БОЖИЋНИ ИНТЕРВЈУ ГРАДОНАЧЕЛНИКА БЕОГРАДА АЛЕКСАНДРА ШАПИЋА ЗА ПИНК.РС: Брига о људима је фокус моје политике!

За ових шест месеци задовољан сам оним што сам урадио, али има много ствари које тек треба да заживе у 2023. Управо у овој години Београђани ће директно да осете бенефите које је Град обезбедио за њих. Буџет Града Београда обезбедиће средства за важне одлуке које се први пут реализују у Београду, као што су бесплатни уџбеници за ђаке основних и средњих школа, бесплатни вртићи, услуге социјалне заштите, постављање 101 објекта Службе комуналног реда, имплементацију „београдске картице“ и увођење у ред читавог београдског приобаља, рекао је на почетку разговора за Пинк.рс, градоначелник Београда Александар Шапић.

Шта је урађено у том периоду, а шта је још могло да се уради?

– Фокусираћу се на оно што сам започео. Реализацијом пројеката које смо започели, квалитетним радовима и поштовањем рокова вратили смо поверење грађана, а Београд више неће бити исти град већ услужнији, безбеднији и по мери оних који у њему живе. Грађани ће вidети велику промену и уверити се да ћемо наставити да радимо на поштовању правила која важе за све.

– Наставићемо са реконструкцијом улица коју смо започели у септембру и за три месеца реконструисали их укупно 45 , а ове године биће уређено више од сто улица. Идеја је да највећи број улица буде рађен следећег лета, али радова ће бити и у осталим периодима године, с тим што ћемо водити рачуна о томе када су највеће гужве у саобраћају и празници. Захваљујући новом телу „Лице града”, које координира рад свих градских предузећа, избегле су се непредвиђене ситуације. Од ове године сви запослени у нашим јавним предузећима, а који изводе радове на улици, носиће прслуке како би били препознатљиви грађанима. Циљ је да грађани знају шта ми радимо на улици, али и како би на тај начин поднели још већу одговорност и показали спремност за оно што радимо.

– Ове године биће и расписан конкурс за пријем још око 500 нових Београдских личних пратилаца – „Белих”, које су грађани већ прихватили у свакодневном животу. То су људи који већ обилазе и обилазиће школе, вртиће, помагати грађанима, уливати додатну сигурност и бити пријатељи Београђана. Приоритети су им помоћ родитељима који остављају децу код вртића и школа, паркови, сва места на којима деца проводе доста времена, као и регулисање комуналног реда. Град Београд ће ове године покушати да реализује постављање 101 објекта Службе јавног реда и комуналне милиције. Тиме ће практично сваки део нашег града имати једну своју станицу јавног реда где ће боравити наши комунални милицајци или „београдски лични бели”, који ће унети додатну безбедност и сигурност на београдске улице, као и јавни ред који нам је свима неопходан. Уколико желимо да имамо уређен град, као и град достојан људи који ту живе и раде, онда морамо да се понашамо у складу за правилима.

Уређивање београдског приобаља почели смо од Савског шеталишта, а када га уредимо ићи ћемо даље и то нам је такође један од приоритета.

Шта бисте издвојили као највећи успех у 2022. години, када је реч о Граду и шта је приоритет у наредној години?

– Буџет Града Београда за следећу годину као што сам рекао обезбедиће средства за важне одлуке које се први пут реализују у Београду. Назвали смо га „Буџет бриге о људима” јер показује бригу о људима и значајно олакшава свакодневни живот просечној београдској породици. Нове одлуке, које смо донели, кључне су за 2023. годину, а ниједна градска управа до сада их није обезбедила. За ову намену биће опредељена огромна средства, али смо добрим планирањем буџета успели да не угрозимо све оно што је до сада функционисало.

– Од следећег 1. септембра сви београдски основци и средњошколци имати бесплатне уџбенике. Град Београд се одлучио да обезбеди новац за све београдске ученике и да тако растерети буџете својих суграђана. Такође, обезбеђена су и средства за бесплатне вртиће за сву београдску децу. Сматрамо да је то изузетно важна ствар која ће суштински да помогне родитељима деце предшколског узраста, јер одговорна градска управа треба да води бригу о својим грађанима.

– У 2023. уводимо и „београдску картицу” која ће омогућити многе погодности Београђанима.

– Сматрам веома значајномм и одлуку да ће све услуге социјалне заштите постати бесплатне. Тако ће дневни боравци за децу са сметњама у развоју сада бити бесплатни, као и услуге персоналних асистената и геронтодомаћица.

Ове године, сва деца Београда добила су новогодишње ваучере од Града, чија је то idеја и како сте задовољни њеном реализацијом?

– Ове године Град Београд први пут је обезбедио поклон-ваучере у вредности од шест хиљада динара за сву београдску децу, закључно са ученицима завршних разреда средњих школа. Поклон-ваучере су добили и сви запослени који раде са нашом децом у вртићима и школама. Ваучери су већ скоро подељени у вртићима, основним и средњим школама, како државним, тако и приватним. Остао је још само део родитеља, чија деца не idу у вртиће и који ваучере добијају у општинама, где је одзив изузетан. Без обзира на жељу неких да Београђани остану без вредног поклона који им је њихов град обезбедио, као што сам и обећао, успели смо да деци поделимо ваучере као новогодишњи поклон, и срећан сам што смо родитељима бар мало растеретили кућни буџет у периоду око новогодишњих и божићних празника.

Најавили сте и бесплатне уџбенике и још неке погодности за суграђане, значи ли то да је буџет Града у повољнијој ситуацији него ранијих година?

– Градски буџет може да издржи бесплатне вртиће, бесплатне уџбенике за основце и средњошколце и остале погодности за наше суграђане захваљујући пре свега рационализацији трошкова. Из већ постојећих средстава смо пренаменом, другачијим приоритетима, још крајем прошле године нашли новац за поменутих 45 улица које нису биле у плану да се реконструишу, нашли смо новац за ваучере, а нисмо имали нове намете за Београђане нити угрозили иједан аспект функционисања града. На исти начин смо, из постојећих средстава којима располажемо, не уводећи никакве нове намете Београђанима, обезбедили новац за све пројекте које планирамо за ову годину. Свака градска управа спроводи своју политику, поставља приоритете и распоређује средства из буџета у складу са својим намерама, као и способностима. Средства која издвајамо за све ове пројекте нису мала и због тога није било лако донети ове одлуке и вероватно у тој чињеници лежи разлог због кога неке претходне градске управе нису доносиле овакве одлуке. Истовремено, важно је нагласити да ниједан други аспкет функционисања Града Београда неће бити угрожен овим одлукама. Штавише, поред бриге о људима, која представља централну нит овог буџета, издвојили смо већа средства него ранијих година, када све ове мере нису постојале за, на пример, реконструкцију још 100 београдских улица током ове године. Инфраструктура, привреда и све друге области значајне за развој града неће остати без средстава, напротив, настављамо са још већим улагањима. Мислим да смо буџетом за ову годину доказали, да је добрим планирањем, јасним постављањем приоритета, рационализациојом трошкова, могуће обезбедити бројне мере помоћи Београђанима и истовремено наставити са развојем Града у свим аспектима, а све то коришћењем постојећих средстава, без оптерећења грађана новим трошковима и наметима.

Шта тачно подразумева „Београдска картица“, како ће функционисати и коме је намењена?

– Имплементација Београдске картице планирана је у наредним месецима. Град ће картицу обезбедити за све грађане који буду желели да је поседују, биће персонализована и постојаће за три категорије: малолетне, одрасле и пензионере. Путем ње они ће моћи да остваре право на бројне погодности, попусте, бенефите, бесплатне садржаје које им је Град обезбедио. Једна од првих великих ствари коју ћете моћи захваљујући Београдској картици током године јесу бесплатни градски базени током целог лета за све Београђане. То сам радио и док сам био на челу општине Нови Београд. Бесплатан базен за бројне категорије становништва био је један од најпопуларнијих програма, имали смо огроман одзив грађана. На нивоу Града Београда сада постоје много већи капацитети за обезбеђивање бројних бенефита за све Београђане. Поред услуга која пружају градске службе и предузећа, а које ће се свакако наћи на списку бенефита на које ће грађани имати право захваљујући Београдској картици, желимо да обебедимо и бројне попусте широм града, у радњама, великим трговинским ланцима. Пуно ћемо радити на овом пројекту и очекујем да ће први Београђани извадити своје картице током марта или априла. Захваљујући овој картици просечна београдска породица на годишњем нивоу моћи ће да уштеди неколико хиљада евра и мислим да ће, након што Београдска картица буде заживела, она постати најважнији докумет у новчаницима Београђана.

Како ћете и са ким провести божићне празнике?

– Божићне празнике провешћу са супругом и децом.

Извор: Пинк.рс