Градоначелник Шапић: Дневна карта за јавни градски превоз биће 120 динара

Градоначелник Београда Александар Шапић изјавио је данас да је одлучено да дневна карта за градски превоз буде 120 динара, односно један евро.

Он је, за телевизију Прва, појаснио да је некада месечна карта за све четири зоне била 4.990 динара, а сада је она само 3.500 динара.

– Да би цена карата била пропорционална, сложио сам се са предлогом Секретаријата за јавни превоз да цена дневне карте буде 120 динара, односно један евро јер на тај начин правимо поштенију градацију куповине карата – истакао је градоначелник.

Он је поновио да нови систем треба да заживи у наредним недељема, а да ће грађани, ако буде било ситних корекција бити на време обавештени.

– Свакако цене могу да idу само на доле, јер сматрамо да Град Београд мора да покаже добру вољу и спремност на жртву верујући да повећањем наплате враћамо поверење у јавни превоз, а на тај начин омогућава се унапређуње тог истог система – навео је први човек српске престонице.

Поновио је да ће нови систем наплате у јавном градском превозу бити далеко једноставнији, јефтинији и ефикаснији.

– Радимо паралелно на више нивоа. Режемо трошкове у ГСП-у, док ћемо потпуни увid у стање ствари имати када преузмемо систем који сада контролише приватник. Садашњи систем се показао по свим аспектима нефункционалан, неисплатив и лош по Град  – истакао је Шапић подсетивши да је од увођења новог система опала наплата за три милијарде динара, односно 25 милиона евра на годишњем нивоу.

Грађани ће, према његовим речима, у почетку куповати карте преко смс-а, као и на неколико продајних објеката у престоници, док ће током лета та продаја заживети на београдским киосцима и путем апликације.

– Грађани Београда старости преко 65 година ће сада моћи да изваде доживотну карту за јавни градски превоз, а до сада су морали то да раде једном годишње, уз чекање у реду. Такође желим да нагласим да ће им постојеће карте важити до краја ове године  – навео је градоначелник.

Шапић је истакао да ће и контрола карата бити једноставнија јер ће то од сада радити комунални милиционери – Бели, а који су и до сад морали да учествују у том процесу.

– Град Београд је расписао пријем за нових 200 и додатни захтев Влади Србије за пријем нових 1.000 Белих, док ћемо свим контролорима који сада раде понудити да уђу тај нови систем, уз адекватну обуку и испуњење одређених услова. Ти људи ће имати прилику да наставе да раде, али да раде и друге послове из надлежности Белих – закључио је градоначелник Београда.