Градоначелник Шапић и патријарх српски Порфирије обишли зону фолклора у оквиру манифестације „Београдски дани породице”

Градоначелник Александар Шапић и српски патријарх Порфирије обишли су зону фолклора у оквиру манифестације „Београдски дани породице” где су заједно уживали у програму културно-уметничка друштва.

Градоначелник је захвалио српском патријарху Порфирију и Српској православној што је, како је рекао, заједно са нама у свему овоме и подсетио да је само пре неколико месеци заједно са Патријархом испред Храма Светог Саве најавио ову манифестацију.

– Данас смо са својим Београђанима и са свима онима који су дошли у наш град да на један посебан начин за наше друштво покажемо да породица јесте нуклеус свега, да од ње све потиче и да је тешко данас сачувати традиционалну породицу. Морамо да чинимо све да сачувамо једни друге, покажемо љубав према својим најближима да не заборавимо одакле смо сви потекли и настали без обзира на све различитости – рекао је градоначелник.

Он је навео да грађани свих генерација могу у ова два дана да уживају у великом броју програма те да ће се сама манифестација мењати и да ће је грађани обликовати временом.

Патријарх Порфирије захвалио је градоначелнику Александру Шапићу и Граду Београду на идеји да се организује једна оваква манифестација као што су „Београдски дани породице” и нагласио да је један народ читава једна породица.

– Каква ће та породица бити зависи од много фактора, али највише зависи од тога каква је породица у ужем смислу јер уколико је породица здрава, функционална и уколико у њој појединац израста у здраву и зрелу личност само тако може бити себи на корист али исто тако и другима на понос и на корист. Веома је важно да посећујемо бригу породици и да се трудимо свако са свог аспекта да нам породица буде функционална и што је могуће здравија јер само тако можемо бити сигурни да ћемо имати добро функционално друштво и државу. Свако као личност има свој посебни печат и само у слободи чија је граница љубав може да се развија као личност која обогаћује оне са којима живи. Веома је важно да породица буде, не само центар интересовања у сваком друштву, него и центар посвећивања бриге и пажње у највећој могућој мери. Здрава породица подразумева здраво друштво  – поручио је поглавар Српске православне цркве.

Министарка здравља Даница Грујичић изјавила је да без породице нема живота и поручила младима да се воле, да науче да праве компормисе да би породица могла да оптане.

Након посете зони фолклора градоначелник је обишао уметничку зону у Студентском парку, а потом зону видео игара код ТЦ „Рајићева”.