Александар Шапић поклонио све своје медаље у хуманитарне сврхе!

Александар Шапић, бивши ватерполо репрезентативац, председник општине Нови Београд и оснивач Хуманитарне фондације Нови Београд одлучио је да све медаље освојене током богате спортске каријере, поклони у хуманитарне сврхе, путем аукције на сајту Фондације www.будихуман.рс.

Ову одлуку данас је саопштио у просторијама Хуманитарне фондације Нови Београд, на чијој интернет страници ће већ од данас сви заинтересовани моћи да лицитирају за вредна одличја.

– Све медаље, са највећих светских такмичења, које сам освојио током своје спортске каријере, поклонићу у хуманитарне сврхе, како би се помогло деци којој је помоћ неопходна да би наставили нормалан живот. Медаље су нешто највредније што имам, не рачунајући само моју децу и породицу. Овом одлуком хтео сам да покажем да материјалне ствари, ма колико нам значиле нису важне колико један људски, пре свега дечји живот- рекао је Шапић.

Образлажући одлуку која је многе изненадила, он је рекао да је донета још пре годину дана, када је са радом почела Хуманитарна фондација Нови Београд, и када се суочио са тешким животним причама и болестима деце који су корисници Фондације.

Протеклих неколико месеци радило се на проналажењу најбољег решења и израде сајта за аукције по највишим стандардима, тако да свако ко жели да донира неки вредан предмет има услове да то уради и зна где је тачно отишао новац од тога. На сајту за аукције биће неколико категорија, од уметности, моде до спорта, а прва лицитација су Шапићеве медаље.

– Желим да својим примером подстакнем и друге, и бићу срећан ако будем успео да друге мотивишем да своје вредне ствари поклоне на овај начин и тиме неком помогну – рекао је Шапић.

Говорећи о резултатима Фондације у протеклом периоду Шапић је навео да је стигло око миллион СМС порука, а да је прикупљеним новцем до сада лечење и друга помоћ омогућена за 43 деце. Тренутно се помоћ прикупља за 63 деце, 30 одраслих, осам удружења и седам установа.

У својој богатој спортској каријери, за репрезентације Југославије, Србије и Црне Горе и Србије Шапић је одиграо 385 утакмица и постигао 981 гол, по чему је рекордер, а освојио је 20 медаља на великим такмичењима. Током своје каријере, играјући за Партизан, Звезду, Бечеј, Камољи, Савону и Штурм, освојио је 21 трофеј, укључујући и титулу првака Европе са Бечејцима.