Aleksandar Šapić otvorio forum “Energetski svesni i efikasni”

Opština Novi Beograd bila je danas domaćin četvrtog regionalnog foruma „Energetski svesni i efikasni”, na kome su učestvovali gradonačelnici i i predstavnici više opština iz Srbije. Beogradski forum otvorili su Aleksandar Šapić, predsednik opštine Novi Beograd, Vilijam Infante, stalni koordinator UN u Srbiji i Đorđe Staničić, generalni sekretar Stalne konferencije gradova i opština.

Otvarajući skup Aleksandar Šapić je rekao da je veoma zadovoljan što je mesto održavanja današnjeg foruma o energetskoj efikasnosti naša opština.

– Neophodno je promeniti naše ustaljene navike i u pogledu potrošnje energije i pokazati spremnost jedinica lokalne samouprave kada je u pitanju sistemsko bavljenje energijom. Lokalne samouprave imaju važnu ulogu u enegetskom sektoru međutim, svoje potencijale ne koriste u potpunosti i u punim kapacitetima. Duboko sam uveren da je podizanje svesti o energetskoj efikasnosti na lokalnom nivou osnova za racionalnu i efikasnu upotrebu energije što u perspektivi može doneti koristi opštini i samim građanima. Na današnjem forumu bićemo u prilici da dobijemo informacije i korisne savete u pogledu sistemskog bavljenja energijom na lokalnom nivou, međutim, neophodno je da pored toga pokažemo i političku volju i posvećenost principima lokalnog održivog razvoja. Zbog toga danas i potpisujemo Povelju gradova i opština o energetskoj efikasnosti i time želimo da pošaljemo poruku i iskažemo spremnost da doprinesemo boljoj i održivoj energetskoj budućnosti naših gradova i opština, a na dobrobit svih građana-rekao je Šapić.

Ovo je četvrti regionalni forum, a prethodno su organizovani skupovi u Kragujevcu, Subotici i Nišu. Povelju će do kraja godine potpisati oko 40 gradova i opština. Učesnici foruma potpisali su Povelju gradova i opština o energetskoj efikasnosti, čime su lokalne samouprave, potpisnice iskazale posvećenost načelima racionalnog gazdovanja energijom.