Aleksandar Šapić za Blic o jačanju stranke, parlamentu i uslovima za buduću Vladu

U situaciji kada samo tri stranke dobiju poverenje naroda da uđu u parlament, a SPAS je među te tri, moram da budem zadovoljan – kaže u prvom intervjuu nakon izbora Aleksandar Šapić, lider SPAS-a i prvi čovek opštine Novi Beograd.

U prvim ocenama parlamentarnih i lokalnih izbora Šapić je označen kao pobednik, ali ne i kao iznenađenje, budući da su sva istraživanja javnog mnjenja rađena prethodnih meseci govorila da će SPAS uči u Skupštinu.

U razgovoru za “Blic” ispričao nam je šta ulazak u parlament za njega znači, da li je spreman da bude deo neke buduće vlade, kao i ko mu je od političkih protivnika čestitao.

Osvojili ste oko četiri odsto na republičkim izborima. Kažu da ste pobednik ovih izbora. Da li se osećate tako?

– Svakako da sam zadovoljan. Okolnosti su bile teške, mala izlaznost u Beogradu je jako iskomplikovala stvari, jer naš rezervoar glasova je tu bio najveći, a on je nestao. S druge strane, lestvica za cenzus je ostala visoko jer je ostatak Srbije imao daleko bolju izlaznost. U takvoj situaciji su ispale i stranke za koje se prognoziralo da će ući, a mi smo imali manji rezultat nego što smo imali potencijal. Svakako da sam zbog toga zadovoljan jer se ispostavilo da nam je ostatak Srbije izvukao cenzus, što znači da nismo više samo beogradska stranka.

SPAS je treća po snazi stranka. Šta dalje? Novi odbori, jačanje na lokalu…?

– Svakako da, videćemo šta sutra nosi, ali svakako da ćemo pokušati da ojačamo organizaciju jer bez nje je nemoguće računati na bilo kakve ozbiljnije rezultate u budućnosti.

Da li ima šanse da vas vidimo u sledećoj vladi?

– Teoretski da, praktično ne znam. Prvo, i nož i pogača su kod Srpske napredne stranke i Vučića, a njima niko ne treba da formiraju Vladu. Bilo bi arogantno da ja sa četiri odsto pričam njima šta treba da rade, s druge strane, nikada nisam zatvarao vrata razgovora ni sa kim, pa ni SNS-u ukoliko bude zainteresovanosti s njihove strane. E, sad to sve ne mora ništa da znači, jer i ako se desi razgovor, videćemo da li postoje suštinski isti strateški ciljevi oko kojih možemo da se dogovorimo.

Kažete da ste teški za dogovore. Po kojim uslovom biste ušli u vlast?

– To su ozbilje stvari i o njima se ne govori u par rečenica, a tek se ne govori za medije. Dovoljno je što sam rekao da moraju da postoje zajednički imenitelji i isti strateški ciljevi koji mogu da nas vežu, ako toga nema, džaba “uslovi” i “neuslovi”. Ja ne volim kad mene neko uslovljava, a kamoli da bih nekoga ko je osvojio skoro dve trećine parlamenta pokušao da uslovljavam. Ja nisam glup čovek, šta god neko o meni mislio.

Kako će SPAS nastupati u parlamentu?

– Normalno, pristojno, kao i do sada, braneći svoja uverenje i svoje političke stavove. Zastupaćemo na pravi način interese svih građana, i onih koji su nam ukazali poverenje i onih koji nisu.

Ko vam je čestitao od lidera stranaka?

– Tadić i Vučić. Niko drugi.

Pobeda na Novom Beogradu bila bi istorijski rezultat

Na Novom Beogradu je bilo tesno. Da li nastavljate da vodite opštinu?

– Videćemo, verujem da ću i ovoga puta, bez obzira na jako loše okolnosti po nas i izuzetno malu izlaznost, opet pobediti, za malo, ali pobediti, što bi u ovim okolnostima gde je SNS sve počistio po Srbiji bio istorijski rezultat.

Izvor: Blic

23. jun 2020. godine