Градоначелник Шапић: Бенефити новог система јавног превоза и за Београђане и за Управу града

Нови систем јавног превоза „Београд плус”, који је почео с радом пре три дана, функционише без проблема. Биће потребно још неко време да се сви корисници инformишу о начинима куповине и ценама карата, на чему је тренутно фокус, рекао је градоначелник Београда Александар Шапић. Он је у изјави за ТВ Курир изразио очекивање да ће до краја седмице на свим стајалиштима јавног превоза бити налепљен инformативни плакат, напомињући да се у аутобусима на ЛЕД екранима већ налазе.

– Суштина је да је наплата јавног превоза коначно прешла у руке Града Београда, да је превоз далеко јефтинији, а плаћање једноставније. Верујем да ће временом људи схватити да је ово квалитативна промена. Како време буде одмицало, на нама је да побољшавамо и друге аспекте јавног превоза – рекао је Шапић.

Плаћање је тренутно могуће СМС поруком или куповином папирне карте на једном од десет продајних места. Мрежа продаје ће се ширити током лета када се очекује да почне с радом и апликација у оквиру пројекта „Паметно управљање јавним превозом”, који је део већег пројекта „Београд – смарт сити”, додао је градоначелник.

Шапић је оценио да није било лако имплементирати нови систем, те да су се раније сви склањали од проблема.

– Систем јавног превоза претходних дванаест година сви су критиковали, али се нико није усудио да уђе у конфликт. Јасно ми је и због чега, јер се може приметити каква кампања се претходна три месеца води против мене. Али, очекујем да у периоду који је испред нас предности осете, пре свега, Београђани због нижих цена, али онда и ми као Градска управа због веће наплате те након свега опет Београђани, јер ћемо обнављати возни парк – навео је Шапић.

Градоначелник се осврнуо и на наслове у појединим медијима који су протеклих дана, откако је нови систем уведен, пропагирали дословце крађу приликом куповине путем СМС поруке.

– Град је против крађа припремио мере тако да ће свака СМС порука имати свој јединствени број који ће „Бели”, који је од сада једино овлашћено службено лице за контролу карата, укуцати и након тога добити контролну поруку на телефону особе која ју је послала. Ако не стигне контролна порука, то значи да је фалсификат и да је стигла са друге стране. Срамота је да се пропагира било која врста крађе, као и подметачине – рекао је градоначелник и додао да када контролор установи да неко нема карту, добија казнену од пет хиљада динара.

Он је поручио грађанима да је Град учинио све да се крађе сведу на минимум и да их чак уопште не буде.

– Дубоко верујем да су Београђани савесни и да ћемо овим значајним умањењем цена карата вратити поверење грађана у свој град. Прво, треба да знају где заиста одлази новац, друго – да превоз буде заиста максимално приступачан свим грађанима и једноставнији, те да нас онда заиста буде срамота ако не платимо карту. Потпуно сам сигуран да када систем заживи, неће бити потребе за неким вidом репресије и контроле и да ће бити најнормалније да сви купују карту. Верујем у Београђане, а такође верујем и да ће систем који смо успоставили бити заиста ефикасан – закључио је први човек Београда.