Александар Шапић отворио форум „Енергетски свесни и ефикасни“

Општина Нови Београд била је данас домаћин четвртог регионалног форума „Енергетски свесни и ефикасни”, на коме су учествовали градоначелници и и представници више општина из Србије. Београдски форум отворили су Александар Шапић, председник општине Нови Београд, Вилијам Инфанте, стални координатор УН у Србији и Ђорђе Станичић, генерални секретар Сталне конференције градова и општина.

Отварајући скуп Александар Шапић је рекао да је веома задовољан што је место одржавања данашњег форума о енергетској ефикасности наша општина.

– Неопходно је променити наше устаљене навике и у погледу потрошње енергије и показати спремност јединица локалне самоуправе када је у питању системско бављење енергијом. Локалне самоуправе имају важну улогу у енегетском сектору међутим, своје потенцијале не користе у потпуности и у пуним капацитетима. Дубоко сам уверен да је подизање свести о енергетској ефикасности на локалном нивоу основа за рационалну и ефикасну употребу енергије што у перспективи може донети користи општини и самим грађанима. На данашњем форуму бићемо у прилици да добијемо инformације и корисне савете у погледу системског бављења енергијом на локалном нивоу, међутим, неопходно је да поред тога покажемо и политичку вољу и посвећеност принципима локалног одрживог развоја. Због тога данас и потписујемо Повељу градова и општина о енергетској ефикасности и тиме желимо да пошаљемо поруку и искажемо спремност да допринесемо бољој и одрживој енергетској будућности наших градова и општина, а на добробит свих грађана-рекао је Шапић.

Ово је четврти регионални форум, а претходно су организовани скупови у Крагујевцу, Суботици и Нишу. Повељу ће до краја године потписати око 40 градова и општина. Учесници форума потписали су Повељу градова и општина о енергетској ефикасности, чиме су локалне самоуправе, потписнице исказале посвећеност начелима рационалног газдовања енергијом.