Александар Шапић обишао обновљено спомен-обележје Ђоки Вјештици на истоименом платоу

Председник Привременог органа Града Београда Александар Шапић обишао је Плато Ђоке Вјештице, где је обновљено спомен-обележје нашем познатом новинару. Ово обележје откривено је на рођендан Студија Б, 1. априла 2012. године, када је и читав плато испред Палате „Београд” понео име Ђоке Вјештице, али је нажалост поломљено 2019. године.

На иницијативу Удружења новинара Србије, Град Београд је обезбедио израду новог споменика, који је на петнаесту годишњицу од смрти новинара званично откривен, тако да се после четири године на платоу испред „Београђанке” поново налази обновљено спомен-обележје овом познатом београдском новинару. Медијску акцију за обнову спомен-обележја Ђоки Вјештици, уз УНС, водили су и Студио Б и ТВ Нова С.

Новинар Ђоко Вјештица био је познат по организовању хуманитарних акција и покретању бројних иницијатива за уређење Београда и зелених површина у главном граду. Многи га памте као уредника и водитеља радио-емисије „Београдска разгледница”. На иницијативу Ђоке Вјештице 1988. године одржан је први „Београдски маратон”.

Три године после његове смрти, УНС је 2011. установио новинарску награду за хуманост која је названа по њему. Додељује се за прилоге који покрећу и мотивишу појединце и јавност за остваривање хуманих акција и циљева, критикују социјално неодговорно понашање у друштву и подстичу солidарност и узајамност.