Aleksandar Šapić o razgovorima s predsednikom, izborima 2022. i kritikama bivših saigrača

To što nismo tražili nijedno ministarstvo nije stvar skromnosti ili nedostatka ambicije, nego elementarnog vaspitanja i razumevanja političkog trenutka – kaže u intervjuu za „Blic“ Aleksandar Šapić, lider Srpskog patriotskog saveza i novoizabrani predsednik opštine Novi Beograd.

Četiri meseca posle junskih parlamentarnih izbora konačno smo dobili odgovor na pitanje ko će činiti buduću vladajuću koaliciju. Pored Srpske napredne stranke, Socijalističke partije Srbije i manjina, u Nemanjinoj 11 ovog puta naći će se i jedan ministar iz Šapićevog SPAS-a. O tome kako su tekli razgovori s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, da li je pao dogovor i za gradske izbore, kao i kako reaguje na kritike te uvrede bivših saigrača zbog odluke da uđe u koaliciju s naprednjacima, Šapić je govorio za „Blic nedelje“.

Vučić je na pres konferenciji rekao da niste tražili ništa. Čemu onda učešće u vlasti?

Tačno, mogao sam i da ne budem deo vlasti ako se uzme u obzir matematička kalkulacija koja je posledica rezultata izbora u junu. SNS-u niko nije bio potreban. Aleksandar Vučić je želeo da čuje kako ja vidim neke stvari koje se tiču sadašnjeg i budućeg stanja u državi, izneo mi je neke svoje stavove i predočio stvari za koje veruje da su važne. Nakon tih razgovora ponuđeno nam je da budemo deo vladajuće većine. Što se nas tiče, mogli smo i da ne budemo deo nje i opet bismo podržali sve one stvari za koje verujemo da su dobre za Srbiju, jer sam se tako ponašao i svih ovih prethodnih godina. Pretpostavljam da je Aleksandar Vučić odlučio da nam ponudi da i mi damo svoj doprinos u vođenju države kako zbog teškog perioda koji je ispred nas, ali isto tako jer posedujemo kvalitetne ljude koji mogu da urade dobre stvari za Srbiju. Verujem da je takođe razlog našeg ulaska u vladu i njegov stav da stranački interesi ne smeju biti prepreka u ostvarivanju državnih ciljeva. Dakle, nije reč o skromnosti, već o realnosti. Tražiti nešto samo zato što je to trend u politici, a dobili ste 15 puta manje glasova od onoga koji je dobio najveće poverenje naroda, nije neskromnost, nego elementarno nevaspitanje i nepoštovanje objektivnih političkih okolnosti.

Posle četiri meseca postigli ste dogovor s predsednikom SNS o saradnji. Da li će SPAS voditi Ministarstvo za brigu o porodici, deci i demografiji i da li je konačno da će taj resor biti poveren Ratku Dmitroviću?

Ako smo ovoliko čekali, bilo bi korektno da se strpimo još malo i to ipak ostavimo mandatarki da objavi kada bude saopštavala sastav vlade i imena ministara.

Zar vas saradnici ne pritiskaju da dobijete što više mesta, u vladi, javnim preduzećima…? Ovde je logika takva da kada ste bliže resursima, radnim mestima, možete lakše da gradite i organizaciju.

Lakše se gradi, ali lakše i razgradi. Rast organizacije treba da ima svoj prirodan proces, a on nije prirodan ako ga zasnivate na motivisanju ljudi tako što ćete im obezbeđivati radna mesta preko stranačke organizacije. Inače, ne dozvoljavam da me bilo ko pritiska.

Da li je tačno da ste nedavno prvi put videli Aleksandra Vučića, da se praktično niste poznavali?

Poznavali se jesmo, ali samo površno. U proteklih nekoliko meseci smo se malo bolje upoznali, što ne znači da se i danas dobro poznajemo.

Da li vas dotiču kritike na račun vašeg ulaska u vlast?

Svako živo biće kritike dotiču, ali se trudim da na moje rasuđivanje ne utiču.

Vi ćete nastaviti da vodite opštinu Novi Beograd. Zašto mislite da je to bolje za vas?

Više puta i pre ovih izbora sam govorio da moje znanje, iskustvo i, na kraju krajeva, najveći rezultati su u oblasti lokalne politike, kao i da smatram da u njoj mogu najviše da pružim. Da sam tu, jednostavno, najefikasniji. Nisam pristalica da u politici letite sa mesta na mesto u skladu s mogućnostima koje vam se otvaraju, jer ako je nešto za vas lično bolje, ne znači da je bolje i za društvo i narod u čije ime radite. Zato sam ostao na Novom Beogradu, jer verujem da tu mogu najviše da dam.

Da li očekujete da budžet Grada sada, kada sarađujete sa Srpskom naprednom strankom, bude pravičnije raspodeljivan?

Nadam se da sada više Novi Beograd i Novobeograđani neće biti zakidani kao prethodih godina.

Videli smo na društvenim mrežama da se već sada pominje Vučićeva i vaša saradnja na beogradskim izborima. Jeste li o tome pričali?

Nismo o tome razgovarali. Ima još dosta do beogradskih izbora.

Da li mislite da ste najbolji kandidat za gradonačelnika Beograda?

Da to nisam mislio i 2018. godine, ne bih se ni kandidovao, a isto će biti i na sledećim izborima. Ukoliko se kandidujem, znači da verujem da sam najbolje rešenje za prvog čoveka Beograda.

Bili ste na konsultacijama s Anom Brnabić. Kako su ti razgovori prošli?

Anu Brnabić sam tada prvi put upoznao. Razgovor je bio dobar i konstruktivan.

Novi izbori su već najavljeni za 2022. godinu. Da li je vaš utisak da nam je previše izbora?

Pa kad bi se ukinili izbori, rekli bi da se ukida demokratija. Tako da, to nam je što nam je. Na taj način civilizovani svet funkcioniše, a mi ako želimo da budemo deo njega, moramo da prihvatimo pravila koja u njemu važe.

Deo opozicije kritikuje ideju objedinjavanja izbora. Šta vi o tome mislite?

Istim onima kojima danas smeta ideja objedinjavanja, ta ista ideja nimalo nije smetala kad su drugi skraćivali svoje mandate da bi objedinili neke druge izbore. A nije im smetalo jer je tada to njima bilo u interesu. Ali dobro, navikao sam se na tezu koja vlada kod naših političara, a koja glasi „što je naše, nije loše, a što je tuđe, ništa ne valja“. Svakako da bi generalno bilo najbolje da imamo izbore svake dve godine, jednom lokalne, jednom parlamentarne, s tim što bi onda svakako predsednički išli s jednim od njih, ali onda bi opet neko došao i pitao kao vi mene malopre, zašto stalno neki izbori? A nekada i vanredne okolnosti kakva je ova sa kovid krizom donesu neke neplanirane izbore. U svakom slučaju, ako dođete u situaciju da se osećate kao onaj „rđavi…“, iz stare srpske poslovice a bavite se politikom, onda se bojim da vam neće pomoći nikakvo sjedinjavanje i razjedinjavanje izbora.

O prozivkama Danila Ikodinovića

Nakon nedavno objavljene fotografije na Instagramu predsednika Srbije na kojoj ste u kineskom restoranu, vaš nekadašnji saigrač iz vaterpolo dana Danilo Ikodinović je na Tviteru napisao „dvoje su se tako smuvali“, jasno aludirajući na vas. I to nije jedina njegova prozivka. Kako to komentarišete?

O ljudima koje poznajem od detinjstva, preko 30 godina, nikada nisam, niti ću ikada reći jednu ružnu reč. Nadam se da je Danilo dobro, da zna šta radi i svakako mu želim svu sreću u životu.

Izvor: Blic

25. oktobar 2020. godine