Александар Шапић за „Објектив“: Надам се победи

Потпредседник Српске напредне странке Александар Шапић каже да се нада победи и добром резултату на изборима. Објектив је Шапића питао и за кандidатуру за градоначелника Београда, али и за Горана Весића, Драгана Ђиласа, али и о томе шта би саветовао шефа државе и лidера напредњака Александра Вучића кад је реч о његовој безбедности.

Бићете носилац листе напредњака за београдске изборе. То је за вас било очекивано или је ипак то морало да се изгура „на мишиће”?

– На мишиће понекад дижем тегове у теретани кад вежбам или понесем понеки цегер из радње када idем у набавку, друге ствари заиста не радим на мишиће. Што се тиче тога да ли је за мене нешто било очекивано или не, задржаћу одговор за себе, пошто сам исувише дуго у овом послу да не бих препознао малициозност појединих медија, који се понашају као да сам јуче пао са неба у област којом се бавим више од деценије и у складу с тим ми постављају оваква и слична питања. А зашто ћу задржати одговор за себе, не зато што немам шта да кажем, него зато што ми се не исплати да јавно полемишем са онима који имају за циљ да од тога направе ријалити и тиме мени, човеку који ме предложио, а напослетку и организацији коју представљам, нанесу несагледиву политичку штету.

Носилац листе не значи нужно и кандidат за градоначелника Београда? Јесте ли и кандidат за градоначелника?

– Мислим да је најбоље да то питање поставите председнику Вучићу, пошто ме је он предложио да предводим нашу листу на предстојећим градским изборима.

Шта се дешава с Гораном Весићем? Хоће ли уопште бити на листи одборника?

– Заиста не знам.

Горан Весић је малтене свакодневно са позиције заменика градоначелника у кампањи за београдске изборе…

– Добро…

У каквим сте односима?

– Слабо се познајемо.

Кога очекујете да опозиционари извуку на прво место на својој листи?

– Има доста опозиционих листа. Нека имена се већ знају. Мислим да је Војислав Михајловић први на листи НАДА. Добрица Веселиновић испред жуте патке или како се већ сад зову, заборавио сам… За остале ћемо вidети, још нису објавили.

Ако би то био Драган Ђилас, хоће ли вас то уплашити или можда охрабрити?

– Ни једно ни друго.

Кад сте се последњи пут вidели и чули?

– Ово почиње да делује као интервју у полицији. Ако мислите на Драгана Ђиласа, не сећам се.

Као кандidат за градоначелника Београда из редова опозиције окупљене око Драгана Ђиласа и Вука Јеремића помиње се и професор Владета Јанковић. Какве он резултате може да им донесе на београдским изборима?

Заиста не знам какве резултате може да им донесе, а још мање желим да се бавим на тај начин кандidатима за градоначелника, са било које друге листе. Чим га предлажу то ваљда значи да је он најбоље што имају. Надам се фер и поштеној борби, па нек победи ко буде бољи.

Ако би Јанковић био коначно решење, мислите ли да би то аутоматски значило и Ђиласово признање да он лично више нема ама баш никакав кредибилитет код бирача?

Не знам стварно зашто Ђилас кандidује друге, а не себе. То је питање за њега, а не за мене.

Какве резултате очекујете на београдским изборима, а какве на председничким и парламентарним кад је СНС у питању?

– Надам се победи и добром резултату… Довољно сам дуго у овом послу да бих себи дозволио неке паушалне прогнозе, али свакако да сматрам да оно што је до сада урађено и што је у плану да се уради у наредних неколико година, јесте нешто што ми даје право на оптимизам везано за све изборе.

Јесте ли спремни за кампању, на чему ће се темељити? Шта нудите Београђанима?

– Мало је ово питање бесмислено након ваше дилеме да ли ћу ја бити и кандidат за градоначелника. Тако да ајмо ово питање да оставимо за онога за кога ви будете сигурни да је кандidат. Да се ја не намећем сад на силу или, како ви волите да кажете, „на мишиће”.

Прошло је већ осам месеци од приступања СПАС у СНС. Јесте ли задовољни и да ли се због нечег кајете?

– Нисам особа склона кајању.

Из Еуропола су стигле упозоравајуће инformације о припреми атентата на председника Србије. Каква су ваша сазнања ко све стоји иза те завере? Шта бисте тим поводом саветовали председнику Вучићу?

– Ко сам ја да бих саветовао председника државе. Ја само могу да кажем да се надам да ће држава учинити све да обезбеди његову безбедност и безбедност чланова његове породице.

Извор: Објектив

29. јануар 2022. године