Александар Шапић: Зашто се спајамо са СНС

Само политички лаик може да каже да су београдски избори разлог уједињења СПАС-а и СНС-а. Да је само то био циљ, свакако бисмо ишли одвојено и простом рачуницом и сабирањем добили сигурно далеко већи број гласова – каже у интервјуу за „Блиц“ лidер СПАС-а Александар Шапић.

Истиче да је то уједињење програмска стратешко-политичка одлука са јасним циљем.

– Да отворимо нови циклус, донесемо нову енергију, поставимо нове стандарде, наставимо да подижемо Србију и учинимо је још бољом и квалитетнијом државом него што је данас.

– Нећу вам одговорити на то питање јер тиме отварамо онда неке друге теме и спекулације. Свакако не у среду кад је објављено. Вучић и ја лични и пријатељски однос градимо од парламентрних избора, а што се наших политика тиче, оне су се једноставно саме последњих година поклопиле, јер смо обојица о неким кључним стварима имали сличне или исте ставове. Све то је довело до idеје о уједињењу.

Како ће изгледати уједињење, хоћете ли ви имати неку функцију у СНС, можда место потпредседника странке или заменика председника?

– Вidећемо још како ћемо то технички извести, али суштина је свакако да ћемо ми расformирати све наше органе странке и приступити колективно СНС-у. Што се било чијих функција у странци тиче, о томе сада не бих говорио, јер функције апсолутно нису биле главни разлог нашег зближавања, а тиме ни коначног договора. Верујем да ће свако на крају заузети место које квалитетом завређује.

Да ли имате бојазан од тога како ћете бити дочекани у СНС? Најозбиљније увреде сте трпели од људи из ове странке?

– Водим јако рачуна шта о коме изговарам и један сам од ретких који скоро никада никога не вређа. С друге стране, није било много њих који су прелазили границу у вређању, а у политици, као и у животу, преко неких ствари морате да пређете и наставите даље. Наравно, било је и оних који су прешли ту границу и с њима нећу имати близак однос. СНС је довољно велика странка да људи немају потребу да буду блиски с неким с ким не желе а да опет могу сви да раде на заједничком циљу.

Да ли сте разговарали о изборима следеће године?

– Наравно, више пута.

Одраније знамо да су ваше амбиције везане за Београд. Хоћете ли бити кандidат за градоначелника?

– Моје амбиције су везане за Београд из простог разлога што из локалне политике имам највише знања, искуства, а на крају и резултата. Нисам човек коме амбиција превазилази објективне способности, па се трудим да ми и жеље буду у складу са реалношћу. Е сада, да ли ћу ја или неко други бити кандidат за градначелника, одлучићемо кад за то дође време, узимајући у обзир све околности које буде наметала ситуација у том тренутку. Свакако сам сигуран да ће formација коју будемо избацили пред саме изборе бити таква да ћемо за свако место предложити најснажнијег кандidата и да ћемо сви заједно чинити тим који ће однети победу на тим изборима, а онда учинити све да поверење добијено од свог народа преточимо у резултате за нашу Србију.

Да ли можете да замислите сценарио по којем сте ви градоначелник, а Горан Весић остаје заменик градоначелника, доминантан какав је данас?

– Уколико се нађем на било ком одговорном месту у држави након следећих избора, сам ћу одабрати своје најближе сараднике и људе с којима ћу поднети одговорност за посао који будем радио. Међу њима не вidим Горана Весића.

На друштвеним мрежама се врте ваше раније изјаве где кажете да нема сарадње с напредњацима. Једна од њих је дата „Времену“ пре београдских избора 4. марта 2018. Шта се променило у међувремену? Имате ли проблем с тим што сте испали неко ко не држи реч?

– Како нисам одржао реч? То сам изјавио пре београдских избора, кад је чак деловало да СНС неће сам моћи да formира власт. Иако сам до тада говорио да ћу одлуку донети након избора, захваљујући изјавама појединих градских функционера из СНС-а, одлучио сам да без обзира на све, па чак и могућности да будем изабран за градоначелника, не могу блиско да сарађујем с људима који о мени износе најгнусније лажи. Након тих избора нисам ни ушао с њима у коалицију, па чак ни до дана данашњег нисам постао део градске власти.

Твитераши кажу да би опозиција требало да на евентуалну вашу кандidатуру одговори кандidовањем вашег бившег саиграча у репрезентацији Данила Икодиновића. Шта мислите о том политичком окршају?

– Не бих јавно коментрарисао Данила Икодиновића. Имам своје животне принципе, а они гласе да људима са којима сам одрастао и прошао свашта у животу све што имам да кажем то чиним уживо у четири ока, а не јавно. Желим му сву срећу чиме год се бавио у животу.

Представници опозиције, очекивано, критикују најаву уједињења СНС и СПАС-а. Вук Јеремић каже да сте „formално купљени“ и да је то о у ствари доказ да СНС лоше стоји у Београду.

– Ако је тако, онда значи да је то за њих добро, а не лоше. У том случају би требало ову одлуку да поздраве и подрже, а не да је критикују.

Павле Грбовић каже да СНС нема кандidата међу 700.000, па се спајају с вама… Како то коментаришете?

– Објаснио сам већ који је кључни разлог нашег спајања, а то нису свакако београдски избори, јер нам ту није било потребно спајање да бисмо математички дошли до већег броја гласова. А то да ли имају кандidата или немају, питајте СНС ако вас занима. Ја нисам баш најбољи саговорник на ту тему, још увек, јер знам само људе који се појављују у јавности, али не и све њихове чланове. Можда ћу их боље знати за неколико месеци.

Извор: Блиц

8. мај 2021. године