Aleksandar Šapić: Srbija ne sme da odustane od borbe za nacionalne interese

Predsednik Srpskog patriotskog saveza Aleksandar Šapić kaže da je ispred nas izuzetno težak period i da će se pritisci na Srbiju pojačati na temu Kosova, a da postoje i naznake da će pokušati i u BiH dovesti u pitanje status Republike Srpske. U razgovoru za „Politiku“ ističe da bez obzira na okolnosti koje očigledno neće biti sjajne, Srbija nikada ne sme da odustane od borbe za svoje vitalne državne i nacionalne interese prilagođavajući se objektivnim okolnostima u kojima se svet nalazi.

-Sada se opet vraćamo na sigurnost i stabilnost, na odgovorne ljude koji imaju dovoljno hrabrosti, ali i mudrosti da se bore za svoju zemlju i za svoj narod. Na ljude koji neće nijednog momenta, bez obzira na okolnosti, gubiti fokus s interesa svog naroda i svoje države – ističe Aleksandar Šapić.

Histerija ili buka koju neko stvara nije jedinica mere njegovog znanja ili sposobnosti. Može se odlučan i nepokolebljiv biti i bez lažne histerije, kojoj su skloni mnogi političari. Dosledan se takođe može biti i na način na koji nećete teatralno gurati prst u oko velikim svetskim silama jer, od kada je sveta i veka, oni kroje sudbinu čovečanstva, bez obzira na to jesu li u pravu ili ne. To nikada ne smemo da smetnemo s uma, pri svakom našem potezu. Mudar državnik i političar teži da gaji što bolje odnose s velikim silama, da čuva svoj narod od raznih nedaća, da ga što bolje pozicionira geopolitički, kako u regionu, tako i u svetu, a da za sve to vreme nikada ne odustane od svojih državnih i nacionalnih interesa. Zato je biti lider jednog naroda najodgovornija i najteža stvar na svetu.

Kako komentarišete nastavak dijaloga vlasti i opozicije?

-Ukoliko želimo da kao sav civilizovan svet normalno razgovaramo, onda moramo malo da obratimo pažnju i šta jedni o drugima govorimo. Jer ukoliko deo opozicije, okupljen oko dokumenta koji zovu „sporazum sa narodom“, par meseci pred izbore donese deklaraciju kojom se obavezuju da će „svaki pokušaj formiranja vlasti na osnovu rezultata lažnih izbora smatrati aktom rušenja ustavnog pravnog poretka“, onda s kim danas oni tačno žele da vode dijalog? Ja, recimo, nikada ne bih vodio dijalog s nekim za koga mislim da je načinio jedno takvo krivično delo, a to je rušenje ustavno-pravnog poretka države u kojoj živim. E sada, ili su oni koji su nakon izbora formirali vlast teški kriminalci i treba ih sve pohapsiti ili neko za takvo etiketiranje mora da podnese odgovornost. Ta grupacija opozicionara očigledno je bar jednom rekla neistinu. Ili su slagali tada, kada su sve koji su nakon izbora ušli u procese konstituisanja državnih organa proglasili kriminalcima, ili ne govore istinu danas, kada te iste ljude nazivaju „vlast“ i spremni su sa njima da vode dijalog. Ili možda ni sami na kraju ne znaju šta žele.

Šta je bitno u dijalogu?

-Da bismo međusobno normalno razgovarali, mora prvo svako da zna šta u stvari hoće, a šta neće. Da svako malo ne menja zahteve, prohteve, defnicije, deklaracije… Da bismo mogli da pravimo i razvijamo jedno zdravo društvo, bez obzira na to koliko se politički razlikujemo i bez obzira na to ko ga danas vodi ili ko će ga sutra voditi. Hajde za početak da povedemo računa šta jedni o drugima izgovaramo jer u suprotnom teško ćemo ikada sesti, a kamoli se nešto dogovoriti.

Često se na političkoj sceni upućuje dosta teških reči, uvreda, pretnji, kojih ste se uglavnom klonili…

-Uvek sam se trudio, i to i danas radim, da dobro pazim šta govorim, da odmerim svaku reč i da nijednim svojim gestom ne unosim dodatan razdor u srpsko društvo ili učinim nešto što bi doprinelo njegovom urušavanju. Znate kad nekom poručujete „jurićemo vas kukom po ulici“ ili „mi kad dođemo na vlast, neće kamen na kamenu ostati“ i slične stvari koje smo slušali čak i od mnogih intelektualaca, šta mislite da će onaj kome su upućene te pretnje da sedi kod kuće i čeka da dođete po njega i zakačite ga na kuku? Pa neće, verujte. Braniće se. A možda baš zbog toga i prvi napadne. I znate šta dobijemo? Pa, otvoreni sukob. Treba li nama atmosfera u društvu gde Srbin na Srbina diže ruku? Pa, ne treba. E, zato moramo svi da povedemo računa o svakoj izgovorenoj reči i da znamo da bez obzira na političku borbu i sve naše različitosti, bezbednost i interes srpske države, našeg naroda i društva ne smemo nikada da ugrоzimo. U suprotnom, znači da nismo dorasli da se bavimo ovim poslom i nemamo pravo da tražimo od naroda poverenje da vodimo ovu zemlju. Narod neće nepouzdane ljude. Narod želi stabilne i odgovorne osobe koje će tri puta da mere pre nego što preseku. Narod želi one koji će mu garantovati sigurnost, bezbednost, ekonomski prosperitet, a ne stalne turbulencije i neizvesnost.

Da li se SPAS zalaže da u tom dijalogu posreduju stranci?

-Mi bismo zaista voleli da nam nisu potrebni stranci da bismo mogli da razgovaramo. Nema većeg poniženja nego da dolaze stranci da bi Srbi međusobno razgovarali. To je sramota jednaka za sve nas. Ali ako su oni neophodni, prihvatićemo ih, u nadi da nam više u budućnosti iz ovih razloga nikad neće biti potrebni već da ćemo se bez obzira na sve naše različitosti dozvati toliko u pamet i da ćemo sutra moći samostalno bar da razgovaramo.

Koji je vaš predlog da se poboljšaju uslovi za izbore?

-Apsolutno poštovanje zakona i svih procesa koje jedni izbori donose. Činjenica je da su svi zakoni koji danas važe praktično doneti od strane prethodnih vlasti i da ih aktuelne vlasti nisu menjale. Čak su i kadrovksa rešenja unutar, recimo javnog servisa rešenja prethodne vlasti. I tu nije bilo suštinskih promena. To sve dovodi do zaključka da se zapravo svi oko najvažnijih stvari plebiscitarno slažu. Sada naravno ostaje samo da se svi striktno pridržavaju zakona, izbornih uslova, procedura, odredbi i svih stvari koje su već godinama na snazi.

Na osnovu istraživanja javnog mnjenja SPAS prolazi cenzus, ali vas građani još ne prepoznaju kao vladajuću partiju?

-Mislim da je to sasvim logično, s obzirom na podršku koju SNS ima na nivou cele Srbije, a time automatski i sve poluge vlasti na osnovu kojih narod nekoga prepoznaje ili ne.

Kako ste zadovoljni radom vlade u kojoj se nalazi i SPAS?

-Politikom se bavite da biste došli u priliku da nešto uradite, a to ne možete ako niste deo vlasti, tako da nema šta da žalim. Što se rada vlade tiče,  dva najbitnija parametra uspešnosti jedne države proteklih godinu dana bila su – što veća sanacija ekonomske štete koju je svima u svetu kovid doneo i uspešnost nabavke vakcina i efikasnost vakcinisanja svog naroda. Po oba parametra smo u samom svetskom vrhu, u Evropi čak i lideri. Mislim da te dve činjenice dovoljno govore koliko je ova vlada za sada uspešna.

Da li ste zadovoljni radom vašeg ministra Ratka Dmitorvića?

-Pošto je Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju novoformirano, trebalo je dosta vremena da se završi sva administracija i ono formalno zaživi. Sad je sve završeno i ministar je već uveliko krenuo da putuje po Srbiji. Očekujem da obiđe ogroman broj mesta i gradova, razgovara s mnogo ljudi i pokuša da, kako od njih čuje probleme sa kojima se suočavaju, tako im prenese stvari do kojih je ministarstvo došlo u cilju kvalitetnijeg života u sredini u kojoj žive.

Kako komentarišete izbor patrijarha?

-Od kada sežu moja sećanja, a to je od patrijarha Pavla, a posle i Irineja, obojica su bili osobe od kojih smo mogli mnogo da naučimo i da im s ponosom izgovaramo imena. Verujem da će tako biti i s Njegovom svetosti patrijarhom Porfirijem.

Da li će SPAS imati svog predsedničkog kandidata?

-Videćemo. To zavisi od toga da li ćemo na izbore izlaziti sami ili zajedno s nekim.

Očekujete li da ćete posle redovnih beogradskih izbora biti novi gradonačelnik i da li će SPAS na beogradskim i eventualnim parlamentarnim izborima ići s nekim u koaliciju?

-Da bih bio gradonačelnik neophodno je da se prvo kandidujem, a onda posle toga da dobijem najveće poverenje građana. To će bez podrške SNS-a biti gotovo nemoguće. Što se izbora tiče, postoji više opcija u igri, a ako bude nešto što smatram da treba da podelim sa javnošću, to ću tada i učiniti.

DRŽAVA POMAŽE NAŠEM NARODU IZVAN MATICE

Kako ocenjujete položaj Srba u susednim državama?

-Srbija posle mnogo decenija ponovo postaje prava matica za sav naš narod, gde god se on nalazio. I ja sam posebno zbog toga srećan i ponosan. Vučić je shvatio važnost brige o celokupnom srpskom življu, a naročito o našem narodu u regionu. I pored mnogih drugih dobrih stvari koje čini, po mom skromnom mišljenju, to je jedna od važnijih koja ga je posebno izdvojila u odnosu na sve svoje prethodnike. Verujem da će Srbija nastaviti da na sve načine pomaže svoj narod, naročito u regionu, poštujući naravno teritorijalni integritet i suverenitet država u kojima on živi, ali istovremeno nedvosmisleno ne skrivajući nameru da bude uvek uz i za svoj narod. Jer, znate, nema ozbiljne države na svetu koja ne brine o svom narodu, bez obzira na to gde se on nalazio.

Izvor: Politika, 1. mart 2021. godine