Градоначелник Шапић: Град ће преузети Београдску аутобуску станицу и завршити је за пар месеци

Београдска аутобуска станица прихватила је наш споразумни раскid уговора, ми ћемо да је преузмемо и завршимо за пар месеци јер мислимо да је то интерес свих Београђана, изјавио је ексклузивно за ТВ Б92 у емисији Фокус градоначелник Београда Александар Шапић.

Он је прецизирао да прихватање споразумног раскidа уговора значи да ће им Град исплатити сав новац који су они уложили у протекле четири и по године иако и њиховом кривицом она није завршена пошто је Град Београд дао земљу и урадио приступне саобраћајнице.

– То ћемо урадити јер је реч о 700 запослених о којима њихово руководство треба да води рачуна. Ја тим запосленима, који су мене напали када сам рекао да ће се тај уговор раскинути, кажем да размисле ко су њихови руководиоци, како воде фирму и зашто су дошли у ситуацију да после четири и по године нису у стању да спроведу нешто за шта им је дат новац. Ми сада дајемо додатне паре јер мислимо да је интерес Београђана да добију аутобуску станицу што пре, али исто тако јер желимо да покажемо бригу о 700 запослених који тамо раде. Само што после овога сва одговорност за даљи рад предузећа idе на већинске власнике и руководство, а не на неког другог и верујем да то и радници који тамо раде сада разумеју. Ми ћемо да завршимо Београдску аутобуску станицу за пар месеци  и наћи ћемо оператера који ће њом да руководи – рекао је градоначелник.

Говорећи о проблемима које је затекао Шапић је истакао да је преузео функцију градоначелника у веома тешком тренутку јер је питање енергената сада најважније питање за све државе у свету те да је припрема за зиму приоритет свих приоритета.

– Ми морамо да радимо ребаланс буџета у августу јер све што је планирано прошле године данас је вишеструко скупље. Изаћи ћемо у септембру са планом стабилизације читавог градског система Града Београда, сада радимо скрининг свих јавних предузећа јер је било и лоших процена и неодговорног понашања – рекао је први човек Београда.

Он је додао да има ствари од којих се неће одустати као што су капиталне ствари попут метроа, изградње великих булевара, саобраћајница, канализације, пречишђивача отпадних вода, мостова. Али, како је рекао, има ствари од којих ће морати да се одустане јер су некорисни у овом тренутку.

–Ја доживљавам Београд као своју кућу, тако сам доживљавао и Нови Београд. И тако ћу водити Београд јер оно што је ваше то чувате и водите рачуна да оставите у наслеђе у бољем стању него што сте  га затекли – рекао је Шапић.

Он је најавио да ће се већ на јесен организовати један јединствени број на који ће грађани моћи да се јављају и добију све инformације које их интересују.
– Идеја ми је и да направимо такозване градске куће којих ће бити најмање по једна на свакој општини где ће Београђани моћи да дођу и вidе које све бенефите смо им обезбедили. Кроз београдску картицу они ће моћи да добијају бесплатне базене, курсеве језика, школе пливања и то ће за једну просечну породицу бити велика уштеда, моћи ће годишње да уштеде више хиљада евра – најавио је градоначелник.

Говорећи о недавној хаварији са пуцањем водоводних цеви градоначелник је истакао да је позвао на одговорност људе у комуналним предузећима што реконструкција улица није комплетно урађена.

– Дао сам налог свим извођачима као и свим комуналним предузећима да када се буде радила било која улица у Београду дођу и погледају све од водоводних и канализационих инсталација до електричних каблова и као доказ приложе да ли је потребно нешто урадити и да сутра неко поднесе одговорност за све што није урађено уколико дође поново до хаварије. Гарантујем Београђанима да се реконструисане улице више поново неће дизати и да ћемо извући поуке, лоше ствари ћемо поправити, а добре наставити да спроводимо – рекао је Шапић.

Он је нагласио да ће Град учинити све да јавни превоз  постане функционалнији, а аутобуси новији. Подићи ће се квалитет јавног превоза што значи да ће сваки аутобус имати климу, грејање и бити чист.

Градоначелник је рекао да је Београд данас сасвим другачији град него пре осам година и да је постао права европска метропола.

–Београд је озбиљна туристичка дестинација, има много потенцијала и на томе ћемо  наставити да радимо и унапређујемо –закључио је градоначелник.