Александар Шапић: Урушавање рођеног друштва у склопу политичке борбе је одлика неодговорних и недораслих

Послати имејл са анонимне адресе у којем пише да је бомба постављена испод сваког или у сваки аутобус, показатељ је жеље да се унесе немир међу Београђане. Наравно да су предузете све безбедносне мере и по процедури су прегледана сва возила, уз поштовање свих упутстава која је полиција наложила. Разумем изборе и жељу да се дође до позиције, али морамо сви да поставимо линије преко којих се неће прелазити и које неће урушавати друштво, рекао је председник Привременог органа Града Београда Александар Шапић.

– У јавност сам изашао одмах, како не би дошло до панике или како не би испало да нешто скривамо. Злоупотребљена је несрећа која се дан раније десила, али нигде није писало да преполовљено возило није било у саобраћају, већ је ишло у гаражу и да је старо. Зато купујемо нова возила, али када најавим куповину нових аутобуса и трамваја, они кажу зашто се на тај начин троше паре. Увек је иста прича. Слично, када се раде улице, кажу да се то чини да би се „уграђивало”, а када их не радите, постављају питање зашто се не раде. Када смањите цену карте, питају како ће буџет Града да се пуни, када оставите приватнике да више од деценије организују превоз, онда кажу пунимо приватне џепове из руку Београђана, а када раскинемо уговор, уследе напади. Када донесемо одлуку да вртићи буду бесплатни и да ђаци добију бесплатне уџбенике, онда кажу одакле паре за то, а ако се то не би урадило, рекли би зашто то Град није обезбедио. Није ствар одговора на све што говоре, јер прете изборима са свих страна у покушају ваљда да ме доведу у стање да не будем довољно фокусиран, концентрисан, оперативан, експедитиван. Али, заборавили су једну ствар. У овом сам послу четрнаест година, нико ме није нашао „испод камена”, нити ми је било шта поклонио, све сам стекао крвавим радом и нико не може да ми оспори да иза мене не стоје резултати – истакао је Шапић у гостовању на ТВ Курир.

Свашта се ради у сврху кампање, оценио је Шапић, наглашавајући да ипак жели сам да поставља стандарде и да никада неће прећи границу, нити лично вређати или дискредитовати људе. Урушавање рођеног друштва у склопу политичке борбе одлика је неодговорних и недораслих, навео је он.

– Дубоко верујем да не можемо да постављамо ствари „после мене потоп” или „уколико не буде мене, ништа неће функционисати”. Овај град и ова земља живеће и после свих нас и морамо да се трудимо да остављамо услове и околности да и после нас неко може да ради. Али, исто тако док нисмо у позицији да вршимо власт, као што данас неки нису, морамо да пазимо да не урушавамо друштво које сутра желимо да водимо – рекао је Шапић.

Говорећи о највећим искушењима са којима се суочио као градоначелник, Шапић је истакао да су то били вишедеценијски проблеми са којима се суочавао и сам град.

– Ради се о промени система који су били дубоко укорењени у досадашњи начин рада, попут јавног превоза, уређења река, доношења озбиљних социјалних мера. Рецимо, донети одлуку да се не плаћају вртићи представља меру вредну 60 милиона евра на годишњем нивоу, бесплатни уџбеници коштају 20 милиона евра, поклон-ваучери пред Нову годину свим малолетним лицима до четвртог разреда средње школе износе око 20 милиона евра. Ту је и одлука да током лета улазак на базене буде бесплатан, што такође вреди неколико милиона евра, као и да се у јавном превозу, упркос свим проблемима, дупло смањи цена карте, а да оно опет настави да се развија. Све то представља тешке одлуке за које се требало борити – рекао је Шапић.

Он је истакао да за све то време нико није био ускраћен ни за шта, као и да су у истом периоду подигнуте плате васпитачицама, спремачицама и свим запосленима у предшколским установама.

– Постоје приоритети, организација, систематизација и начин на који водите локалну самоуправу. Применио сам начин на који сам водио општину Нови Београд, а моја карактеристика је била вођење одговорне социјалне политике. Уколико се буџетом бавите детаљно и уклоните непотребне трошкове, доћи ћете до средстава које можете да употребите у неке друге сврхе. Одговорна градска управа мора да има социјални аспект. Наравно да не смете да улазите у задужења која излазе ван законских оквира и то нисмо ни учинили, већ смо добром рационализацијом и спремношћу да бранимо своје ставове успели да постигнемо резултате – рекао је Шапић, подсетивши да постоје интересне групе, не нужно политичке, које су дубоко укорењене и спремне и да у одбрану властитих интереса ангажују и медије.

Говорећи о бесплатним ваучерима, Шапић је подсетио да је подела у вртићима и школама почела од уторка и да се обавља по распореду и терминима који су добијени од Секретаријата за образовање и дечју заштиту, а поједини родитељи већ су га искористили. Родитељи чија деца не idу у вртиће могу да се јаве својој општини, где постоји шалтер за ту намену, и ту ће добити ваучер уз здравствену књижицу детета или извод из матичне књиге рођених, уколико се ради о новорођенчади, истакао је Шапић.

Према речима председника Привременог органа Александра Шапића, циљ уклањања сплавова јесте сређивање београдског приобаља и да грађани могу да уживају у природном богатству које нам је од Бога дато, а то је да наш град лежи на ушћу две велике реке.

– Водили смо битку годину дана и сада се та битка приводи крају. На Савском шеталишту ће од сто сплавова остати 28, који ће морати да испуњавају одређене стандарде, а наш град ће коначно имати сређене обале које ће бити понос свих Београђана. Верујем да радимо добар посао, да људи ипак највише цене рад, преданост и конкретне резултате. Моји резултати су мерљиви док осталима морате да верујете – закључио је Александар Шапић.