Александар Шапић: Поносан сам на бољи живот Београђана

Поносан сам на јефтинију карту за градски превоз, бесплатне вртиће и уџбенике, уређење приобаља. У ових годину и по дана понашао сам се као да ћу имати пун мандат и улазио у дугорочне пројекте. Прва комунално-безбедносна станица отворена је у Новом Београду, једна од сто, колико ће их бити на територији града, изјавио је председник Привременог органа Града Београда Александар Шапић у интервјуу за „Вечерње новости”.

На челу Београда провео је годину и по дана и за то време успео је да реализује неколико пројеката важних за живот становника престонице. Током свог првог мандата у Старом двору, где је дошао после деценије руковођења Новим Београдом, често је говорио да му је главни циљ – увођење реда у граду. Београђани су овог лета добили јефтинији јавни превоз, који они најстарији и школарци уопште не плаћају. Деца су добила бесплатне вртиће, уџбенике… Почео је са променама у јавном превозу, „оживео” је комуналну милицију, ухватио се укоштац са уређењем Савског шеталишта, грађани су добили бесплатан улазак на базене.

– Сада се уклањају сплавови који су ту били нелегално постављени и заклањали су поглед на реку. Неки су већ премештени, а да се разлика увелико примећује показали су нам и лабудови који сада пливају до обале, што пре нису могли од нагомиланог смећа. Недалеко одатле, на углу Јурија Гагарина и Гандијеве, постављена је комунално-безбедносна станица, једна од 100, колико ће их бити широм града. Свака од њих радити 24 часа и, сем за пријаву комуналних проблема, „покриваће” основне школе и вртиће у околини. Када сам пре годину дана рекао да ћемо суштински да променимо комунално-безбедносну слику града, јер ћемо у све делове престонице поставити овакве станице, многи нису веровали. Због тога сам посебно срећан, јер је током реализације овог пројекта било највише опструкција. Ове комунално-безбедносне станице биће симбол реда, поретка, чистоће и очувања природе – рекао је Шапић.

Одговарајући на питање на коју је одлуку најпоноснији за ових годину и по дана, колико је провео на челу града, Шапић је рекао да је поносан на све значајне одлуке из области социјалне политике.

– Пронашли смо у буџету за ту намену више од 100 милиона евра иако је буџет мањи у односу на прошлогодишњи због инфлације која је све погодила. За социјалне мере сам се увек залагао, јер сматрам да је пре свега најважнија брига о људима. Искористио сам своје искуство из локалне самоуправе, а локалном политиком се бавим већ 14 година и спровео сам озбиљну социјалну политику, какву сам водио и док сам био на челу најмногољудније општине у Србији. Почели смо прошле године са новогодишњим ваучерима који су грађанима важни у децембру или јануару, када су нагомилани трошкови једне породице. То сам радио и пре две године на Новом Београду, па су говорили да је то „ад хок” пројекат због избора. Исту причу понављали су и прошле године, а ми опет ове године делимо ваучере. Све је идентично као прошле године, само је сада проширен асортиман робе коју родитељи могу да купе деци, јер могу да купују и дечју опрему и играчке. Ваучер је могуће искористити у више од 100 радњи широм Београда. Укинули смо плаћање за било коју услугу социјалне заштите, као и листе чекања. У тренутку када све поскупљује, појефтинили смо јавни превоз, и то дупло у току велике борбе са приватницима. Увели смо бесплатни превоз први пут за средњошколце и пензионере, као и бесплатан ноћни превоз. Током лета смо грађанима обезбедили бесплатне базене и поделили око 200.000 карата. Донели смо одлуку о повећању плата васпитачицама и свима који раде са нашом децом у предшколским установама. Спровели смо и одлуку о бесплатним уџбеницима и вртићима. Од новембра, сви предшколци имају бесплатне часове енглеског језика. У току је набавка пречишћивача ваздуха за све просторије у којима бораве деца у свим вртићима, основним и средњим школама. То су најозбиљније социјалне мере у протеклих неколико деценија – истакао је председник Привременог органа Града Београда.

Он је нагласио да не би променио апсолутно ниједну одлуку коју је донео откако је изабран за градоначелника Београда.

– У ових годину и по дана понашао сам се као да ћу имати пун мандат и улазио сам у дугорочне пројекте. Можда бих у неким ситуацијама променио методологију или механизам спровођења одлука, јер сам се у међувремену упознао са неким људима који су у систему, са њиховим капацитетима, па бих можда нешто спровео на другачији начин, али ниједну одлуку не бих променио. Такође, сигуран сам да у будућности, без обзира на то да ли ћу ја или неко други водити Београд, нико неће хтети, а ни смети да промени ниједну одлуку која је донета у овом периоду, јер би то изазвало гнев свих Београђана – рекао је Шапић.

На питање која је његова одлука имала највећи учинак, Шапић је истакао да ако није довољно што је као први на листи прошле године добио изборе у Београду и што је опет својим именом и презименом тај који стаје на чело листе као први међу једнакима, не скривајући се иза било чега или било кога, онда вероватно ништа није довољно и свака даља реч губи смисао.

Он је нагласио да много тога није стигао да уради, али да зато постоји мандат од четири године, а најчешће су потребна барем два мандата да би се дошло до реализације многих ствари. На Новом Београду тек у току прве две године другог мандата људи су могли реално да осете и виде све ствари које су урађене, додао је Шапић.

На питање да ли је очекивао да ће уклањање сплавова од Бранковог моста до ушћа проћи мање бурно у односу на ситуацију на Савском шеталишту, Шапић је одговорио да не би ништа урадио да се бавио тиме „како ће шта проћи”.

– Знам да је много њих, који тамо имају сплавове, лицитирало за нове локације, тако да верујем да су научили лекцију од њихових колега са Савског шеталишта који су мислили да ћу се предомислити или да ме могу зауставити у мојој намери да ствари доведем у ред тиме што ће, како ви кажете, да реагују „бурно”– истакао је председник Привременог органа Града Београда.

О томе шта ће бити даље када се буде знао епилог избора, рекао је да ће о томе размишљати тада, те да је сада максимално фокусиран на свој посао.

О свом односу са председником Вучићем, Шапић је рекао да имају добар и здрав однос, што је више пута истакао.

– То ћу и сада да поновим и немам намеру даље о томе да полемишем. Чим нешто морате посебно да појашњавате, значи да се неком правдате, а ја за тим стварно немам потребу – закључио је Шапић.