Александар Шапић: Подршка српском народу у региону

Држава Србија и Град Београд, у складу са политиком добросуседских односа за коју се залаже председник Александар Вучић, помагаће на све могуће начине градове и општине у Републици Српској како би наше братске односе подигли на још виши ниво, изјавио је данас градоначелник Александар Шапић.

Он је после састанка са делегацијом Републике Српске, а поводом одржавања манифестације „Дани Српске у Србији”, истакао да је наша обавеза као града и Републике да помажемо српском народу где год да живи, а посебно у региону.

– Изузетно ми је важно да као градоначелник покажем да ће Град Београд подржавати сваку врсту сарадње са нашом браћом из Републике Српске. И општина Нови Београд, на чијем сам челу био 10 година, била је братимљена са Бањалуком, па нема разлога да и Град Београд, сад када сам на његовом челу, не покаже још присније и још ближе односе са нашом српском браћом преко Дрине – рекао је градоначелник.

Он је најавио да ће као пример добре праксе братимљења Новог Београда и Бањалуке предложити председницима и осталих београдских општина да одаберу неки град или општину у Републици Српској са којом ће успоставити висок степен сарадње.

– Тако ће се сваки Србин из Републике Српске када дође у Београд осетити као код своје куће и обрнуто. Уколико тако не чинимо не можемо да очекујемо ни од других да нас поштују и третирају на начин за који сматрамо да смо као народ заслужили и да нам припада – нагласио је први човек престонице.

Он је подсетио на недавну посету Источном Сарајеву и Српском спомен-гробљу у Сокоцу где је одао пошту нашим палим борцима из ратова деведесетих и најавио своју личну, као и институционалну подршку српском народу са оне стране Дрине.

– Очекујем да се веома брзо вidе добробити наше сарадње и да то пре свих осете млади, а потом и читав народ – закључио је градоначелник.

Потпредседница Владе Републике Српске Сребренка Голић захвалила је градоначелнику Шапићу на срдачном пријему и подсетила је да се данас обележава десет година од почетка одржавања манифестације „Дани Српске у Србији”, захваљујући којој се сусрећу многи привредници и јавне културне личности.

У делегацији Републике Српске су били и министар за европске интеграције и међународну сарадњу Златан Клокић и директор Представништва Републике Српске у Србији Млађан Цицовић.