Шапић: Уз доказе бих прихватио све изборне услове, странке које прете бојкотом нека покажу шта недостаје

ПРЕДСЕДНИК СПАС и београдске општине Нови Београд Александар Шапић не одбацује могућност да се странке власти уједине и заједничким снагама изађу на парламентарне и београдске изборе следеће године. И да стану иза Александра Вучића у борби за нови председнички мандат.

На питање – да ли ће странка коју предводи на изборе изаћи сама или у коалицији, Шапић за „Новости“ одговара:

– Сачекајте још мало, убрзо ће и на ту тему много тога бити јасније.

Плашите ли се да би, уколико дође до заједничког наступа, СПАС могао да буде утопљен у машинерију СНС?

– Нико никога, никада, није утопио ни у шта, уколико тај неко сам на то није пристао.

Више пута сте говорили да највише можете да дате на локалу и као градоначелник. Да ли је са СНС било разговора на ту тему?

– То је чињеница и реалност, а не инformација. Већ скоро 12 година сам у локалној политици, 10 година водим најразвијенију и најмногољуднију општину у Србији, а ако негде могу објективно највише да допринесем, то је онда у области локалне политике. Већ сам био кандidат за градоначелника Београда 2018. Е, сада, да ли ће наш договор ићи у том правцу или неком другом, пустимо да покаже време, јер у политици често околности знају да одреде многе будуће потезе, а ко не уме да прилагоди своје потезе околностима, не може ни бити успешан у овом послу. Да ли разговарамо о свему? Да, разговарамо. Да ли је време да вам кажем нешто више од тога? Не, није.

С друге стране, опозиција покушава да направи један блок. Сматрате ли да ће и они бити у новом сазиву парламента?

– У животу сам се увек бавио само стварима које зависе од мене и на које могу да утичем. Стварима које не зависе од мене не тражим разлог зашто су се догодиле или да ли ће се догодити, већ тражим начин како да им се што боље и квалитетније прилагодим, не губећи фокус са сопственог циља. Све што сам у животу постигао, постигао сам на тај начин и немам намеру то да мењам. Тако да је мој одговор на ово питање – не знам.

Учествовали сте на међустраначком дијалогу без присуства странаца. Мислите ли да ће доћи до коначног договора о изборним условима како би сви изашли на изборе?

– То стварно не знам. На састанцима којима присуствујем, налазе се странке које ће свакако изаћи на изборе. Састали смо се да унапредимо изборне и друштвене околности и сигуран сам да ћемо на ту тему нешто успети и да урадимо. У састанцима на којима учествују странци и део опозиције који прети бојкотом не учествујем и стварно не знам шта ће они одлучити. Лично бих пристао на сваки њихов захтев који би садржао доказ о нечему чега сада нема, а било га је у периоду кад су сви излазили на изборе. Било шта из било које области, од изборних процеса, закона, правила, преко јавног сервиса, приватних телевизија, таблоidа, свега. Баш све, само да јасно покажу шта је то чега данас нема, а било га је у периоду од 2000. до 2018. године, када је свима све било у реду.

Шта мислите о оптужбама против лidера ЈС Драгана Марковића Палме о наводном подвођењу девојака?

– Мислим да пре него некога оптужите у јавности за било шта, треба прво да одете у полицију и тужилаштво. Не постоји особа на свету која неће осудити подвођење, силовање, педофилију, али то се не ради у јавности и паушално, јер тако некоме можете и да уништите живот, а да се испостави да су оптужбе неистините. С друге стране, ако је стварно неко крив, већа је шанса да се правно извуче и не одговара уколико се прво случај пусти у јавност, па тек онда међу институције које се тиме баве. Марковић ми није ни пријатељ, ни познаник, нити сам са њим икада сарађивао. Вidео сам га једном у животу и немам никакав интерес да га браним. Чак ми ни овако лично није претерано симпатичан, али оптужити некога за озбиљна кривична дела и унапред му за то пресудити у јавности, изузетно је опасна ствар за читаво наше друштво. И није ово код нас први случај пресуде у медијима, без доказа. Било их је у последње време неколико. Надам се да ће истина изаћи на вidело и да ће, уколико је било ко одговоран за било које тешко кривично дело, за њега и одговарати.

СВЕ ПРОВЕРЉИВО ОКО ВАКЦИНА

КАКО тумачите критике из Европског парламента да се нисмо снашли око вакцинације, а због те акције нас хвале светски медији?

– Уколико нас критикују за нешто што је толико очигледно и лако проверљиво, за шта нам је цео свет одао признање на успешности, зашто онда веровати у објективност и добронамерност осталих критика које су нам упућене и на неке друге теме.

Извор: Новости

5. мај 2021. године