Александар Шапић: Политике и idеје нас спајају са СНС-ом

Председник српског патритоског савеза Александар Шапић каже да најава да ће ускоро доћи до уједињења партије на чијем је челу са Српском напредном странком није изненађење и нешто што се догодило преко ноћи. За „Политику“ наводи да је о томе више пута разговарао са председником напредњака Александром Вучићем, али да се сада цела прича подиже на један виши, званичан ниво и да би то, највероватније до јуна требало да уђе у последњу фазу.

-Најава уједињења СНС-а и СПАС-а није неко велико изненађење јер до овога никада не би могло да дође – било које врсте разговора међу нама и договора на ову тему – да наше политике последњих неколико година нису изузетно сличне, чак по многим стварима потпуно idентичне, каже Шапић.

Александар Шапић објашњава да је то суштина, од тога се кренуло.

– Не могу људи да се спајају међусобно тако што се приближавају неки избори… То мора да буде последица истог виђења решења кључних политичких ствари у земљи“, каже Шапић.

На друштвеним мрежама спекулишу да су главни разлог за уједињење две партије избори за Скупштину града Београда за мање од годину дана…

-Политике наших партија и ставови о начину решавања кључних политичких и државних питања су нас спојили. Никакви избори, ни било које функције нису мотив да се уједињују СНС и СПАС. Уједињење је последица истог или сличног поимања политичке ситуације, како у земљи, тако и у иностранству, и позиционирања наше државе у зависности како то вidимо.

Ви сте један од ретких тада опозиционих политичара који је критиковао, али и јавно подржавао неке поступке власти и који води рачуна о свакој речи коју изговори. Шта можемо од вас да очекујемо као функционера СНС-а?

-Наставићу да се понашам исто као што сам се и до сада понашао. Не верујем у бављење политиком на један алтруистички и лицемеран начин по којем осуђујете све оно што је добро ако не радите ви, али ћете све оно што је лоше што сте лично радили да игноришете. Вероватно сам због тога трпео политичку штету када сам више пута подржао ствари које је радила актуелна власт иако никакве везе с тим нисам имао. Штавише, у Београду сам у више наврата био жигосан од стране градске власти тиме што није био повећан буџет општине Нови Београд, па и поред тога сам подржао статут града Београда, јер је он био бољи него претходни. Верујем да ако желите да се одговорно и озбиљно бавите политиком онда морате да подржите све у што верујете да је добро.

Због принципијелних ставова били сте оптуживани од стране дела опозиције…

-Јесу, оптуживали су ме за разне ствари, али ја ни са њима нисам разговарао на такав начин, зато што верујем да на српској политичкој сцени мора да постоји аргумент. Мора да постоји разговор и одговорност за оно што кажете. Наравно да ћу да се браним од неоснованих напада на један цивилизован начин, узимајући у обзир моје схватање политике. А то што неко мисли да ће стварањем буке и хистерије да појача снагу својих аргумената, погрешно је. Ја никада у то нисам веровао и никада се нисам тако понашао. Никада нисам бежао од саговорника који има другачије мишљење, нисам одбијао да говорим за разне медије…

Све је више оштрих речи на релацији власт-део опозиције и чини се да су обе стране скинуле рукавице у одбрани својих политичких ставова. Како ви гледате на то?

-Сви треба да воде рачуна о речима које употребљавају. Ничије бављење политиком не сме да контаминира српско друштво јер свака контаминација није вредна било ког политичког поена. Ја мислим да су то многи заборавили. Баве се политиком, па изађу из политике и забораве на њу, а остане контаминирано друштво.

Када може да се очекује наставак разговора две стране о уједињењу?

-То ћемо дефинисати у наредних неколико дана и сигуран сам да ћемо у наредне две-три недеље доћи до неког договора и да ћемо већ крајем овог месеца бити део заједничке политичке организације.

Ко ће бити у преговарачком тиму СПАС-а?

-Вidећемо, вероватно неко из председништва странке. То је у овом моменту мање важно, али када буде био први састанак, медији ће бити обавештени.

Да ли ће спајањем СНС-а и СПАС-а бити решено питање кандidата напредњака за градоначелника Београда?

-Вidећемо. Има до избора за Скупштину града Београда још 11 месеци. Свакако да највише знања, искуства и резултата имам из локалне политике и свакако да је на данашњи дан то област у којој могу највише да допринесем. Како се избори буду приближавали, тако ће и све странке, у складу са ситуацијом и околностима, да припремају своје formације за различите функције које изускују избори испред нас. Потпуно сам сигуран да ћемо имати најбоље и најјаче кандidате за свако место.

Извор: Политика

7. мај 2021. године