Александар Шапић: Родоначелници медијског система Србије, данас га оспоравају

-Када је реч о изборном процесу и изборним условима данас су у Србији многе ствари значајно промењене на боље него што су биле пре неколико година. Да ли је то довољно? Није. Да ли треба радити на побољшању изборних услова и након ових избора? Треба. Верујем да Србија треба да буде једна демократска држава у којој ће и власт и опозиција имати прилику да себе представе грађанима – рекао је данас гостујући у јутарњем програму Прве телевизије потпредседник Главног одбора Српске напредне странке Александар Шапић.

Коментаришући медијску слику у Србији упитао је како смо дошли до тога да имамо подељене медије и како је наше друштво дошло у ситуацију да неко данас оптужује Јавни сервис за уређивачку политику, а на њему су на кључним уређивачким позицијама људи који су ту најмање по 20 година.

-Да ли ово значи да је кадрирање на РТС-у добро у последњих 20 година или оно није добро само када некоме то политички не одговара? Пошто су исти људи уређивали и Дневник и инformативни програм, штавише господин Бујошевић је био перјаница оних који су подржавали прошлу власт. Заиста покушавам да дођем до истине и схватим да ли ти људи са РТС-а тада нису добро радили свој посао или га не раде сада? Или су га добро радили и тада и сада, само што то некоме не одговара – упитао је он и додао да је иста ствар у питању када се говори и о приватним медијима.

-Пинк је од свог оснивања провладин медиј, подржавао је све власти од 90-их до сада. Моје питање гласи, како је Пинк данас лош кад подржава рад Владе Републике Србије, а није био лош када је подржавао Владу претходне власти – упитао је Шапић.

-Вidим да су највећи проблем данас свима у опозицији медији. Па ко је приватизовао медије, ова или претходна власт? Ко је направио атмосферу да се приватни медији каче по „дифолту“ на актуелну власт, јер им је тако најлакше. Ова или претходна власт? Ко је дозволио да један власник има две националне фреквенције, ова или претходна власт? Ко је поставио систем у медијима тако да може апсолутно да га контролише, мислећи да ће механизам и сила бити вечито код њега.  А кад му је тај механизам испао из руку, креће да оспорава сопствену творевину покушавајући да направи нову, опет под својим контролом. Јел то Вучић или неко пре њега – пита се Шапић.

-Због свега тога уколико желимо да унапређујемо наше друштво, ајмо да поставимо јединице мере које ћемо сви поштовати и нећемо их мењати како се ко мења на власти, наводи он и каже „Ми смо на то спремни“.

Говорећи о професионалности медија и ту наглашава да је битно поставити јединицу мере и кроз њу дефинисати шта је професионализам.

-Ако слушамо господина Ђиласа, Јеремића и тај део опозиције порфесионално новинарство је оно што ради Н1 и Нова С. Мислим да то није јединица мере професионалности већ једне изузетне субјективности и политике која је априори против свега што ради актуелна власт. Као што исто не мислим ни да оно што раде Пинк или Хаппy су увек јединице мере за објективно новинарство. Овде је питање ко је тај који ће да нам каже шта је објективно и вратићу се на РТС. Како данас нису објективни исти људи који су вам били објективни пре 15- 20 година? Ако на томе хоћемо да радимо, а знам да је СНС спремна да на томе ради, онда хајде да седнемо и поставимо јединице мере, а не да их мењамо у зависности од тога како коме одговара – рекао је Шапић.

Истакао је да власт и опозиција морају да се договоре око минимума ствари које треба да се среде да би се изашло на изборе, смирујући тензије и радећи на томе да се српска политичка сцена максимално релаксира.

-Нема потребе једни другима да претимо ни реченицама „Вidећете ви шта ће вам се десити кад ми дођемо на власт“,  још мање одласком на радно место председника државе позивајући га да изађе напоље, да би га ваљда Вук Јеремић пребио. То ничему не води. Морамо да учинимо све да, колико год је то могуће, релаксирамо нашу политичку ситуацију, да уљудно бранимо своје политичке ставове и да покушамо да нађемо минимум ствари око којих ћемо успети да се договоримо и да вратимо ову земљу у неке нормалне изборне токове – објаснио је Шапић.