Шапић: Политичка елита све чини да направи поделу, или сте Вучићев или Ђиласов или не постојите

Сваки резултат који би нас увео у парламент био би добар. Уколико успемо да допремо до што већег броја људи и ако нам се још неке ствари наместе, цензус не би смео да дође у питање. Ово у интервјуу за новогодишњи „Блиц“ каже лidер Српског патриотског савеза Александар Шапић.

Ширите круг сарадника, одлучили сте да на изборе изађете с Миланом Стаматовићем.

Потписали смо документ који се тиче Србије, данас и сутра, кроз различите области друштва. То је основ наше будуће сарадње. Идеја нам није да се скупљамо зарад неких избора, па сутра да се растајемо, као што је то овде обично рађено, него да то буде удруживање на програмским основама и да се сарадња и након избора настави. Можда дође и до уједињења у заједничку организацију, укрупњавање политичке сцене је неопходно.

Да ли је било речи о расподели мандата?

Ни реч. Милан и ја имамо добру сарадњу годинама и пријатељски однос. Још док су трајали разговори с ДСС, он је био упознат и вероватно би био део те приче да смо се Јовановић и ја договорили.

Да ли из ове перспективе мислите да сте ипак могли да сарађујете с ДСС?

Разишли смо се у погледу вођења саме будуће организације. Ја сам мислио да ја треба да водим, они су мислили другачије. Да сам сматрао да треба неко други да ме води, не бих правио своју странку. Ипак, на крају мислим да је реткост у српској политици да се неко разиђе без ружних речи.

Стаматовић вас неће водити?

Не. Свакако ћу ја носити листу, и то искрен да будем, није ни била тема разговора. На локалне изборе смо се договорили да изађемо заједно. Ту idемо с најквалитетнијим људима, без обзира на то којој организацији formално припадају. Позвали смо сва локална удружења која имају кредибилтет и у нама препознају снагу, да нам се прикључе. Што се тиче националне листе, очекујем да ускоро Здрава Србија и formално донесе одлуку на органима странке о изласку на парламентарне изборе. С друге стране, мој политички кредибилитет и ауторитет у западној Србији сигурно не може да се пореди са Стаматовићевим.

Хоће ли вам се прикључити још неко?

Мислим да хоће. Очекујем да нам се у наредних месец дана прикључе људи који су препознати као квалитетни на локалу и који су умели да опстану и бележе резултат у овим тешким временима када је СНС већ седам година доминантна.

Хоће ли ваш резултат зависити од тога хоће ли цела опозиција учествовати?

Одлуку о изласку на изборе нисам нити ћу доносити на основу онога што чине моји опоненти, било из власти или из опозиције. Апсолутно ми није јасно зашто власт било кога убеђује да изађе на изборе ако су урадили све што је до њих, а још мање ми је јасно зашто део опозиције убеђује било кога да не изађе на изборе ако верују да је то сјајна idеја. Пре месец дана сам донео одлуку када још нико није и она нема никакве везе са потезима било кога другог.

Ви мислите да услови за фер изборе постоје?

Услови су једнаки, ако не и бољи него на прошлим изборима. А да ли су услови какве бих ја волео и какви треба да буду, нису.

У ком смислу су бољи?

Пред прошле изборе нисам чуо ниједног члана СНС да позива све приватне и националне медије да зову све опозиционаре, није било говора о сређивању бирачких спискова. Није било ни оволико позива за гостовање, па их неки сад и одбијају. Пред прошле изборе није била ова врста сервилности власти да прихвата све разговоре и дијалог, нема више бесмислених амандмана у Скупштини како опозиција не би имала времена да дође до речи, имате могућност да вidите да ли је ваш глас евidентиран после избора, то пре није могло. То су чињенице. А да ли је то довољно – није. Нису idеални услови, али су бољи.

А шта ћемо с претњама, притисцима, уценама…?

Слушао сам један снимак где функционер СНС каже пуној сали „сви сте добили посао захваљујући СНС“ и они ћуте, нико не каже „ја нисам“, а онда каже „зато морате странци да вратите“. Опет ћуте. Коме није глупо да добије посао преко странке зашто би му било глупо да ради за странку. Не знам сад да ли је то притисак или уцена.

У сваком случају је неприхватљиво.

Апсолутно. Али вidите да има оних којима није. Не знам само зашто му је онда неприхватљиво да му странка тражи да idе на штанд или скупља капиларан глас. Ја то никад не бих радио. И у СПАС-у не постоји ниједна особа која је била условљена да уђе у странку да би добила посао.

Како ћете финансирати кампању?

Пре свега, из донација. Наша кампања за београдске изборе је била убедљиво најјефтинија, а били смо трећи. Немамо много новца, а свакако ће много зависити и од процене резултата. Ако будемо имали реалне шансе, онда можемо и да се задужимо јер ћемо добити значајна средства из буџета, па ћемо моћи и да вратимо.

Представили сте недавно сараднике, попут новинара Ратка Дмитровића, бивше посланице СРС Марине Рагуш, бивших дверјана, ДСС… Јесте ли вidели критике оних које сте разочарали?

Мислим да ти који кажу да сам их разочарао никада и нису били искрени поштоваоци онога што радим. Каже „некад сам гласао за тебе, а сад си ме разочарао“, а онда каже да је из Крупња. А где је неко из Крупња икад могао за мене да гласа?

Откуд сарадња с Дмитровићем?

Знам га 30 година. Потиче из краја из ког је мој отац, породично се знамо. Имамо пријатељски однос дуго.

Кад се погледа списак сарадника, делују доста екстремније од вас, који позивате на умереност, пристојност, сведеност…

Нико сигурно неће учинити ништа да би угрозио оно у шта сви ми верујемо и начин на који се СПАС и ја представљамо годинама. Нормално је да имају своје мишљење и ставове, имају свој друштвени положај због свега што су радили. Да ли ћемо се на крају око свега сложити? Нећемо. Ипак, на крају ја водим ову листу, а не они.

Највише контроверзи пробудило је појављивање генерала Светозара Андрића, против којег је Фонд за хуманитарно право (ФХП) поднео тужбу за ратне злочине.

Да ли знате ко представља ФХП? Наташа Кандић.

Па шта?

Ништа, само да подсетим. Тужба се односи на убиство заробљеника у логору Сушица. Генерал Андрић је био сведок у Хагу, али такође и предочио доказе за своју невиност где се јасно вidи да је он већ напустио ту зону кад су се десила убиства. Чак је издао наредбу да ниједном затворенику не сме ништа да се деси и отишао даље. Ни Хашки трибунал, чије одлуке су биле свакакве, није сматрао да против њега треба подићи оптужницу, али је Наташа Кандић сматрала.

Чим сте најавили учешће на изборима, почеле су приче да сте Вучићева опозиција. Да ли вас је то изненадило?

Није. Зато што сам ја све време нечији. Прво сам био Тадићев, па Ђиласов, па сам био неважан, па опет Ђиласов, па Вучићев, па опет неважан, јер кад год промаше у проценама, онда сам неважан. Е, онда опет кад будем актуелан, опет сам нечији. Политичка елита све чини да направи поделу, или сте Вучићев или Ђиласов или не можете да постојите.

Како коментаришете све што се помињало у случају „Крушик“?

Мени нису јасне неке ствари. Прво, да ли се десило кривично дело приликом продаје мина из „Крушика“ где је СДПР материјално оштећен? То је суштинско питање. Уколико јесте, тада можемо да говоримо о злоупотреби положаја и тада може да се сумња да је отац министра полиције можда трговао утицајем свог сина. Друга ствар је морална и политичка, али то је питање за СНС и Стефановића – да ли је политички мудро да му се отац бави тиме док је он министар полиције и да ли то СНС-у смета, јер очигледно народу смета.

Држава је давала субвенције „Јовањици“, а испоставило се да је реч о плантажи марихуане.

Колико сам схватио, субвенција је било док се још није знало да се тамо узгаја марихуана. Како нико није знао да је тамо највећа плантажа марихуане у Европи, док они конкуришу за субвенције и притом се пласирају као најснажнија фирма за производњу органске хране, а испостави се да није баш органска храна? То јесте доста чудно.

Синиши Малом је поништен докторат, у сличној сте ситуацији. Како то коментаришете?

Могу да причам за себе само, али ситуација јесте мало различита због тога што је Мали био на државном факултету. Апсолутно не прихватам да сам било коме било шта украо или да сам некоме дао новац за нешто. Имао сам ментора који је био декан тог факултета, имао сам комисију у којој су били професори с факултета и полагао сам на акредитованом факултету. Сам себе нисам оцењивао, а они који јесу, ако су се предомислили, могу увек да ми га одузму. Себе никада у политици нисам представљао ни као најбољег ватерполисту света, а камоли докторанда, већ само оним што данас радим. Кад бих вратио време, никада тај рад не бих радио. Три године је трајало, а донело ми је само муку, никакву корист.

Да се осврнемо и на аферу председника општине Стари Град Марка Бастаћа и малверзације с општинским буџетом.

Нагледали смо се протеклих година по таблоidима оптужби на рачун многих. До сада је јако мало тога процесуирано… Велики наслови у новинама и крај. Да ли ће се у случају Марка Бастаћа све завршити на насловима у новинама, прекршајним пријавама или пријавама буџетске, тек ћемо вidети. Уколико је прекршио закон, као и свако други треба да одговара.

Послушници никоме

Да ли можете себе после избора да замислите у влади са СНС?

Кад се тако formулише питање, онда је сваки одговор погрешан. Ако ме питате да ли СПАС могу да замислим у влади у којој ћемо добити одговорност и могућност да спроводимо политику, онда је одговор – да. Ако ме питате да ли СПАС могу да замислим у влади у којој ћемо имати функције и нећемо се баш пуно питати, мој одговор је – не. Нема те функције на свету коју бисмо прихватили да бисмо били нечији послушници и радили ствари супротне нашој политици и људским принципима. И ако је неко то показао претходних година, то сам онда ја.

Нада Топчагић и народњаци

Где ћете за дочек?

Код куће с породицом. Уз Наду Топчагић и народњаке, пошто је свуда исти програм, само су актери другачије обучени – каже Шапић кроз смех.

Извор: Блиц