Градоначелник Шапић: Град предузео све одговарајуће мере за најављене високе температуре

Град је предузео све одговарајуће мере за најављене високе температуре. Цистерне са водом за пиће су постављене на десетак места у граду, а сва комунална предузећа су заштитила своје раднике на отвореном. Нећемо уводити ванредну ситуацију уколико не морамо, али ћемо урадити све да олакшамо грађанима, као и радницима градских предузећа, како бисмо заједно пребродили овај топлотни талас, изјавио је градоначелник Александар Шапић за ТВ Прва.

Због ситуације у свету, ова градска власт мораће да калкулише са стварима са којима можда неколико деценија уназад нико није морао да се бави, а то су набавка енергената, да ли ће бити аутобуса у саобраћају, да ли ће комуналне службе да раде, истакао је Шапић.

– Све су то проблеми који настају последњих неколико месеци због енормне енергетске кризе, пре свега, као и због економске кризе и велике неизвесности у свету. Јавни превоз је „рак рана” града, јер четвртина буџета одлази на субвенције. Зато треба да се упоредо подиже јавни превоз, али истовремено и да се покуша да се дође до средстава јер, нажалост, не постоји ништа на свету што је бесплатно, што нико не плаћа, а да је довољно квалитетно. То је проблем с којим ћу се ухватити у коштац иако није политички популаран – нагласио је Шапић.

Сви аутобуси, без обзира на то да ли је реч о ГСП-овим или приватним, треба да имају клима-уређаје који по овако високим температурама морају да раде, али није тако, додао је градоначелник. Градска инспекција контролише рад клима-уређаја у аутобусима и у протеклом периоду изречено је 70-80 казни, прецизирао је он.

– Процес рехабилитације и довођења у ред читавог јавног превоза компликован је, али ћемо у то ући већ од септембра. Прве резултате, када ће људи вidети побољшање, очекујем већ на пролеће, али исто тако очекујем и да људи буду свесни и савесни да до тога не можемо да дођемо уколико се јавни превоз не плаћа – рекао је градоначелник Шапић, наводећи да у просеку свега од петнаест до двадесет одсто људи плаћа превоз.

Он је нагласио да Београђани не треба да брину за грејање током предстојеће зиме и да ће Град урадити све како би спремно дочекао зиму.

– Ми управо сада, неколико месеци пре јесени и зиме, радимо на томе да наш комунални систем функционише на апсолутно задовољавајућем нивоу. Што се тиче набавке енергената, то се решава на националном нивоу и уверен сам да ће то државни врх решити на најбољи могући начин. Ускоро ћу изаћи пред грађане са планом стабилизације Београда због новонасталих околности, а то је да ће сва наша комунална предузећа бити спремна за зиму и да ћемо све урадити да домови, школе и вртићи буду топли, да јавни превоз функционише, те да има дизела и нафте. Сада спремамо складишта за то, као и за мазут уколико буде било проблема са гасом, радимо и ремонт трафоа, што значи да се спремамо на време како би Београђани били мирни у току зиме, то ми је сада приоритет број један – нагласио је Шапић.

Говорећи о забрани посете председника Александра Вучића Јасеновцу, Шапић је рекао да се нада да се то више никада неће десити.

– Ја сам тог дана био у Сокоцу, Општини у Источном Сарајеву, где сам хтео да пошаљем поруку мира и било ми је важно да то буде моја прва званична посета као градоначелника Београда. Хтео сам да покажем да постоји и друга страна, да наше мајке и данас плачу, да је рат једно велико зло. Отишао сам тамо јер је на том месту страдало неколико хиљада Срба и то баш у том дану када је председник Србије то исто желео да уради у Јасеновцу, месту највећег страдања нашег народа у историји. То што му је посета забрањена ме је заиста погодило, јер сам у том моменту био у специфичном емоционалном стању окружен породицама бораца који су погинули – рекао је градоначелник Шапић.