Александар Шапић за „Блиц“: На прве изборе излазимо самостално

Најновија истраживања јавног мњења дају вам 4,9 одсто подршке, шта кажете на то?

Трудио сам се и раније, да превише не коментаришем резултате истраживања, јер је то поприлично незахвално.  На нама у СПАС-у  је да покушамо да дођемо до што већег броја људи, које ћемо упознати са нашом организацијом и нашим политичким ставовима, јер смо практично тек основани, а истраживања ћу остравити истраживачима.

Оцене су аналитичара да сте у политички лагодној позицији, пошто Вас не нападају ни власт ни опозиција, и отуд толика подршка. Да ли су у праву?

Не знам колико ми је позиција лагодна, пошто ме нема баш превише у јавности, или да будем конкретнији, нема ме скоро уопште ни у медијима који подржавају актуелну власт, а ни у медијима који подржавају опозицију. Да будем ипак скроз коректан, не зато што сад говорим за Блиц, већ зато што је то чињеница, да то мало што сам био у медијима, у вашем Блицу сам био највише, и за то вам хвала. А то зашто ме не нападају како кажете, питање је за њих, не за мене. Оно што ја могу да кажем је да ћемо ми наставити да водимо једну пристојну, достојанствену и пре свега мирољубиву политику, без обзира на то како се буду понашали наши политички неистомишљеници, јер сматрамо да српски народ нема више простора да међу собом шири мржњу и нетрпељивост, па макар била у питању и политичка борба. Ми у томе не желимо да учествујемо јер верујемо да то дугорочно штети српском друштву.

Аналитичари сматрају и да имате подршку од 4,9 и због чињенице да није изборна кампања, те да су остале странке мање вidљиве. Страхујете ли да би у случају кампање могле да Вас „поклопе“?

Из вашег питања долазим до закључка  да су остале странке тренутно “мање вidљиве”, а да смо ми, ако сам добро разумео, тренутно “више вidљиви”. Ако су ово времена где је СПАС по мишљењу аналитичара медијски вidљивији од осталих, онда боље да одмах дижемо руке од свега, јер не смем ни да помислим како ће изгледати кад нас не буде било “оволико пуно” у јавности.

Утихнуле су најаве о изборима, али их већина очекује следеће године. Планирате ли да СПАС у том случају наступа самостално, или имате прихватљиве партнере?

Заиста бих волео да Србија након низа година ванредних, уђе у процесс редовних избора, али пошто на то не могу да утичем, онда се тиме много и не бавим. Што се изласка на изборе тиче, мислим да би фер према српском народу било, да на наше прве изборе, кад год они буду, ипак изађемо самостално и проверимо  реалну вредност СПАС-а.

Како гледате на Савез за Србију и Грађански блок 381 предвођен ПСГ-ом Саше Јанковића?

Као и на сваку другу политичку организацију у земљи, без обзира на сличности или разлике, са поштовањем и колегијалношћу. Не желим да коментаришем потезе других  политичких актера на  нашој политичкој сцени, па ни СЗС-а. Свако ради како мисли да је за њега најбоље, па вероватно и они.

Ових дана актуелна је и тема разграничења као решење косовског проблема. Да ли бисте дали подршку за такво решење?

Термин разграничења, осим у медијима, нисам нигде вidео да је неко од, како српских тако и других званичника појаснио шта тачно значи, па не вidим разлог да га ја сада тумачим само зато што га сви други актери на нашој политичкој сцени тумаче. Мислим да је то поприлично неозбиљно.

Ево, како бисте ви решили тај проблем да сте део власти?

А што се тиче решења Косовског проблема,  трудићемо се да не износимо тек тако мишљење о темама о којима не поседујемо довољно инformација. Нисам никад био високи званичник државе Србије, нисам никад разговарао са утицајним страним дипломатама, немам увid у све што се дешавало последње три деценије. Знам колико и сваки обичан човек, из медија, који често спинују. Ми данас, после 18 година сазнајемо да је признавање Косова услов за ЕУ, али можда ипак и није. Сходно томе, да кажем шта је решење за тако деликатну, вишедеценијску тему, немам кредибилитет и било би јако неозбиљно. Став СПАС-а ће генерално бити да ниједна важна државна одлука не може да се донесе без учешћа народа, односно референдума. И не само о Косову. Знам шта бих волео, али да бих знао шта је и оствариво, морам да имам инformације, које данас имају само представници власти, али и неки из опозиције који су били на власти, а ја их немам. Мислим да народу треба дати што више егзактних инformација без велике кампање и пустити га самог да одлучи о својој судбини.

Разговарате ли и о уласку још неких странака или организација у СПАС? Можда неког са звучним именом?

Свако ко се препозна у нашој политици и нашем начину спровођења те политике добродошао је. Нећу молити, убеђивати или поткупљивати ни једно, како кажете, “звучно име”, да нас подржи, јер верујем да је то понижавајуће и за нас као организацију и за тог од кога тражимо подршку. Подршка треба да уследи спонтрано и добровољно из убеђења да радимо добру ствар, а не због неког ангажмана у кампањи или функције коју ћемо некоме обећати. У супротном, боље да је нема.

Избор: Блиц

Пише: Данијела Луковић

11.10.2018. године