Александар Шапић за „Блиц“: Не појављујем се на протестима из само једног разлога

Напустити парламент само зато што је неко у опозицији донео одлуку да то уради у склопу своје политичке борбе, па то онда тражи и од осталих, није ми прихватљиво – каже у интервјуу за „Блиц“ Александар Шапић, председник Српског патриотског савеза.

Он каже да је легитиман нечији покушај да на овај начин све увуче у своју борбу у намери да их маргинализује и себе представи као једину релевантну алтернативу и тако политички профитира, али да је такође легитимно да он на то не пристане.

– И као што ми поштујемо њихове легитимне намере да у томе успеју и не љутимо се ни на кога, мислим да је ред да и они поштују наше.

– На Савез за Србију, организацију која је себе прогласила једином алтернативом Александру Вучићу.

А зашто посланички клубови пристају на то?

– То је питање за њих. Одборници Српског патриотског савеза нису напустили градски парламент.

Не мислите да је сазрело да се напусте скупштинске клупе?

– Да смо били део парламента, напустили бисмо га оног дана када је почео да се скрнави оним бесмисленим амандманима којима је одузимано време посланицима да нормално говоре. И не бисмо тражили од осталих опозиционара да нас у томе прате, нити бисмо било коме замерили што то не чини. Међутим, очигледно да многима то доста дуго није сметало.

На друштвеним мрежема један број корисника вас критикује због тога што не учествујете у протестима.

Зар не мислите да би вам видљивост била већа да се појавите попут неких других опозиционара?

– Што се саме видљивости тиче, делимично сте за то у праву, али да будем видљив по сваку цену, а да тиме рушим оно у шта верујем, нећу. Између тога да овај посао радим на неприхватљив начин, угрожавајући сопствено друштво и тога да будем невидљив, бирам да будем невидљив.

Хоћете ли изаћи на изборе, били они ванредни или редовни?

Према истраживањима сте на три одсто подршке. Истраживања показују и да бисте у коалицији са ДСС, рецимо, прешли цензус. Да ли разговарате са другим политичким опцијама?

– Не бих коментарисао разна истраживања. Наша истраживања кажу да имамо више, али то сви за себе кажу, па сам онда свестан да ове моје речи баш и немају неку нарочиту тежину. Што се разговора тиче, увек сам на њих спреман са сваким ко жели са мном да разговара. Разговор никоме не може да штети.

Јесте ли, од нашег претходног интервјуа до данас, разговарали са лидером ДСС Милошем Јовановићем?

О чему, да ли можете да нам откријете?

– О свему.

Ко су за вас прихватљиви партнери?

– За нас је прихватљив свако са ким можемо да нађемо заједнички језик у интересу ове земље и нашег народа, а да је у оквиру програма и идеја за које се залажемо, али исто тако нисмо спремни да улазимо у било какве договоре са било ким, па макар то значило и да будемо сигурно део власти, уколико се то коси са нашим основним начелима и оним у шта верујемо.

Важите за тешког преговарача. Утисак је да је веома тешко договорити се с вама?

– Са мном је изузетно лако разговарати, али тачно је да се није лако договорити. Сматрам да сам се с неким договорио, кад се то десило под условима да нисам нарушио своја основна, пре свега људска и животна начела, а онда наравно и политичка. Такође, ако пружим руку и направим договор, онда значи да ћу га се и придржавати. На нашој политичкој сцени људи лако праве разне договоре, онда их крше, па се опет договарају, па опет раскидају, па једни о другима свашта говоре, па се онда опет кад их неки интереси споје грле и договарају, па заборављају шта су једни о другима говорили… Ја тако не функционишем. Јако водим рачуна шта говорим и радим. Не падам лако у загрљај, али се трудим да ни у сукобе олако не улазим. Стојим иза својих речи и дела, али баш зато се и трудим да будем изузетно опрезан шта изговарам, а сматрам, самим тим и одговоран. Мислим да не постоји одговорнији посао на свету него бавити се политиком. То значи да у име других људи, на основу њиховог поверења, радите неке ствари. Знам да то мишљење многи овде не деле и да кажу да је у политици све дозвољено, али ја то не прихватам. Нити ћу се икада тако понашати, па по цену свог потпуног политичког краха. Можда је то главни разлог зашто се са мном није лако договорити.

Да бирате између сарадње са Драганом Ђиласом или са Александром Вучићем, кога бисте изабрали?

– Добрим делом сам дао одговор у претходном питању. Није ту ствар кога бих ја изабрао, већ ко би се са нама пре свега сложио око кључних националних ствари и коме би била прихватљива наша основна политичка начела за која се залажемо. А није немогуће да ниједној страни она не буду прихватљива и то баш из разлога које сам дао у претходном одговору. Да упростим. Ово питање није за мене, него за њих.

Јесте ли чули критике да сте неке разочарали пошто сте отишли превише десно?

– Прво не знам шта значи „превише десно“? Наши ставови су само здрави национални и патриотски ставови, где стављамо интерес српског народа на прво место. При том не омаловажавајући никога, уз максимално поштовање свих нација и вера. Без ширења мржње и националне нетрпељивости. Многи су у Србији термин „патриотизам“ деценијама уназад скрнавили и ми баш зато желимо да му вратимо право значење. Волети своје, а не мрзети друге. А друго, нисам ја нигде отишао, то су моји политички ставови одувек. Мислим да је ово пре питање за друге, зашто су зарад тренутне политичке користи били спремни да газе своја уверења, пратећи речи оне песме – мало лево, па десно, опа цупа.

Како коментаришете радове по граду? Гондолу, реконструкцију Трга и центра…?

– У Скупштини града гласали смо против градње жичаре. Верујемо да тај пројекат нема пуно смисла, а нарочито не ако треба да се угрози културно историјско обележје као што је Калемегдан. За остале ствари нас и не питају, нити их много интерсује шта ми мислимо. Актуелна власт ради онако како верује да је исправно. Има ту неких ствари за које мислимо да нису лоше, доста ствари за које верујемо да нису добре и све то јасно и недвосмислено изнесемо у градском парламенту. Знате, људи некада олако прилазе изборима, гласају из различитих мотива или не гласају, а онда када тај неко ко је добио власт, а нарочито апсолутну власт, почне само да спроводи ствари о којима је говорио и за које мисли да су одличне, ви се онда као пренеразите. Откуд сад ово? Е, о томе је требало да размишљате кад сте гласали.

Мало политичара на маратону

Нисте поделили с пратиоцима време за које сте претрчали полумаратон, да ли то значи да је време лошије него прошле године? И кога сте срели још од политичара током трке?

– Нисте добро испратили. Ставио сам фотку са временом уласка у циљ. Што се политичара тиче, трчао је Балша Божовић иза мене, па је мало поклекао на 14. километру и заостао, али је истрчао до краја, што је за похвалу јер му је први полумаратон. Остале политичаре нисам видео, осим у медијима да је био Синиша Мали.

Извор: Блиц

Пише: Ивана Мастиловић Јаснић

21.4.2019. године