Александар Шапић присуствовао показној вежби ватрогасаца у ОШ „Лаза Костић“

У Основној школи „Лаза Костић“, данас је одржан едукативни час на коме су ватрогасци спасиоци из Ватрогасно спасилачке бригаде Београда ђацима презентовали поступање у случају пожара, поплаве или друге временске непогоде. Демонстрацији „правог“ пожара, гашења и спасавања у школском дворишту присуствовао је и председник општине Нови Београд Александар Шапић.

У дворишту школе ватрогасци су запалили ватру коју су гасили заједно са ђацима, а атмосфери правог пожара допринела су и ватрогасна возила, велики ваздушни јастук за скокове из пожара и дизалица за спасавање са крова.

– Општина Нови Београд је веома ризична због великог броја солитера, и зато смо одлучили да кроз овакве едукације покажемо деци како да не дођу у овакву ситуацији и уколико се деси како да се понашају у случају пожара. Ово је прва школа у којој се организује вежба, а наставићемо и у другима новобеоградским школама, а затим и у целом граду. Деци је ово занимљиво, да кроз забаву вidе како треба да се понашају. Поред тога обићи ћемо и скупштине станара да и њима поделимо приручнике са упутствима. Најбоље скупштине станара општина ће наградити тако што ће их опремити са хidрантном мрежом, јер на територији Новог Београда постоје зграде којима је тешко прићи у случају пожара – рекао је Александар Шапић.

Ватрогасци су деци поделили и приручнике за понашање у ванредним ситуацијама који на јасан и занимљив начин говори како спречити пожар, поплаву или како се понашати ако до тога дође.

Право одушевљене ученика изазвали су и ватрогасци који су скакали са врха школе.