Александар Шапић за Блиц о јачању странке, парламенту и условима за будућу Владу

У ситуацији када само три странке добију поверење народа да уђу у парламент, а СПАС је међу те три, морам да будем задовољан – каже у првом интервјуу након избора Александар Шапић, лidер СПАС-а и први човек општине Нови Београд.

У првим оценама парламентарних и локалних избора Шапић је означен као победник, али не и као изненађење, будући да су сва истраживања јавног мњења рађена претходних месеци говорила да ће СПАС учи у Скупштину.

У разговору за „Блиц“ испричао нам је шта улазак у парламент за њега значи, да ли је спреман да буде део неке будуће владе, као и ко му је од политичких противника честитао.

Освојили сте око четири одсто на републичким изборима. Кажу да сте победник ових избора. Да ли се осећате тако?

– Свакако да сам задовољан. Околности су биле тешке, мала излазност у Београду је јако искомпликовала ствари, јер наш резервоар гласова је ту био највећи, а он је нестао. С друге стране, лествица за цензус је остала високо јер је остатак Србије имао далеко бољу излазност. У таквој ситуацији су испале и странке за које се прогнозирало да ће ући, а ми смо имали мањи резултат него што смо имали потенцијал. Свакако да сам због тога задовољан јер се испоставило да нам је остатак Србије извукао цензус, што значи да нисмо више само београдска странка.

СПАС је трећа по снази странка. Шта даље? Нови одбори, јачање на локалу…?

– Свакако да, вidећемо шта сутра носи, али свакако да ћемо покушати да ојачамо организацију јер без ње је немогуће рачунати на било какве озбиљније резултате у будућности.

Да ли има шансе да вас вidимо у следећој влади?

– Теоретски да, практично не знам. Прво, и нож и погача су код Српске напредне странке и Вучића, а њима нико не треба да formирају Владу. Било би арогантно да ја са четири одсто причам њима шта треба да раде, с друге стране, никада нисам затварао врата разговора ни са ким, па ни СНС-у уколико буде заинтересованости с њихове стране. Е, сад то све не мора ништа да значи, јер и ако се деси разговор, вidећемо да ли постоје суштински исти стратешки циљеви око којих можемо да се договоримо.

Кажете да сте тешки за договоре. По којим условом бисте ушли у власт?

– То су озбиље ствари и о њима се не говори у пар реченица, а тек се не говори за медије. Довољно је што сам рекао да морају да постоје заједнички именитељи и исти стратешки циљеви који могу да нас вежу, ако тога нема, џаба „услови“ и „неуслови“. Ја не волим кад мене неко условљава, а камоли да бих некога ко је освојио скоро две трећине парламента покушао да условљавам. Ја нисам глуп човек, шта год неко о мени мислио.

Како ће СПАС наступати у парламенту?

– Нормално, пристојно, као и до сада, бранећи своја уверење и своје политичке ставове. Заступаћемо на прави начин интересе свих грађана, и оних који су нам указали поверење и оних који нису.

Ко вам је честитао од лidера странака?

– Тадић и Вучић. Нико други.

Победа на Новом Београду била би историјски резултат

На Новом Београду је било тесно. Да ли настављате да водите општину?

– Вidећемо, верујем да ћу и овога пута, без обзира на јако лоше околности по нас и изузетно малу излазност, опет победити, за мало, али победити, што би у овим околностима где је СНС све почистио по Србији био историјски резултат.

Извор: Блиц

23. јун 2020. године