Александар Шапић за „Данас“: Неки људи у опозицији имају селективно памћење

Српски патриотски савез је недавно започео представљање програма широм Србије. Какве су реакције грађана?
У овој фази покушавамо да што већем броју људи пружимо инformацију да уопште постојимо, јер немају прилику баш пуно о нама да чују на било којем медију. За сада нисмо имали ниједан једини проблем, нити непријатну ситуацију ни у једном месту у Србији, што нам много значи. Осећамо да нема мржње, чак и код оних који се са нама не слажу, што нам је јако важно, јер је то једна од најважнијих ставки наше политике. Неширење мржње међу људима, без обзира на политичка слагања или неслагања.

Средином септембра сте изјавили да ће програмска начела СПАС-а ускоро бити представљена јавности. Када ће то бити учињено?

Наша програмска начела су одавно на сајту www.спас-србија.рс, који такође кроз материјал који делимо, промовишемо по Србији. Конференцију сам мало одлучио да одложим, јер некако нисам имао утисак да бих уопште био квалитетно пренет медијски и онда смо се фокусирали на терен. Свакако ће конференције убрзо бити.

Најавили сте да ће СПАС наступати самостално на наредним парламентарним изборима. Радите ли на успостављању „страначке инфраструктуре“, укључујући оснивање градских одбора?

Да, idеја нам је да на изборима наступимо потпуно самостално. С обзиром да су то наши први избори на националном нивоу, сматрамо да је фер да вidимо колико у овим околностима самостално вредимо. Инфраструктура се не гради причом, већ радом на терену. Вidећемо како ће ићи. Зависи од доста ствари, али свакако да смо у то већ кренули.

По чему се СПАС разликује од осталих новооснованих политичких организација, укључујући Савез за Србију?

Не коментаришем ниједну политичку организацију у земљи па не вidим разлог да коментаришем ни СЗС, а још мање вidим разлог да се са било ким, па и са њима поредим или некоме објашњавам по чему се од кога разликујемо или да ли смо од некога бољи или лошији, паметнији или глупљи, лепши или ружнији, поштенији или непоштенији. Остављам бирачима да сами донесу суд о свакоме од нас и на основу тога одлуче коме ће дати свој глас.

Да ли ће СПАС бити спреман за учешће на изборима уколико они буду расписани „пре рока“, односно наредне године?

Да ли ћемо бити спремни, то не знам, јер смо тек formирани, а да ли ћемо све урадити да будемо што боље спремни, то сигурно хоћемо.

Представници опозиције су недавно организовали округли сто и затражили промену изборних услова. Да ли сте били позвани на тај скуп? Сматрате ли да треба мењати „правила игре“ за изборе?

Да, добили смо мејлом позив и на исти смо одговорили са јасним образложењем. Да као прво, о неравноправним условима у медијима сам ја говорио много пре тог округлог стола, још пре пар година, чак и онда када се многи лidери СЗС-а нису баш претерано интересовали за дешавања у српској политици. Друго, да ми сматрамо да треба услови за све да буду једнаки, а да смо данас, као и пре пар година, далеко од једнаких услова у нашим медијима, за све актере на српској политичкој сцени. И ту не мислимо само на РТС или РТВ, на које се реферсиао округли сто, него и на друге медије. Ево на пример, нас нема скоро нигде, ни тамо где се подржава власт, ни у медијима који подржавају опозицију. Али очигледно да могима то не смета. Нисам приметио да су поједини опозициони лidери замерили медијима на које имају значајан утицај и где се свакодневно појављују, на томе што на пример СПАС-а или мене, у њима нема довољно или нас нема уопште. То их изгледа баш превише не погађа. И ок, не замерамим, боре се за себе и то је легитимно. Али нек онда и они поштују нашу борбу у којој не желимо да се било коме приклањамо, а очигледно је да СЗС покушава да сваког кога може, подвуче под себе и постави се као једина алтернатива актуелној власти. То је легитимно, али је и легитимно да ја наставим својим путем, који је постојао и много пре formирања СЗС-а или интересовања појединих њихових лidера за стање у српском друштву. И ту нема љутње. Иначе, такође сам вidео да су већ неки од њих на том округлом столу, прогласили сами себе, то јест, све оне који су били за тим столом, као “једину праву опозицију”. И то је врло занимљиво, ако се узме у обзир шта је свако од свих нас, који данас нисмо део актуелне власти, а бавимо се политиком, радио последњих пар година и са ким је и на који начин, ко сарађивао. Јако је то занимљиво како неки људи имају селективно памћење, јако. Али добро.

У претходном разговору за Данас изјавили сте да за сада немате сарадњу са градоначелником Београда Зораном Радојичићем. Да ли се у међувремену нешто променило, да ли сте остварили комуникацију са њим?

Ништа се није променило, али се надам да хоће. Ја остајем при свом позиву који сам још далеко пре београдских избора упутио свакоме ономе ко дође на то место, а ако се та прилика мени не укаже. А то је да је општина Нови Београд отворена за сваку врсту сарадње са оним ко буде градоначелник, без обзира којој странци припадао, јер је то наша обавеза према грађанима наше општине. И тај став никада, докле год сам на овоме месту, нећу мењати.

Извор: Данас
Пише: Марија Стојановић
30.10.2018. године