Александар Шапић за Бету: За мене само Србија нема алтернативу

Нећу одбити евентуални предлог да СПАС постане део нове владе, уколико то не би било одступање од наших програмских циљева и мојих људских начела, рекао је Александар Шапић, председник Српског патриотског савеза.

Шапић је у интервјуу Бети рекао да је Србија у недељу изабрала „мање више оно што је до сада било, а то је политика коју је актуелна власт пласирала у претходном периоду“.

Он је избегао да прецизније одговори на питање шта су изабрали и добили они који су бојкотовали изборе.

„То морате њих да питате. Ја сам једини који није ни осуђивао ни подржавао бојкот, осим што сам рекао да мислим да то није најсврсисходније и најефикасније решење, јер да јесте и сам би му прибегао“, објаснио је Шапић.

Он каже да у изборном дану није било већих неправилности на гласачким местима.

„Наравно да ситних неправилности увек има, али нису биле вредне пажње у односу на неке друге изборе одржане у последњих 20, 30 година. Чак ми се чини да је сада атмосфера била значајније мирнија, него у протекла два три изборна циклуса“, оценио је он.

„Заиста не знам“, гласио је одговор на питање да ли верује да власт није штеловала излазност, с обзиром да је у последња два сата гласало више од 700.000 људи.

„Кад бих имао доказе за то отишао бих и пријавио надлежним органима, зато што је то кривично дело“, рекао је Шапић, чија је изборна листа „Победа за Србију“ освојила скоро четри одсто гласова.

Коментаришући одлуку ОИК-а да се на Новом Београду поново преброје гласови, Шапић је рекао да ће прихватити сваку одлуку изборне комисије.

На питање да ли ће у Скупштини Србије бити опозиција или је спреман да буде део републичке власти, Шапић је казао да у политику није ушао да би био опозиција.

„Покретање тог питања не зависи од мене. Уколико ме СНС, који има две трећине мандата, позове да разговарамо на ту тему, ја ћу се свакако одазвати позиву. Е сад, да ли ће из тога изаћи нешто, то сада заиста не могу да вам одговорим“, рекао је Шапић и нагласио да од програмских циљева своје странке сигурно неће одступити.

„Уколико би се наш политички правац поклопио са правцем којим  СНС вidи Србију, а буду сматрали да томе ми можемо да допринесемо, спреман сам да направимо договор. Уколико нам се циљеви не поклопе, неће бити ни договора“, објаснио је председник СПАС-а.

Шапић каже да је сигуран да у новој влади неће бити представници и СПС-а и СПАС-а.

„Потпуно сам сигуран да нећемо сви бити у власти. Коме ће понудити сарадњу, а коме не, одлучиће СНС. Тај процес разговора још није започет“, рекао је Шапић.

Он твди да парламент неће личити на једнопартијски.

„Ко буде био у опозицији бориће се у складу са својим уверењима и начином политичке борбе за коју он буде сматрао да је сврсисходан. Мислим да је начин на који се ја борим у политици далеко сврсисходнији него начин на који се боре неке друге политичке организације иако оне праве већу буку, али им је резултат далеко мањи“, објаснио је Шапић.
Одговарајући на питање како оцењујете учинак ове власти кад је у питању владавина права, слобода медија и борба против корупције, Шапић је рекао да је то„једна недоречена тема о којој увек може да се прича“.

„Што се тиче слободе медија мислим да у Србији не постоји ниједан независни медиј. Сви медији од неког зависе и неко их плаћа. Главни проблем је што постоји мало неутралних и објективних медија. Имамо један већи број медија који подржава актуелну власт, и један мањи, који је против власти. И И једни И други то раде необјективно И тенденциозно. Објективност медија може да се реши само ако се јасно дефинише њихово финансирање. Док се то не реши, већина медија ће увек бити сила у рукама власти са једне, и оних који имају капитал, са друге стране“, оценио је Шапић.

Говорећи о борби против корупције, Шапић је рекао да није сигуран да у овом тренутку има више корупције него пре десет година, али да није сигуран ни да је има значајније мање.

„Можда није толико капиларно распрострањена колико је некад била.Сада ми се чини да је стављена у руке мањег броја људи, али не значи да је мања због тога. Борба против корупције је рак рана сваке државе и сваке власти, не само код нас, и с њом се треба стално обрачунавати, јер ће увек постојати“, сматра он.

Објашњавајући на који начин се могу створити услови за независтан и самосталан рад судства и тужилаштва, Шапић је оценио да се мора установити корективни фактор, неко ко ће да преузме одговорност за рад правосудја.

„Ако политичарима избаците одговорност за рад правосудја, онда ће ту одговорност, а самим тим и контролу, преузети неке друге интересне групе, које нећете моћи мењати на изборима. Значи, или јасна одговорност или диреткни избор највиших судских органа, рекао је Шапић.

Замољен да каже које су по њему најбитније одлуке актуелне власти које су донеле бољитак Србији и њеним грађанима када су у питању животни стандард и функционисање правне државе, Шапић је истакао да је у последњих пар година „наш финансијски систем у бољем стању него што је био“.

„Наши кредитни рејтинзи су далеко већи и снажнији него што су били раније. По повољнијим условима држава може да се задужује што јој апсолутно даје простора за јачање економије. Чињеница је да је просечна зарада порасла, да се у земљи инвестира знатно више него раније и да се више улаже у инфраструктуру, рекао је он.

Одговарајући на питање које је највеће грешке направила актуелна власт у вођењу државе, Шапић истиче да је било доста кадровских грешака, али није желео да наведе примере.

„Због лоших кадровских решења у одређеним областима је било доста проблема, а нсам сигуран ни да ли је државу опоравио баш тај новац узет од пензионера. Осим тога  мало се радило на релаксацији унутрашњих односа, штавише на почетку се подизала тензија унутар друштва, али имам утисак да су неке ствари схватили и да су почели да мењају на боље“, каже он и додаје:

„Верујем да су схватили да уколико желе да имамо стабилну, мирну и нормалну државу, која ће да одговори свим изазовима који нас чекају у будућности, морате да имате једну стабилност без обзира на различитости међу нама“.

На питање да ли ће у парламенту инсисирати да се разреше афере као што су „Крушик“,„Јовањица“, Савамала…,Шапић је потврдно одговорио, рекавши да је то у интересу сваке власти.

„Свака власт уколико не рашчишћава афере без обзира ко их је покренуо, не може себе да сматра одговорном и успешном“, истакао је Шапић.

Како коментарише то што је власт у Србији сврстана међу хибрidне режиме где не функционишу демократске институције, где нема владавине права и где се гуши слобода медија, Шапић каже –  А ко је то тачно сврстао Србију у хибрidне режиме, како се зове та институција, као прво, а као друго, на владавини права, слободи медија и демократизацији друштва треба стално радити, пре свега због нас самих, а не због неких паушалних оцена некога споља, чијег имена ево, ни ви ни ја, не можемо да се сетимо. И да се мало више бавимо собом и због нас, а не зато што је неко споља оценио да ли смо ми хибрidни или нисмо.

„Ево рецимо да се стањем у друштву бавимо и након избора, а не само до избора, јер то је у нашем интересу, а не због утиска неког странца.“

„Свако ко води разговоре о Косову и Метохији може да разговара о свему, само не о статусу јер би тиме директно прекршили Устав Србије“, рекао је Шапић одговарајући на питање какав је његов став по питању Косова и какав став очекује од Александра Вучића.

„Увек ћу подржати разговоре о побољшању економске сарадње, отварању граница у регион за проток људи, робе, капитала и услуга“, навео је он.

Ако се на дневном реду у парламенту надје избацивање Косова и Метохије из Устава Србије, Шапић каже да ће гласати против, али оставља и другу могућност.

“Могу једино да гласам за, ако се то питање постави народу, па ако наш народ одлучи да се добровољно одрекне дела своје територије.Ја онда ту не могу ништа и немам право да одлучујем у име народа. Уколико би се то питање и поставило народу, мора да се наведе разлог зашто смо га поставили“, прецизирао је Шапић.

Одговарајући на питање може ли да се назове патриотом политичар који лаже народ, поткрада државу или не поштује законе и Устав, Шапић је оценио да су такви људи лопови и хохштаплери и да се само тако могу назвати.

„Политичари који лажу, краду и не поштује законе и Устав су лажови и лопови, било да се ради о демократама, социјалистима, патриотама, либералима…“, оценио је лidер СПАС-а.

Извор: Бета

26. јун 2020. године