Александар Шапић за „Новости“: Погрешно је тражити оставку од Вучића

Било би неозбиљно да искључим коалициону сарадњу са ДСС, јер имамо добар однос. Међутим, конкретан договор још није близу, јер нису близу ни избори. Суштински, ми смо за самосталан излазак на изборе, али околности некад знају да одреде потезе, у интересу спровођења политике. Свакако нећемо одступити од својих начела, а уколико се неко у томе препозна, добродошао је.

Овако лidер Српског патриотског савеза СПАС и председник Општине Нови Београд Александар Шапић, у разговору за „Новости“, говори о потенцијалној коалицији СПАС-ДСС.

Шта мислите о Савезу за Србију и зашто нисте његов део?

– СзС је изузетно хетероген савез, где има и људи са којима мало тога имам заједничко. Нисам желео да будем у ситуацији у којој свако мало морам да објашњавам зашто је неки члан нешто изјавио или урадио, што се често и међу њима дешавало. Ипак, не значи да тамо нема ствари са којима се слажем. Поштујем свачији став, али мој начин деловања је другачији. За разлику од многих из власти и опозиције, ја не клевећем, не ширим мржњу, не подмећем. Не желим да урушавам друштво, повлачим потезе који нису људски, па макар никад не дошао на власт.

Зашто не учествујете у протестима „1 од 5 милиона“?

– Када се појавите на неком скупу дајете легитимитет свему што се на њему дешава. А тамо, и поред доста добрих, било је ствари и речи иза којих никад не бих стао. И сами организатори су се ограђивали од појединих говора и акција. Једни псују и вређају, други улећу у РТС, трећи се од тога ограђују. О добром делу замерки властима, које су износили у почетку, и сам сам говорио протеклих година: да се промене изборни услови, једнака вidљивост у медијима… А онда, одједном, хоће оставку Вучића. Па, човек је узео два милиона гласова на изборима. Тиме су обесмислили све претходне захтеве. Не желим да се тако политички препоручујем.

Недавно сте за Вуком Јеремићем укрстили мишљења у „Утиску недеље“, а наводно сте се током реклама озбиљније сукобили.

– Шта је било током реклама, нека тамо и остане. Да сам хтео другачије, казао бих у емисији. Нећу никад дозволити да мој јавни говор неко злоупотреби и тиме можда подстакне мржњу, па чак и у ситуацији кад сам и сам јавно оклеветан. Одговоран сам и ту никад нећу прећи границу. Са друге стране, у кафани или на улици, дужан сам да одговорим на исти начин, јер је то питање одбране части.

Кажете да неке теме не коментаришете јер о њима не знате много. То сте рекли и о разграничењу на КиМ. Имате ли право да немате став о тако важним питањима?

– Ако о важним темама као што је Космет немате све инformације, онда својим коментаром можете можда нанети и штету. Као неко ко је највише био председник општине, било би неодговорно да олако дајем решење тако великог вековног проблема. Кад бих имао све инformације, поделио бих их са народом, па да он одлучи. Могу да кажем шта бих волео. Рецимо, да нас има 60 милиона и да се простиремо као у време Душановог царства. Али, то су само пусте жеље.

БЛОКАДА

Да ли је председник општине Стари град Марко Бастаћ у праву кад блокира радове у престоници?

– Да мислим да је добро заустављати радове, сам бих то применио и блокирао изградњу.

Извор: Новости

20. мај 2019. године