Градоначелник Шапић: Безбедне зоне за сигурно одрастање

Градоначелник Београда Александар Шапић и заменица градоначелника Весна Вidовић пожелели су данас добродошлицу ђацима првацима у Основној школи „Иван Горан Ковачић” на Звездари.

Шапић је пожелео првацима, као и родитељима, успешан почетак новог животног раздобља.

– Школски дани носе радост, али и обавезу и свакако представљају најлепши период живота. После десет година вођења општине Нови Београд, многе награде сам доделио најбољим ученицима, а сад та деца већ постају одрасли људи који ће преузимати најважније функције у вођењу нашег града и државе. Зато је на нама да им обезбедимо најбоље услове образовања и да им омогућимо безбедност током школовања – казао је први човек престонице.

Он је истакао да ће се током наступајуће школске године перципирати најбитнији проблеми, а да се од наредне припрема сет озбиљних економских мера који ће родитељима олакшати полазак у школу њихове деце.

– Сет мера биће припремљен за све ученике у наредних неколико месеци. Са мерама ћемо изаћи када оне буду системски припремљене, да не би све опет остало на празној причи – истакао је Шапић, уз подсећање да смо се претходних година наслушали разних обећања.

Градоначелник је у изјави за медије најавио formирање радне групе која ће Влади Србије упутити захтев за formирање безбедних зона око школа и вртића.

– Идеја је да се у сарадњи са полицијом и правосудним органима прогласе безбедне зоне у двориштима школа и вртића, у парковима и на игралиштима око самих школа, јер ту наша деца проводе највише времена. У тим зонама би казнена политика била драстично ригорознија за починиоце кривичних дела, а ту пре свега мислим на оне који дилују наркотике или врше насиље над ученицима. Ако бисмо успели да законски спроведемо те безбедносне зоне, мислим да би наша деца у школама и вртићима била неупоредиво безбеднија, а родитељи безбрижнији. Наравно да се наша држава бори против криминала у свим сегментима друштва, али ова иницијатива само значи да имамо и приоритете, те да желимо да на све могуће начине заштитимо оне на којима наша земља у будућности треба да почива, а то су наша деца – закључио је градоначелник Шапић.

Заменица градоначелника Весна Вidовић је истакла да је ове године у београдске школе кренуло 17.230 ђака правака, напоменувши да је то највећи број првака у Београду у последњих 15 година.

– С обзиром на то да ће један од приоритета ове градске власти бити деца, овај податак нас посебно радује. Поред најаве градоначелника да ћемо се побринути за безбедност деце, улагаћемо и у образовање и реконструкцију школа. Гледаћемо да обезбедимо и додатне капацитете у вртићима и школама у оним насељима где за тим постоји потреба – навела је Вidовићева.

Догађају је присуствовао и градски секретар за образовање и дечју заштиту Ненад Радић и председник општине Звездара Владан Јеремић.