Александар Шапић: Ту сам да оставим нешто иза себе

Српска напредна странка је велика организација, сигуран сам да тамо нисам свима симпатичан, али нису ни мени сви симпатични, па шта. Али, за ових шест месеци, откако сам на челу Београда, нисам видео нити осетио, унутар градског апарата, неку намерну опструкцију, ни са једног нивоа, ни у једном секретаријату и мислим да добро функционишемо – каже градоначелник Београда Александар Шапић у разговору за „Вечерње новости“.

Сумирајући време проведено на месту градоначелника тврди да га не погађају спекулације да нема подршку СНС.

– Свако има право на свој утисак. Не бих могао да донесем ниједну одлуку без Градског већа, нити без скупштинске већине, коју држи коалиција око СНС са партнерима. Шта више да кажем?

Говорећи, међутим, о својим утисцима, истиче да га многи људи и даље не схватају довољно озбиљно:

– А, ја сам упоран и истрајан човек. Они који ме нису тако доживљавали, у последњих пар месеци су можда мало променили мишљење. Али, чини ми се да има још оних који мисле да сам овде дошао да се играм и шалим, а не да оставим нешто иза себе у интересу Београда и Београђана.

Зли језици ипак кажу сте у странци „страно тело“?

Ако ме доживљавају као „страно тело“, онда то „страно тело“ има поприличан утицај, јер то „страно тело“ је на челу Управе Града кад се доносе и спроводе историјске одлуке које никад нико раније није доносио.

На те спекулације наслања се и ваш однос са председником Александром Вучићем?

– Што се тиче односа председника и мене, то је између нас. Занимљиво је да сви мене питају везано за наш однос, а нико њега. На ту тему сам већ говорио и не желим да се понављам. Надам се да су ти исти приметили и одлуке какве никад нису донете у Београду, а уз помоћ већа и парламентарне већине, управо из странке којој је он председник. Да ли је то могуће донети, ако неко има нешто против вас? Србија, а уз њу и председник, пролазе изузетно тежак период. Мислим да не постоји бољи начин да њему као шефу државе помогнем, него да радим свој посао најбоље што умем.

Ваше страначке колеге се често позивају на иницијативе председника, а ви ?

–  Председник странке даје поверење, не да се позивате на њега, него да радите посао за који сте делегирани, најбоље што умете и да за то и преузимате потпуну одговорност. Друго, поверење које сам добио нисам добио на лепе очи или што сам некога хвалио, него за крвав дванаестогодишњи рад и резултате из ове области, и треће, шта он има од тога да ја излазим сваког дана и дајем му декларативну подршку? Ја то не могу, никад то нисам радио, нити ћу. То ми је веома неукусно и велико је питање која је крајња намера људи који то раде. Да ли стварна подршка или бежање од одговорности.  Ако неком смета, то је његово право, ал ја другачије нити умем, нити могу, нити желим.Ја ћу на овај начин наставити да помажем, а то је да Београд иде добрим путем, да се развија и помаже својим суграђанима, а да држава, као и предсдник, поред свих проблем које имају, не треба још и о престоници да мисле. Мислим да кад би и други више водили рачуна о ономе што раде, а мање причали, да би и Вучићу више помагали.

Да ли вас је можда председник некад позвао како би вам указао на нешто што би требало поправити у граду?

– Није ме звао, али мислим да у последњих неколико месеци нема времена да се бави тиме да ли у Београду има нека рупа или не. То је радио у мирнија времена, а сада су све само нису мирна. Питање да ли нам је од бомбардовања било икада теже, и по питању Косова и читаве геополитичке ситуације.

Рекли сте да Град у следећу годину улази у „еру бриге о људима“ са „историјским буџетом“ од 205, 5 милијарди динара.

– Од септембра, уџбенике за све ђаке београдских основних и средњих школа куповаће Град, а не родитељи. Такође, буџет предвиђа и бесплатне вртиће за сву децу која живе у Београду, као и социјалне услуге.

Шта вам је, од онога што сте замишљали кад сте у јуну ушли у Стари двор, било најтеже да остварите до сада?

– За ових шест месеци задовољан сам оним што сам урадио, али има много ствари које тек треба да заживе, да Београђани виде плодове оног што смо „садили“. Биће још потеза за чије ефекте ће бити потребно време. Али, у следећој години Београђани ће директно да осете бенефите које је Град обезбедио за њих.

За шта ће вам највише енергије бити потребно у следећој години?

– Београд је комплексан и не можете рећи да ћете радити једну или две ствари. Фокусираћу се на оно што сам започео. Ту је наставак сређивања инфраструктуре, обнављање улица и сталног освежавања града. Наставићемо са доношењем одлука које ће да олакшају свакодневни живот људима, мислим пре свега на „београдску картицу“. Она ће да сублимира ствари које ћемо обезбедити Београђанима, кроз различите видове помоћи. Покушаћемо да је активирамо у првим месецима наредне године.

Да ли ће „београдска картица“ бити иста за све категорије?

Идеја ми је да буду три категорије – малолетни, одрасли и пензионери. Или само за две групе, а децу ћемо посебно да помогнемо. У сваком случају, свако би на својој персонализованој картици са QР кодом требало да види шта му Град у том моменту обезбеђује. Та картица би подразумевала и бесплатне базене током лета и многе друге ствари…такође и велике попусте у радњама широм града, Идеја ми је да то буде највреднији документ за грађане Београда.

Има ли нова аутобуска станица у Блоку 42 шансу у идућој години?

– Град је ту закључан, не можемо да се померимо. БАС је пре пет година потписао уговор са Градом, добили су парцелу и приступне саобраћајнице. Њихово је било да саграде станичну зграду и да воде тај посао. Међутим, БАС је узео кредит који није искористио, ушли су у своје финансијске проблеме. Имамо два решења – да се Град и БАС договоре или да се тај споразум раскине једнострано. Уколико би се догодило ово друго БАС би тужио нас и онда би све стајало још неколико година. Не бисмо могли ништа да дирнемо. Сада покушавамо да са њима дођемо до неког договора, да не улазимо у судски процес који би још четири или пет година блокирао изградњу станице. Људи кажу „види га, неће да ради“, а у ствари смо блокирани. Ако ускоро не нађемо решење, предложићу да раскидамо уговор једнострано, па и по цену судског процеса. И то је боље него да унедоглед чекамо споразум, а да Београд нема централну аутобуску станицу.

Где сте стали са решавањем проблема ГСП ?

– Највећи проблем сада су трамваји и тролејбуси који су стари. Просечна старост аутобуса је седам и по година, рачунајући просек са 100 нових возила. Можемо да променимо цео возни парк, али је немогуће уложити десетине или стотине милиона евра у возила, ако нема наплате карата. Када би сви, по категоријама, плаћали карте, ми бисмо били у великом минусу али далеко мањем него данас. Систем у ГСП је такав да не може лако да се промени, ту ради 6.000 људи. Али, мислим да смо кренули у добром правцу.

ЧЕСТИТКА ГРАђАНИМА И НОВОСТИМА

– „Вечерњим новостима“, једном од медија са највећим стажом на овим просторима и слободно могу да кажем, са највећим кредибилитетом, желим још пуно година успешног пословања. Свим запосленима желим много среће и здравља, као и вашим читаоцима. Као градоначелник, и Београђанима желим све најбоље, јер ја сам ту захваљујући њима.

ТРАЈЕ РАСКИД СА „КЕНТКАРТОМ“

Докле се стигло са раскидом Града и предузећа за наплату „бус плус“ карата?

– И ту се све мало одужило од кад смо направили договор. Ако се овако настави и ту ћемо га раскинути једнострано па ако треба на суду доказивати да је град био на губитку у време док је „кенткарт“ водио рачуна о наплати, доказиваћемо, али време нећемо више губити. Имали смо уговор који је био потписан на 10 година, а пре годину и по продужен за још деценију. Наши и њихови правници су већ скоро два месеца у процесу договореног раскида, али почињем да сумњам да ме и они нису довољно озбиљно схватили. Београд више неће приватнике да му располажу новцем, и ако се наш договор убрзо не реализује, бићемо принуђени да га једнострано раскинемо, јер овако више не иде.

Извор: Новости