничких избора?

– Очекујем добар резултат, преко 50 одсто и победу Вучића у првом кругу.

Извор: Блиц