Градоначелник Шапић: Бесплатни вртићи, уџбеници и социјалне услуге у складу са националном политиком

Усвојени буџет Града Београда за 2023. годину обезбедиће подршку београдским породицама у складу са националном политиком подизања стандарда и квалитета живота у Србији, изјавио је градоначелник Александар Шапић.

Он је за РТС и Студио Б подсетио да ће Град од следеће године обезбедити бесплатне вртиће за сву децу, бесплатне уџбенике за све основце и средњошколце, као и све социјалне услуге у главном граду.

– Добром рационализацијом буџетских средства, добром организацијом и постављањем политичких приоритета омогућили смо Београђанима бесплатне вртиће, уџбенике за основце и средњошколце, као и све друге социјалне услуге које су се досад плаћале – од персоналних асистената, па до дневног боравка за децу и младе ометене у развоју. Такође и многе друге погодности које ће значајно растеретити породичне буџете – истакао је градоначелник.

Он је нагласио да усвојене одлуке неће угрозити већ постојеће погодности које остварују Београђани.

– Ово је политичка одлука, али је битно да овим буџетом нисмо угрозили ниједан други аспект функционисања престонице, нити смо дигли иједан намет у Београду. Такође, ова је одлука у складу са националном политиком подизања наталитета у Србији. Ово су управо мере подршке младим брачним паровима и породицама у нашем главном граду – објаснио је градоначелник.

Такође је указао да се ребалансом буџета Града Београда у септембру дошло до значајних средстава, када је, према његовим речима, обезбеђен и новац за реконструкцију 45 улица. Како је рекао, за ових неколико месеци показано је да рокови могу да се поштују, да су захваљујући органу „Лице града” сада радови синхронизовани и да је поверење грађана почело да се враћа.

– Буџетом за 2023. годину предвиђена је реконструкција 100 улица у Београду, укључујући и веће реконструкције попут Главне улице у Земуну, Драјзерове или Вишњичке. Такође је новим буџетом предвиђена изградња нових вртића, као и реконструкција постојећих – најавио је градоначелник.

Градоначелник је истакао да је новим буџетом предвиђено да све београдске општине добију највеће буџете у својој историји.

– На тај начин смо исправили једну велику неправду према београдским општинама. Тако ће Град Београд помагати свакој београдској општини, без обзира на то ко се налази на њеном челу – рекао је Шапић.

Говорећи о поклон-ваучерима, градоначелник је појаснио да су већ скоро подељени, те да је остао још само део родитеља, чија деца не idу у вртиће и који ваучере добијају у општинама, где је одзив изузетан.

У буџету су, како је истакао, опредељена и средства да се постави 101 пункт где ће се налазити „београдски лични”, односно представници београдске службе јавног реда који ће обезбедити додатну сигурност и безбедност грађана. Када се поставе пунктови, Београд ће бити сигурнији и услужнији град који ће донети велику промену у живот свих његових становника.

Шапић је најавио и да ће почетком године бити имплементиран јединствени број 11-0-11, тако да Београђани више неће морати да јуре за инformацијама, а уједно ће моћи да се контролише услуга градских предузећа.

– Квалитет живота суграђана побољшаће и интерактивне табле које ће наредне године бити постављене у сваки стамбени улаз, а путем којих ће суграђани моћи да добију све сервисне инformације – рекао је градоначелник.

Најважнији документ у новчанику сваке београдске породице биће „београдска картица”, чије активирење је Шапић најавио за почетак наредне године.

– Обезбедили смо већ сада новац да са „београдском картицом” сви отворени београдски базени следећег лета буду бесплатни, а у цео пројекат укључићемо и привредне субјекте који ће додатно обогатити понуду ове картице – истакао је Шапић.

Он је посебно нагласио уређивање приобаља и изнео податак да су на недавној лицитацији за локације сплавова неке локације излицитиране за око 70 хиљада евра годишње.

– Само од тог потеза „упумпаћемо” у буџет више од милион евра. Од тих средстава моћи ћемо да реконструишемо Савско шеталиште, а приобаље ће бити лепше, уређеније, чистије и хуманије – закључио је први човек престонице.