Aleksandar Šapić: Politike i ideje nas spajaju sa SNS-om

Predsednik srpskog patritoskog saveza Aleksandar Šapić kaže da najava da će uskoro doći do ujedinjenja partije na čijem je čelu sa Srpskom naprednom strankom nije iznenađenje i nešto što se dogodilo preko noći. Za „Politiku“ navodi da je o tome više puta razgovarao sa predsednikom naprednjaka Aleksandrom Vučićem, ali da se sada cela priča podiže na jedan viši, zvaničan nivo i da bi to, najverovatnije do juna trebalo da uđe u poslednju fazu.

-Najava ujedinjenja SNS-a i SPAS-a nije neko veliko iznenađenje jer do ovoga nikada ne bi moglo da dođe – bilo koje vrste razgovora među nama i dogovora na ovu temu – da naše politike poslednjih nekoliko godina nisu izuzetno slične, čak po mnogim stvarima potpuno identične, kaže Šapić.

Aleksandar Šapić objašnjava da je to suština, od toga se krenulo.

– Ne mogu ljudi da se spajaju međusobno tako što se približavaju neki izbori… To mora da bude posledica istog viđenja rešenja ključnih političkih stvari u zemlji“, kaže Šapić.

Na društvenim mrežama spekulišu da su glavni razlog za ujedinjenje dve partije izbori za Skupštinu grada Beograda za manje od godinu dana…

-Politike naših partija i stavovi o načinu rešavanja ključnih političkih i državnih pitanja su nas spojili. Nikakvi izbori, ni bilo koje funkcije nisu motiv da se ujedinjuju SNS i SPAS. Ujedinjenje je posledica istog ili sličnog poimanja političke situacije, kako u zemlji, tako i u inostranstvu, i pozicioniranja naše države u zavisnosti kako to vidimo.

Vi ste jedan od retkih tada opozicionih političara koji je kritikovao, ali i javno podržavao neke postupke vlasti i koji vodi računa o svakoj reči koju izgovori. Šta možemo od vas da očekujemo kao funkcionera SNS-a?

-Nastaviću da se ponašam isto kao što sam se i do sada ponašao. Ne verujem u bavljenje politikom na jedan altruistički i licemeran način po kojem osuđujete sve ono što je dobro ako ne radite vi, ali ćete sve ono što je loše što ste lično radili da ignorišete. Verovatno sam zbog toga trpeo političku štetu kada sam više puta podržao stvari koje je radila aktuelna vlast iako nikakve veze s tim nisam imao. Štaviše, u Beogradu sam u više navrata bio žigosan od strane gradske vlasti time što nije bio povećan budžet opštine Novi Beograd, pa i pored toga sam podržao statut grada Beograda, jer je on bio bolji nego prethodni. Verujem da ako želite da se odgovorno i ozbiljno bavite politikom onda morate da podržite sve u što verujete da je dobro.

Zbog principijelnih stavova bili ste optuživani od strane dela opozicije…

-Jesu, optuživali su me za razne stvari, ali ja ni sa njima nisam razgovarao na takav način, zato što verujem da na srpskoj političkoj sceni mora da postoji argument. Mora da postoji razgovor i odgovornost za ono što kažete. Naravno da ću da se branim od neosnovanih napada na jedan civilizovan način, uzimajući u obzir moje shvatanje politike. A to što neko misli da će stvaranjem buke i histerije da pojača snagu svojih argumenata, pogrešno je. Ja nikada u to nisam verovao i nikada se nisam tako ponašao. Nikada nisam bežao od sagovornika koji ima drugačije mišljenje, nisam odbijao da govorim za razne medije…

Sve je više oštrih reči na relaciji vlast-deo opozicije i čini se da su obe strane skinule rukavice u odbrani svojih političkih stavova. Kako vi gledate na to?

-Svi treba da vode računa o rečima koje upotrebljavaju. Ničije bavljenje politikom ne sme da kontaminira srpsko društvo jer svaka kontaminacija nije vredna bilo kog političkog poena. Ja mislim da su to mnogi zaboravili. Bave se politikom, pa izađu iz politike i zaborave na nju, a ostane kontaminirano društvo.

Kada može da se očekuje nastavak razgovora dve strane o ujedinjenju?

-To ćemo definisati u narednih nekoliko dana i siguran sam da ćemo u naredne dve-tri nedelje doći do nekog dogovora i da ćemo već krajem ovog meseca biti deo zajedničke političke organizacije.

Ko će biti u pregovaračkom timu SPAS-a?

-Videćemo, verovatno neko iz predsedništva stranke. To je u ovom momentu manje važno, ali kada bude bio prvi sastanak, mediji će biti obavešteni.

Da li će spajanjem SNS-a i SPAS-a biti rešeno pitanje kandidata naprednjaka za gradonačelnika Beograda?

-Videćemo. Ima do izbora za Skupštinu grada Beograda još 11 meseci. Svakako da najviše znanja, iskustva i rezultata imam iz lokalne politike i svakako da je na današnji dan to oblast u kojoj mogu najviše da doprinesem. Kako se izbori budu približavali, tako će i sve stranke, u skladu sa situacijom i okolnostima, da pripremaju svoje formacije za različite funkcije koje izuskuju izbori ispred nas. Potpuno sam siguran da ćemo imati najbolje i najjače kandidate za svako mesto.

Izvor: Politika

7. maj 2021. godine