Александар Шапић за ФоНет: Политичка одлука о буџету

Председник општине Нови Београд Александар Шапић изјавио је ФоНету да није очекивао да ће та општина добити знатно мање новца у буџету за 2019. годину у односу на друге општине и оценио да је то политичка одлука.

Он је, у оквиру серијала разговора Без рукавица, рекао да је буџет за општине ове године већи за 30 одсто, али да би било логично да су све општине добиле толико повећање у односу на своје прошлогодишње буџете.

„Ми смо добили 0,5 одсто повећање, али то уопште није повећање, ако се узму у обзир намети које смо законски добили, да смо ми дужни да финансирамо и сектор за ванредне ситуације и тако даље, то је онда практично смањење“, указао је Шапић.

Рекао је да су друге општине добиле повећање од 130 до 400 милиона динара, илуструјући то примером општине Палилула, која је, са 600 милиона
прошлогодишњег буџета, скочила на милијарду динара. Према речима Шапића, буџет општине Нови Београд ове године је био 625 милиона динара, а за 2019. ће бити 630 милиона.

Општина Нови Београд је „закинута“, јер није политички у истој странци која је на новоу Републике и Града, али Шапић сматра да је суштинско питање да ли уопште треба одржавати општинске изборе. Он је упитао да ли треба да се излази на општинске изборе, ако је закон такав, ако је Статут града такав да градска управа може да одређује сама колико ће ко да добије новца.

„Они нису прекршили закон, они су само урадили оно што им се омогућава“, констатовао је Шапић.

Говорећи о објашњењу да ће градска управа улагати у општину Нови Београд, он је казао да је то обавеза Града и да ће Град улагати кроз градску грађевинску дирекцију, као и у другим општинама.

„Овде се ради о стварима које, по Статуту, ми можемо да радимо. Зашто сте Новобеограђане лишили тога“, упитао је Шапић. „Нису сада тема Српска напредна странка (СНС) или Александар Шапић“ рекао је он и приметио да сутра неће бити СНС, ни њега, већ ће бити неки други људи.

Према Шапићевом ставу, „овде је ствар да се постави нешто што је исправно, овде су директно закинути грађани који живе на Новом Београду“.

Како је објаснио, „треба да се направи јасан критеријум како се дели буџет, а не на основу симпатија или политичке подобности, што је погрешно“.

На питање да ли смањени буџет утицати на програме Општине, Шапић је рекао да Нови Београд има све мање и мање својих програма. Како је прецизирао, Општина првенствено мора да исплати фиксне трошкове, попут плата запослених, одржавања објеката, исплате неких пресуда, а да тек онда може да реализује своје програме.

„Многе ствари које смо радили, потрудићемо се да не idемо испод тога, што ће бити веома тешко. Неке нове ствари да покрећемо просто је немогуће“, предочио је Шапић.

Он је подсетио да Нови Београд има 16.000 основаца и оценио да „боли“ када вidи да општина Врачар даје рачунаре и
лаптопове својим првацима, док Нови Београд својима не може да купи ни распоред часова. Додао да људи који живе на Новом Београду не треба да буду жигосани зашто што је он председник општине.

Одлуку о буџету он не може да вidи другачије него као политичку, јер су повећање од пет милиона добиле само општине у којима СНС не партиципира у власти. Упитан да ли је разговарао са председником општине Стари Град, који има исти проблем, Шапић је рекао да није и да би волео да разговара са оним ко је о буџету одлучивао.

„Нисам сигуран да се господин Радојичић ту много пита. Гледао сам његове изјаве, мислим да он није ни знао, Како је он дошао у ситуацију да не зна, то је боље да питате њега“, предложио је Шапић и закључио да су његова врата увек отворена за разговор.

Извор: ФоНет

26. децембар 2018. године