Aleksandar Šapić za FoNet: Politička odluka o budžetu

Predsednik opštine Novi Beograd Aleksandar Šapić izjavio je FoNetu da nije očekivao da će ta opština dobiti znatno manje novca u budžetu za 2019. godinu u odnosu na druge opštine i ocenio da je to politička odluka.

On je, u okviru serijala razgovora Bez rukavica, rekao da je budžet za opštine ove godine veći za 30 odsto, ali da bi bilo logično da su sve opštine dobile toliko povećanje u odnosu na svoje prošlogodišnje budžete.

“Mi smo dobili 0,5 odsto povećanje, ali to uopšte nije povećanje, ako se uzmu u obzir nameti koje smo zakonski dobili, da smo mi dužni da finansiramo i sektor za vanredne situacije i tako dalje, to je onda praktično smanjenje”, ukazao je Šapić.

Rekao je da su druge opštine dobile povećanje od 130 do 400 miliona dinara, ilustrujući to primerom opštine Palilula, koja je, sa 600 miliona
prošlogodišnjeg budžeta, skočila na milijardu dinara. Prema rečima Šapića, budžet opštine Novi Beograd ove godine je bio 625 miliona dinara, a za 2019. će biti 630 miliona.

Opština Novi Beograd je “zakinuta”, jer nije politički u istoj stranci koja je na novou Republike i Grada, ali Šapić smatra da je suštinsko pitanje da li uopšte treba održavati opštinske izbore. On je upitao da li treba da se izlazi na opštinske izbore, ako je zakon takav, ako je Statut grada takav da gradska uprava može da određuje sama koliko će ko da dobije novca.

“Oni nisu prekršili zakon, oni su samo uradili ono što im se omogućava”, konstatovao je Šapić.

Govoreći o objašnjenju da će gradska uprava ulagati u opštinu Novi Beograd, on je kazao da je to obaveza Grada i da će Grad ulagati kroz gradsku građevinsku direkciju, kao i u drugim opštinama.

“Ovde se radi o stvarima koje, po Statutu, mi možemo da radimo. Zašto ste Novobeograđane lišili toga”, upitao je Šapić. “Nisu sada tema Srpska napredna stranka (SNS) ili Aleksandar Šapić” rekao je on i primetio da sutra neće biti SNS, ni njega, već će biti neki drugi ljudi.

Prema Šapićevom stavu, “ovde je stvar da se postavi nešto što je ispravno, ovde su direktno zakinuti građani koji žive na Novom Beogradu”.

Kako je objasnio, “treba da se napravi jasan kriterijum kako se deli budžet, a ne na osnovu simpatija ili političke podobnosti, što je pogrešno”.

Na pitanje da li smanjeni budžet uticati na programe Opštine, Šapić je rekao da Novi Beograd ima sve manje i manje svojih programa. Kako je precizirao, Opština prvenstveno mora da isplati fiksne troškove, poput plata zaposlenih, održavanja objekata, isplate nekih presuda, a da tek onda može da realizuje svoje programe.

“Mnoge stvari koje smo radili, potrudićemo se da ne idemo ispod toga, što će biti veoma teško. Neke nove stvari da pokrećemo prosto je nemoguće”, predočio je Šapić.

On je podsetio da Novi Beograd ima 16.000 osnovaca i ocenio da “boli” kada vidi da opština Vračar daje računare i
laptopove svojim prvacima, dok Novi Beograd svojima ne može da kupi ni raspored časova. Dodao da ljudi koji žive na Novom Beogradu ne treba da budu žigosani zašto što je on predsednik opštine.

Odluku o budžetu on ne može da vidi drugačije nego kao političku, jer su povećanje od pet miliona dobile samo opštine u kojima SNS ne participira u vlasti. Upitan da li je razgovarao sa predsednikom opštine Stari Grad, koji ima isti problem, Šapić je rekao da nije i da bi voleo da razgovara sa onim ko je o budžetu odlučivao.

“Nisam siguran da se gospodin Radojičić tu mnogo pita. Gledao sam njegove izjave, mislim da on nije ni znao, Kako je on došao u situaciju da ne zna, to je bolje da pitate njega”, predložio je Šapić i zaključio da su njegova vrata uvek otvorena za razgovor.

Izvor: FoNet

26. decembar 2018. godine