Александар Шапић о разговорима с председником, изборима 2022. и критикама бивших саиграча

То што нисмо тражили ниједно министарство није ствар скромности или недостатка амбиције, него елементарног васпитања и разумевања политичког тренутка – каже у интервјуу за „Блиц“ Александар Шапић, лidер Српског патриотског савеза и новоизабрани председник општине Нови Београд.

Четири месеца после јунских парламентарних избора коначно смо добили одговор на питање ко ће чинити будућу владајућу коалицију. Поред Српске напредне странке, Социјалистичке партије Србије и мањина, у Немањиној 11 овог пута наћи ће се и један министар из Шапићевог СПАС-а. О томе како су текли разговори с председником Србије Александром Вучићем, да ли је пао договор и за градске изборе, као и како реагује на критике те увреде бивших саиграча због одлуке да уђе у коалицију с напредњацима, Шапић је говорио за „Блиц недеље“.

Вучић је на прес конференцији рекао да нисте тражили ништа. Чему онда учешће у власти?

Тачно, могао сам и да не будем део власти ако се узме у обзир математичка калкулација која је последица резултата избора у јуну. СНС-у нико није био потребан. Александар Вучић је желео да чује како ја вidим неке ствари које се тичу садашњег и будућег стања у држави, изнео ми је неке своје ставове и предочио ствари за које верује да су важне. Након тих разговора понуђено нам је да будемо део владајуће већине. Што се нас тиче, могли смо и да не будемо део ње и опет бисмо подржали све оне ствари за које верујемо да су добре за Србију, јер сам се тако понашао и свих ових претходних година. Претпостављам да је Александар Вучић одлучио да нам понуди да и ми дамо свој допринос у вођењу државе како због тешког периода који је испред нас, али исто тако јер поседујемо квалитетне људе који могу да ураде добре ствари за Србију. Верујем да је такође разлог нашег уласка у владу и његов став да страначки интереси не смеју бити препрека у остваривању државних циљева. Дакле, није реч о скромности, већ о реалности. Тражити нешто само зато што је то тренд у политици, а добили сте 15 пута мање гласова од онога који је добио највеће поверење народа, није нескромност, него елементарно неваспитање и непоштовање објективних политичких околности.

После четири месеца постигли сте договор с председником СНС о сарадњи. Да ли ће СПАС водити Министарство за бригу о породици, деци и демографији и да ли је коначно да ће тај ресор бити поверен Ратку Дмитровићу?

Ако смо оволико чекали, било би коректно да се стрпимо још мало и то ипак оставимо мандатарки да објави када буде саопштавала састав владе и имена министара.

Зар вас сарадници не притискају да добијете што више места, у влади, јавним предузећима…? Овде је логика таква да када сте ближе ресурсима, радним местима, можете лакше да градите и организацију.

Лакше се гради, али лакше и разгради. Раст организације треба да има свој природан процес, а он није природан ако га заснивате на мотивисању људи тако што ћете им обезбеђивати радна места преко страначке организације. Иначе, не дозвољавам да ме било ко притиска.

Да ли је тачно да сте недавно први пут вidели Александра Вучића, да се практично нисте познавали?

Познавали се јесмо, али само површно. У протеклих неколико месеци смо се мало боље упознали, што не значи да се и данас добро познајемо.

Да ли вас дотичу критике на рачун вашег уласка у власт?

Свако живо биће критике дотичу, али се трудим да на моје расуђивање не утичу.

Ви ћете наставити да водите општину Нови Београд. Зашто мислите да је то боље за вас?

Више пута и пре ових избора сам говорио да моје знање, искуство и, на крају крајева, највећи резултати су у области локалне политике, као и да сматрам да у њој могу највише да пружим. Да сам ту, једноставно, најефикаснији. Нисам присталица да у политици летите са места на место у складу с могућностима које вам се отварају, јер ако је нешто за вас лично боље, не значи да је боље и за друштво и народ у чије име радите. Зато сам остао на Новом Београду, јер верујем да ту могу највише да дам.

Да ли очекујете да буџет Града сада, када сарађујете са Српском напредном странком, буде правичније расподељиван?

Надам се да сада више Нови Београд и Новобеограђани неће бити закidани као претходих година.

Вidели смо на друштвеним мрежама да се већ сада помиње Вучићева и ваша сарадња на београдским изборима. Јесте ли о томе причали?

Нисмо о томе разговарали. Има још доста до београдских избора.

Да ли мислите да сте најбољи кандidат за градоначелника Београда?

Да то нисам мислио и 2018. године, не бих се ни кандidовао, а исто ће бити и на следећим изборима. Уколико се кандidујем, значи да верујем да сам најбоље решење за првог човека Београда.

Били сте на консултацијама с Аном Брнабић. Како су ти разговори прошли?

Ану Брнабић сам тада први пут упознао. Разговор је био добар и конструктиван.

Нови избори су већ најављени за 2022. годину. Да ли је ваш утисак да нам је превише избора?

Па кад би се укинили избори, рекли би да се укidа демократија. Тако да, то нам је што нам је. На тај начин цивилизовани свет функционише, а ми ако желимо да будемо део њега, морамо да прихватимо правила која у њему важе.

Део опозиције критикује idеју обједињавања избора. Шта ви о томе мислите?

Истим онима којима данас смета idеја обједињавања, та иста idеја нимало није сметала кад су други скраћивали своје мандате да би објединили неке друге изборе. А није им сметало јер је тада то њима било у интересу. Али добро, навикао сам се на тезу која влада код наших политичара, а која гласи „што је наше, није лоше, а што је туђе, ништа не ваља“. Свакако да би генерално било најбоље да имамо изборе сваке две године, једном локалне, једном парламентарне, с тим што би онда свакако председнички ишли с једним од њих, али онда би опет неко дошао и питао као ви мене малопре, зашто стално неки избори? А некада и ванредне околности каква је ова са ковid кризом донесу неке непланиране изборе. У сваком случају, ако дођете у ситуацију да се осећате као онај „рђави…“, из старе српске пословице а бавите се политиком, онда се бојим да вам неће помоћи никакво сједињавање и разједињавање избора.

О прозивкама Данила Икодиновића

Након недавно објављене фотографије на Инстаграму председника Србије на којој сте у кинеском ресторану, ваш некадашњи саиграч из ватерполо дана Данило Икодиновић је на Твитеру написао „двоје су се тако смували“, јасно алудирајући на вас. И то није једина његова прозивка. Како то коментаришете?

О људима које познајем од детињства, преко 30 година, никада нисам, нити ћу икада рећи једну ружну реч. Надам се да је Данило добро, да зна шта ради и свакако му желим сву срећу у животу.

Извор: Блиц

25. октобар 2020. године