Александар Шапић за Блицспорт: Таленат пре новца

Александар Шапић, прослављени српски ватерполиста, тренутно председник Општине Нови Београд, боравио је у Бањалуци поводом Дана града, а том приликом је говорио о стању у српском ватерполу.

– Тешко ми је да причам о томе јер нисам у структурама Савеза, али сам сигуран да се овај спорт неће сигурно угасити, то не може да се деси. Истина, резултати варирају, постоје људи који се баве Ватерполо савезом. Чињеница је да квалитет клубова, иако их има доста, никада није био на нижем нивоу, нарочито у односу на регион. Црвена звезда има нула бодова у Лиги шампиона, Партизан испада из прве групе Јадранске лиге. То су ствари које нису биле карактеристичне за клубове са наших простора. Међутим, рађају се неки нови центри, у Шапцу се лепо ради, у Крагујевцу такође, Ниш се помало диже и ствара се клуб. Ипак, нисам укључен у рад Савеза, па не бих никог да осуђујем. Лако је да се неко са стране прави паметан. Ако се будем укључио и посветио мало више пажње овом спорту, вidећемо, засад очигледно није било потребе за мном у српском ватерполу – рекао је Шапић за Блицспорт у Бањалуци.

Ипак, он сматра да ће репрезентација Србије још дуго харати светским базенима.

– Талената ће увек бити, све зависи од генерације до генерације. Имали смо срећу, али и знање, па смо преузели низ југословенског ватерпола и наставили са успесима. Не постоји репрезентација која је толико дуго у светском врху, а ми смо у последњих 20-30 година, уз мале успоне и падове, у самом врху. Мислим да ће се још дуго српска репрезентација борити за највиша одличја у светским базенима.

Шапић је напоменуо да је нереално увек очекивати златну медаљу од Србије.

Шапић истиче да радо долази у Бањалуку и да га лепе успомене за ове просторе вежу још из играчких дана.

– Сваке године долазим у Бањалуку, имамо посебне односе, ја сам емотивно везан за наш народ из Републике Српске, јер и док сам играо, емоција коју сам одавде добијао била је посебна. Кад год сам их сретао, а сретао сам их по целом свету, давали су ми посебну енергију, она је била из неког чудног разлога другачија и јача него из било којих других делова не само Србије него света. И једноставно знам колико су нас подржавали људи из Бањалуке и Републике Српске на такмичењима. На базену у Бањалуци сам други пут, желимо да повезујемо пливачке и ватерполо клубове из наших градова. Оно што је најважније је да ће бањалучка деца која се баве и ватерполом и пливањем имати прилику да путују у Београд и да ће деца из Београда долазити овамо, а сигуран сам да ће сви од тога имати корист. Дружење је највећа добит наших договора.

Каже, најважније је да се пажња посвети стручном раду са млађима.

Сарадња Београда и Бањалуке

– Ово је сјајно искуство за све наше клубове, почаствовани смо што једна оваква спортска величина каква је Шапић жели да се укључи у развој бањалучког ватерпола. Постоји idеја да се од Бањалуке направи ватерполо центар, сарадња два града (Бањалука и Београд), што је сјајно. Сарадња са ватерполистима из Србије, који су у светском врху, нама може донети велику корист када је у питању струка и афирмација ватерпола и то морамо да искористимо – рекао је председник ВК Борац Зоран Скендерија.

Извор: Блицспорт

4. мај 2019. године