Александар Шапић: Србија је данас најснажнија још од пада комунизма!

„Мислим да је позиција Србије, још од распада СФРЈ, у сваком погледу данас најснажнија. Војно, економски, а нарочито геополитички“, поручио је у интервјуу за „Ало!“ Александар Шапић, лidер СПАС-а и председник општине Нови Београд.

– Односи и позиција у односу на најснажније земље света су нам такође, чини ми се, најповољнији, још од времена пада комунизма на овим просторима.

Лidери смо када је у питању масовна вакцинација, наша војска је најјача у региону, на чему би требало порадити?

– Економија је увек кључ свега. Снажна економија подиже стандард, развија инфраструктуру, јача утицај наше земље у Европи и свету, а нарочито у региону. На томе је много урађено и на томе увек треба радити.

Примили сте кинеску вакцину против коронавируса, да ли сте имали нека нежељена дејства?

– Да, и ревакцину, и нисам имао никакве негативне ефекте.

Све су гласније приче да долазите на место градоначелника Београда, како то коментаришете?

– Ако будем сматрао да то треба да коментаришем, огласићу се.

Спремате ли се за изборе у Београду, да ли ће СПАС на њих изаћи самостално или је могућа коалиција?

– Вidећемо.

Преговарате ли са СНС-ом?

– Са Вучићем имам такав однос да наше разговоре не могу да назовем преговорима. Кад одлучимо да нешто о томе треба да кажемо, то ћемо и урадити.

Са Вучићем сте у међувремену постали пријатељ, да ли му нешто замерате и које његове потезе подржавате?

– Кад вам је неко пријатељ, онда, уколико имате нешто да му замерите, то не радите јавно. Што се подршке тиче, уколико је она права, највише се показује делима, а не „великим речима“. Обично они којима су „пуна уста“ лепих речи, кад загусти о делима ни не размишљају, а лепе речи нестају ко руком однесене.

Управо због Вучића на мети сте дела опозиције, предвођене Драганом Ђиласом са којим сте некада блиско сарађивали, како реагујете на те критике које су често бруталне?

– Што се тиче оптужби „стручњака за политику“, „аналитичара“, највећи број њих јако мало зна о овом послу и заиста ме много не погађају. Углавном су плаћени да бране нечију политику и то са више или мање успеха и чине. И то је ОК, али кажем, не вidим код њих баш неко истинско политичко знање. То је саставни део политичке сцене, па нема шта да реагујем или да се љутим. Слично је и са медијима. Скоро сви медији данас јасно бране своју политику. Ако се ваша политика не поклапа са њиховим интересом, онда вас нападају за све, често износећи чак и ноторне лажи. Уколико се њихов интерес пак поклопи са вашом политиком, е онда вас бране. То су трендови који су и код нас стигли из „белог света“. Занимљиво је само да управо они који су изразито субјективни себе увек називају „објективним“ и „независним“, а све остале етикетирају као „плаћене“. Али добро, и на то сам се навикао.

Ваш страначки колега Ратко Дмитровић је министар, како оцењујете његов учинак?

– Он практично још није ни почео да ради јер је требало скоро два и по месеца да се оformи и региструје ново министарство, усвоји систематизација и реше све административне ствари. Сада креће, и циљ је да у овој години обиђе што већи број градова и општина и упозна се са проблемима људи, инformише народ о разним стварима из његове области и понуди им што више решења до којих је министарство дошло.

Светски лidери у вакцинацији и економским мерама

Како оцењујете досадашњи рад Владе Србије?

– Две најважније ствари, које су већ месецима јединица мере успешности у целом свету, јесу превазилажење, са што мање штете, економских последица ковidа и вакцинација. Ми смо у обе области у самом светском врху, у Европи чак лidери. Мислим да то најбоље описује колико је сама дражава, а тиме и Влада, успешна.

Извор: Ало

15. фебруар 2021. године