Градоначелник Александар Шапић: Следеће године у плану пројекти који ће променити слику града

Следеће године планирана је реконстрикција за нових 100 улица међу којима су и велики булевари, рекао је за Танјуг градоначелник Београда Александар Шапић.

–  Од већих улица биће рађена Вишњичка улица на Палилули, потпуно реконструисана  Главна у Земуну, продужен Булевар Зорана Ђинђића до Владимира Поповића где ћемо покушати да премостимо чеп који се ствара код Тржног центра “Ушће“ – рекао је Шапић.

Најавио је да ће бити рађена и велика петља, као и нови мост где би се добио потпуно нови булевар.

– Булевар Николе Тесле ће се повезати са Улицом Владимира Поповића. Чистимо  стару фабрику „Раде Кончар“. Покушаћемо следеће године и Грчку улицу на Бежанијској коси да повежамо са Сурчинском, да Сурчинци када желе да idу у град не морају да се спуштају на бежанијске блокове“, рекао је  градоначелник.

Шапић је најавио  и реконструкцију Драјзерове улице, као и изградњу нових гаража.

– Бранков мост смо ове године средили, променили смо неколико стубова осветељења који су кородирали и био је велики ризик да се сруше уколико дође до неке олује. На самом Бранковом мосту нисмо могли да радимо, јер је ту челична конструкција и она изискује друге температуре па не може у току зиме да се ради – објаснио је Шапић.

Он је најавио велику рекострукцију Бранковог моста, али је додао да се за сада не зна тачно када ће се са њом почети.

Градоначелник је објаснио да када нови Савски мост буде направљен, као и новобеоградска петља, али и тунел поред Економског факултета који ће да  повеже читаву леву обалу Дунава, Београд више никада неће бити исти.

– Гужве у саобраћају ће решити метро, а ово ће значајно смањити не само гужве, већ и загађење у центру града. Тунел ће да смањи загађење у центру Београда за 12 до 14 одсто.  Ово је капитални пројекат и ради се заједно са Републиком која даје највећи део средстава – рекао је Шапић.

Говорећи о новом Савском мосту рекао је да је он веома значајан за Београд и Београђане.

– Оног момента када добијемо нови мост са четири траке са трамвајем који idе кроз средину, са бициклистичким и и пешачким стазама, велики булевар када пређете мост и када се направи велика петља то ће саобраћајно променити слику града – прецизирао  је градоначелник Шапић.

Он се осврнуо и на бенефиције да вртићи буду бесплатни и да ученици у основним и средњим школама добију бесплатне уџбенике истакавши да верује да то значи доста за породични буџет Београђана.

– Мислим да Београђани могу да рачунају да им је њихов град обезбедио пре свега бесплатан вртић,  али и помогао код куповине књига за ђаке, што за многе представља велики издатак сваког септембра“, навео је Шапић.

Подсетио је да је донета скупштинска одлука да сви основци и средњошколци добију сваке године бесплатан нови комплет уџбеника, а не као до сада само прваци или нека одељења.

Подсетио је и да су ове године први пут подељени ваучери чији циљ је такође био да растерете децембар који такође, како је рекао, оптерећује због новогосишњих празника.

– Ово је правац којим желимо да idемо и зато смо га назвали „брига о људима“  што не значи да нећемо наставити привредни, инфратсруктурни и туристички развој Београда.  Мислим да смо то показали у последњих три, четири месеца где смо ребалансом буџета убацили 45 улица у Београду које смо реконстуисали и пресвукли и све то урадили у роковима можда први пут у последњих 20 година –  навео је први човек престонице.

Говорећи о актуеланој енергетској кризи , Шапић је рекао да ће се градска власт трудити да Београђани не буду изложени великим трошковима.

– Имамо захтев од електрана за поскуљење грејања, које плаћају скупље гас. Ми ћемо се трудити да и ако буде поскупљења, а оно буде само пар  процената, да га грађани практично и не осете – рекао је градоначелник.

Коментаришући стање у Градском саобраћајном предузећу и мањак возача, он је казао да је број „возача на граници“ и да раде шест дана недељно мада би требало пет.

– Возачи у ГСП ће од Нове године имати просечну плату 100.000 динара, обећао сам то пре пар месеци и долазимо до тога – навео је и додао да се град труди да обезбеди што је могуће боље услове.

За дочек Нове 2023. године  очекује велики број странаца у Београду, а истиче да су хотелски капацитети попуњени и да је све спремно за најлуђу ноћ укључујући и бину испред Скупштине Србије.

– Бина никада овако није изгледала, овај дочек смо одлучили да посветимо младима – закључио је градоначелник Шапић.