Александар Шапић: Србија не сме да одустане од борбе за националне интересе

Председник Српског патриотског савеза Александар Шапић каже да је испред нас изузетно тежак период и да ће се притисци на Србију појачати на тему Косова, а да постоје и назнаке да ће покушати и у БиХ довести у питање статус Републике Српске. У разговору за „Политику“ истиче да без обзира на околности које очигледно неће бити сјајне, Србија никада не сме да одустане од борбе за своје виталне државне и националне интересе прилагођавајући се објективним околностима у којима се свет налази.

-Сада се опет враћамо на сигурност и стабилност, на одговорне људе који имају довољно храбрости, али и мудрости да се боре за своју земљу и за свој народ. На људе који неће ниједног момента, без обзира на околности, губити фокус с интереса свог народа и своје државе – истиче Александар Шапић.

Хистерија или бука коју неко ствара није јединица мере његовог знања или способности. Може се одлучан и непоколебљив бити и без лажне хистерије, којој су склони многи политичари. Доследан се такође може бити и на начин на који нећете театрално гурати прст у око великим светским силама јер, од када је света и века, они кроје судбину човечанства, без обзира на то јесу ли у праву или не. То никада не смемо да сметнемо с ума, при сваком нашем потезу. Мудар државник и политичар тежи да гаји што боље односе с великим силама, да чува свој народ од разних недаћа, да га што боље позиционира геополитички, како у региону, тако и у свету, а да за све то време никада не одустане од својих државних и националних интереса. Зато је бити лidер једног народа најодговорнија и најтежа ствар на свету.

Како коментаришете наставак дијалога власти и опозиције?

-Уколико желимо да као сав цивилизован свет нормално разговарамо, онда морамо мало да обратимо пажњу и шта једни о другима говоримо. Јер уколико део опозиције, окупљен око документа који зову „споразум са народом“, пар месеци пред изборе донесе декларацију којом се обавезују да ће „сваки покушај formирања власти на основу резултата лажних избора сматрати актом рушења уставног правног поретка“, онда с ким данас они тачно желе да воде дијалог? Ја, рецимо, никада не бих водио дијалог с неким за кога мислим да је начинио једно такво кривично дело, а то је рушење уставно-правног поретка државе у којој живим. Е сада, или су они који су након избора formирали власт тешки криминалци и треба их све похапсити или неко за такво етикетирање мора да поднесе одговорност. Та групација опозиционара очигледно је бар једном рекла неистину. Или су слагали тада, када су све који су након избора ушли у процесе конституисања државних органа прогласили криминалцима, или не говоре истину данас, када те исте људе називају „власт“ и спремни су са њима да воде дијалог. Или можда ни сами на крају не знају шта желе.

Шта је битно у дијалогу?

-Да бисмо међусобно нормално разговарали, мора прво свако да зна шта у ствари хоће, а шта неће. Да свако мало не мења захтеве, прохтеве, дефниције, декларације… Да бисмо могли да правимо и развијамо једно здраво друштво, без обзира на то колико се политички разликујемо и без обзира на то ко га данас води или ко ће га сутра водити. Хајде за почетак да поведемо рачуна шта једни о другима изговарамо јер у супротном тешко ћемо икада сести, а камоли се нешто договорити.

Често се на политичкој сцени упућује доста тешких речи, увреда, претњи, којих сте се углавном клонили…

-Увек сам се трудио, и то и данас радим, да добро пазим шта говорим, да одмерим сваку реч и да ниједним својим гестом не уносим додатан раздор у српско друштво или учиним нешто што би допринело његовом урушавању. Знате кад неком поручујете „јурићемо вас куком по улици“ или „ми кад дођемо на власт, неће камен на камену остати“ и сличне ствари које смо слушали чак и од многих интелектуалаца, шта мислите да ће онај коме су упућене те претње да седи код куће и чека да дођете по њега и закачите га на куку? Па неће, верујте. Браниће се. А можда баш због тога и први нападне. И знате шта добијемо? Па, отворени сукоб. Треба ли нама атмосфера у друштву где Србин на Србина диже руку? Па, не треба. Е, зато морамо сви да поведемо рачуна о свакој изговореној речи и да знамо да без обзира на политичку борбу и све наше различитости, безбедност и интерес српске државе, нашег народа и друштва не смемо никада да угрозимо. У супротном, значи да нисмо дорасли да се бавимо овим послом и немамо право да тражимо од народа поверење да водимо ову земљу. Народ неће непоуздане људе. Народ жели стабилне и одговорне особе које ће три пута да мере пре него што пресеку. Народ жели оне који ће му гарантовати сигурност, безбедност, економски просперитет, а не сталне турбуленције и неизвесност.

Да ли се СПАС залаже да у том дијалогу посредују странци?

-Ми бисмо заиста волели да нам нису потребни странци да бисмо могли да разговарамо. Нема већег понижења него да долазе странци да би Срби међусобно разговарали. То је срамота једнака за све нас. Али ако су они неопходни, прихватићемо их, у нади да нам више у будућности из ових разлога никад неће бити потребни већ да ћемо се без обзира на све наше различитости дозвати толико у памет и да ћемо сутра моћи самостално бар да разговарамо.

Који је ваш предлог да се побољшају услови за изборе?

-Апсолутно поштовање закона и свих процеса које једни избори доносе. Чињеница је да су сви закони који данас важе практично донети од стране претходних власти и да их актуелне власти нису мењале. Чак су и кадровкса решења унутар, рецимо јавног сервиса решења претходне власти. И ту није било суштинских промена. То све доводи до закључка да се заправо сви око најважнијих ствари плебисцитарно слажу. Сада наравно остаје само да се сви стриктно прidржавају закона, изборних услова, процедура, одредби и свих ствари које су већ годинама на снази.

На основу истраживања јавног мњења СПАС пролази цензус, али вас грађани још не препознају као владајућу партију?

-Мислим да је то сасвим логично, с обзиром на подршку коју СНС има на нивоу целе Србије, а тиме аутоматски и све полуге власти на основу којих народ некога препознаје или не.

Како сте задовољни радом владе у којој се налази и СПАС?

-Политиком се бавите да бисте дошли у прилику да нешто урадите, а то не можете ако нисте део власти, тако да нема шта да жалим. Што се рада владе тиче,  два најбитнија параметра успешности једне државе протеклих годину дана била су – што већа санација економске штете коју је свима у свету ковid донео и успешност набавке вакцина и ефикасност вакцинисања свог народа. По оба параметра смо у самом светском врху, у Европи чак и лidери. Мислим да те две чињенице довољно говоре колико је ова влада за сада успешна.

Да ли сте задовољни радом вашег министра Ратка Дмиторвића?

-Пошто је Министарство за бригу о породици и демографију новоformирано, требало је доста времена да се заврши сва администрација и оно formално заживи. Сад је све завршено и министар је већ увелико кренуо да путује по Србији. Очекујем да обиђе огроман број места и градова, разговара с много људи и покуша да, како од њих чује проблеме са којима се суочавају, тако им пренесе ствари до којих је министарство дошло у циљу квалитетнијег живота у средини у којој живе.

Како коментаришете избор патријарха?

-Од када сежу моја сећања, а то је од патријарха Павла, а после и Иринеја, обојица су били особе од којих смо могли много да научимо и да им с поносом изговарамо имена. Верујем да ће тако бити и с Његовом светости патријархом Порфиријем.

Да ли ће СПАС имати свог председничког кандidата?

-Вidећемо. То зависи од тога да ли ћемо на изборе излазити сами или заједно с неким.

Очекујете ли да ћете после редовних београдских избора бити нови градоначелник и да ли ће СПАС на београдским и евентуалним парламентарним изборима ићи с неким у коалицију?

-Да бих био градоначелник неопходно је да се прво кандidујем, а онда после тога да добијем највеће поверење грађана. То ће без подршке СНС-а бити готово немогуће. Што се избора тиче, постоји више опција у игри, а ако буде нешто што сматрам да треба да поделим са јавношћу, то ћу тада и учинити.

ДРЖАВА ПОМАЖЕ НАШЕМ НАРОДУ ИЗВАН МАТИЦЕ

Како оцењујете положај Срба у суседним државама?

-Србија после много деценија поново постаје права матица за сав наш народ, где год се он налазио. И ја сам посебно због тога срећан и поносан. Вучић је схватио важност бриге о целокупном српском живљу, а нарочито о нашем народу у региону. И поред многих других добрих ствари које чини, по мом скромном мишљењу, то је једна од важнијих која га је посебно издвојила у односу на све своје претходнике. Верујем да ће Србија наставити да на све начине помаже свој народ, нарочито у региону, поштујући наравно територијални интегритет и суверенитет држава у којима он живи, али истовремено недвосмислено не скривајући намеру да буде увек уз и за свој народ. Јер, знате, нема озбиљне државе на свету која не брине о свом народу, без обзира на то где се он налазио.

Извор: Политика, 1. март 2021. године