Градоначелник Кијева Кличко позвао Шапића у званичну посету главном граду Украјине

Градоначелник Београда Александар Шапић састао се данас у Старом двору са амбасадором Украјине у Србији Володимиром Толкачом, који му је том приликом уручио позивно писмо да посети Кијев. Позив је званично упутио градоначелник Кијева Виталиј Кличко, у духу наставка сарадње два главна града.

– Град Кијев, који има дуге историјске везе са Градом Београдом, базиране на потписаном Протоколу о сарадњи, увек је спреман за нове заједничке пројекте и плодоносну сарадњу у оквиру наших будућих активности. У том смислу молим Вас да размотрите могућност интензивнијег заједничког рада у области размене искустава у управљању локалном самоуправом, економији, јавном превозу, заштити животне средине и јачању веза међу администрацијама. Била би ми част да посетите главни град Украјине како бисмо размотрили начине развоја сарадње које би дале нове начине рада за добробит оба града – наводи се у позивном писму.

Београд и Кијев већ две деценије имају потписан протокол о сарадњи, а две земље више од четрдесет потписаних споразума у областима трговине, економске сарадње, пољопривреде, саобраћаја. На састанку је указано на добре односе између Београда и Кијева, базиране на поменутом протоколу, који су резултирали разменом искустава у функционисању и развоју локалних самоуправа, економској сарадњи и управљању комуналним системима.

Разговарало се и о могућности спровођења хуманитарних пројеката за Украјинце у Београду.